Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Alternatywne oswietlenie zbiornika - zarówki LED oraz swietlówki energooszczedne
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Alternatywne oswietlenie zbiornika - zarówki LED oraz swietlówki energooszczedne  (Przeczytany 2658 razy)
brightblade
Nowy
*

« : Luty 08, 2008, 00:30:20 »

Witam, jako ze buduje dość duży zbiornik chciałem sie zapytać o wasze opinie i doświadczenia odnośnie bardzo popularnych ostatnimi czasy świetlówek energooszczędnych jak i żarówek LED. W moim zbiorniku nie będzie zdanych roślin, o glony tez nie mam sie co martwic gdyż będę mieć czarne wody wiec właściwie chodzi mi tylko o odpowiednią barwę. Powstaje problem zwykłych żarówkowych oprawek, czy istnieją wersje bryzgoszczelne ? pozdrawiam !

gg: 3355880
650l - praca pełną parą
45l   - żałobniczki, neony
seba75
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2008, 10:21:00 »

pewnie chodzi ci o swietlowki kompaktowe, jesli tak to badnij tutaj http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=2&option=com_virtuemart&Itemid=1
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2008, 10:58:15 »

zastanow sie moze nad oswietleniem LED- obecnie sa dostepne diody o na prawde duzej mocy swiecenia Smiley swtedy moglbys je wykorzystac jako element aranzacji (swiatlo- cien) a nie tylko oswietlenie Smiley  jest to troche zabawy ale godne polecenia Smiley w wypadku gdy masz zamiar miec na prawde czarne wody to chyba jednak polecambym biale diody... inne moga wygldac lekko komicznie... co do "czarnych wod" jestem bardzo konserwatywny Wink to biotop ktory nie lubi wydziwiania a mysle,ze czerwona dioda bylaby tym Wink

http://allegro.pl/item309022252_dioda_led_luxeon_lxk2_pw14_power_led_biala.html ponad 100 lumentow z jednej diody- syper jakosc i mozliwosc regulacji stroumienia swiatla rosnymi "oprawko- przyslonami" majac taki bajer mozesz pod powierzchnia wody dac korzenie czy galezie i puscic diody przez nie- efekt- jedyny w swoim rodzaju:D Afro Good ! Marzyciel Grin
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 11:07:04 wysłane przez PGR » Zapisane

brightblade
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2008, 17:01:03 »

oczywiście interesuje mnie tylko światło białe, bez jakiś wybryków, myślałem o zakupie około 100 zwykłych ledów połączeniu tego w całość i jazda, tylko wydaje mi sie ze będzie to za duża ich ilość, myślę ze około 50 będzie ok, zastosuje do tego stary zasilacz komputerowy wiec nie będę musiał kombinować z budowaniem zasilacza, a koszty niewielkie zarówno budowy jak i eksploatacji, dziękuje za posty

650l - praca pełną parą
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Luty 08, 2008, 17:53:47 »

oczywiście interesuje mnie tylko światło białe, bez jakiś wybryków, myślałem o zakupie około 100 zwykłych ledów połączeniu tego w całość i jazda, tylko wydaje mi sie ze będzie to za duża ich ilość, myślę ze około 50 będzie ok, zastosuje do tego stary zasilacz komputerowy wiec nie będę musiał kombinować z budowaniem zasilacza, a koszty niewielkie zarówno budowy jak i eksploatacji, dziękuje za posty

zwykle LEDy moga nie dac rady- strumien jest malo skupiony.... choc moze jak dasz niezla moc to wyjdzie ok:) czekamy na efekt Smiley

brightblade
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 08, 2008, 23:42:41 »

Właśnie odwrotnie zwykłe ledy dają światło mocno skupione, ja potrzebuje takie co by miały nieco rozproszone, powiedzmy kąt swiecenia koło 120 stopni i wtedy by było ok, czyli np takie diody które występują w latarkach, pozdrawiam

650l - praca pełną parą
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2008, 00:00:23 »

---te mozna zeszlifowac drobnym papierem sciernym-trzeba dokładnie czytac opis aukcji papa http://www.allegro.pl/item304222314_blekitne_akwarium_nocne_oswietlenie_a12_x_led.htmlpapa
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2008, 00:03:20 wysłane przez agrest » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: