Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dojrzewanie po raz x  (Przeczytany 1454 razy)
midas78
Nowy
*

« : Luty 06, 2008, 20:24:17 »

Witam,

Po założeniu pierwszego akwarium z niecierpliwością czekam na wpuszczenie rybek, ale niepokoją mnie niektóre parametry.

Mam zbiornik 112l, zalany tydzień temu z zaszczepieniem bakterii Tetry. Filtr 800 l/h (teraz bez napowietrzania)

Parametry wody dzisiaj w akwarium:
pH   > 7,6
GH   = 6,7
KH   = 5,6
NO2 < 0,1
NO3 < 5

Wygląda, że wszystko oprócz pH OK. Nie wiem też czy normalny jest spadek twardości, bo po zalaniu była na poziomie 13-15.
Czy to normalne, że woda w akwarium "traci" twardość?
Jak najskuteczniej zbić pH, przy takiej małej twardości?
Czy korzenie kupione w sklepie też trzeba gotować w soli, czy nadają się do bezpośredniego zastosowania?

112 l profil
-----------------------
 3 x Skalar
 2 x Mieczyk Hellera
10 x Neon Innesa
 5  x Kirysek Spiżowy
 2  x Kosiarka
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2008, 20:28:55 »

Jak najskuteczniej zbić pH, przy takiej małej twardości?
CO2,
z dojrzewaniem poczekaj jeszcze min tydzień

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2008, 12:06:26 »

GH   = 6,7
KH   = 5,6

...

Nie wiem też czy normalny jest spadek twardości, bo po zalaniu była na poziomie 13-15.

Też tak chcę...

Nie, to nie jest normalne. Jakie masz wkłady w filtrze? Powtórz test na wodzie kranowej oraz jeszcze raz na wodzie z akwarium bo to nie jest normalne. jakie masz testy, ze Ci wychodzi twardość 6,7? Przeważnie testy mają skalę co 1 stopień.

Ph samo powinno sie ustabilizować po pewnym czasie.

Póki NO2 jest w wodzie nie wpuszczaj ryb. Po 2 tygodniach możesz wpuścić kilka małych, wytrzymałych, niebrudzących rybek. Pomogą w dojrzewaniu zbiornika. Docelową obsadę uzupełniaj w partiach po kilka sztuk kontrolując NO2 i NO3 oraz robiąc zalecane podmiany wody.

Każdy kożeń dobrze jest wygotować. Nigdy nie wiadomo kto go macał i co na nim jest.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
midas78
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2008, 13:35:47 »

Testy mam Nutrafin Hagen. Wychodzą ułamki bo testy są w mg/l i przeliczam na skalę niemiecką. Odstana woda z kranu, tak jak pisałem, ma ok.15 (jednej i drugiej twardości).

Parametry z dzisiaj
pH > 7.6 (nie wiem ile bo poza skalą testu)
GH = 9
KH = 8
NO2 - ledwie, ledwie zabarwia tester

Twardość mierzona dzisiaj przy świetle dziennym, wczoraj sztucznym, może dlatego wyszła niższa (zmiana barw przy żarówce energooszczędnej).

Jak bardzo na zawartość CO2 wpływa falowanie powierzchni wody? Bo z tabelki wynika, że teraz mam ok 6-8, a powinienem mieć prawie 30. Uspokojenie falowania (obniżenie filtra, żeby nie poruszał powierzchnią) pewnie nie da rady tyle podnieść CO2?
Z drugiej strony spadnie O2 Sad

Tak na wszelki wypadek. Ile kosztuje "dezodorant" z CO2? Bo dodawanie CO2 okaże się pewnie jedynym rozwiązaniem...

Korzeń już ugotowany Grin, teraz się moczy w misce i czeka na swoją kolej.

Z cyklu, z innej beczki: Zmierzyłem pH wody z Brity i wszyło poniżej 6 (poza skalą testu). Twardość węglanowa ok. 4

112 l profil
-----------------------
 3 x Skalar
 2 x Mieczyk Hellera
10 x Neon Innesa
 5  x Kirysek Spiżowy
 2  x Kosiarka
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 08, 2008, 10:16:18 »

Daruj sobie na razie to CO2 i poczekaj na stabilizację zbiornika. Po wsadzeniu korzenia ph również powinno spaść.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: