Dość dawno miałem potrzebę skorzystania z pomocy osób czytających to forum - jednak jestem zmuszony zasięgnąć porady: mam na nowo wystartowane akwarium: mija już 2 tydzień.. Włączone 2 filtry, wewnętrzny (ale w tym temacie to nieistotne) i filtr zewnętrzny : Tetra 700.
Moje zdziwienie budzi fakt, że codziennie w owym filtrze zbiera się pewna ilość – no właśnie – czego ?? Potrząsany filtr przesyła dość duże ilości bąbelków do wody.. Jak jednego dnia wytrząsnę zdaje się że niby wszystko – to już kolejnego dnia znów jest następna porcja … I tak od 7-8 dni.. Nie spotkałem się z takim zjawiskiem nigdy wcześniej.. Bo jak filtr był zapowietrzony to w ciągu 1 dnia potrząsając filtrem pozbywałem się nagromadzonego powietrza i było ok.. A teraz codziennie coś tam się zbiera.
Podkreślam, że akwarium jest niezarybione, nie używam CO2, nie nawożę, nie napowietrzam.
Dodam, że woda nie wydziela żadnego zapachu, jest przejrzysta (oprócz powierzchni, gdzie zrobił się lekki kożuszek zapewne bakterii )
Tak więc pewne jest to, że w filtrze zbiera się gaz. Tylko jaki i czemu ?? Zdarza mi się to 1 raz …
Czy ktoś ma pomysł na wytłumaczenie ?
p.s wiem, że powietrze także jest gazem a raczej ich mieszaniną – ale używam potocznego pojęcia: powietrze = coś ok., gaz = coś be….