Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « powietrze / gaz (?) non stop w filtrze zewnętrznym
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: powietrze / gaz (?) non stop w filtrze zewnętrznym  (Przeczytany 5719 razy)
Kapitan Kloss
Nowy
*

« : Luty 24, 2008, 02:44:21 »

Dość dawno miałem potrzebę skorzystania z pomocy osób czytających to forum - jednak jestem zmuszony zasięgnąć porady: mam na nowo wystartowane akwarium: mija już 2 tydzień.. Włączone 2 filtry, wewnętrzny (ale w tym temacie to nieistotne) i filtr zewnętrzny : Tetra 700.
Moje zdziwienie budzi fakt, że codziennie w owym filtrze zbiera się pewna ilość – no właśnie – czego ?? Potrząsany filtr przesyła dość duże ilości bąbelków do wody.. Jak jednego dnia wytrząsnę zdaje się że niby wszystko – to już kolejnego dnia znów jest następna porcja … I tak od 7-8 dni.. Nie spotkałem się z takim zjawiskiem nigdy wcześniej.. Bo jak filtr był zapowietrzony to w ciągu 1 dnia potrząsając filtrem pozbywałem się nagromadzonego powietrza i było ok.. A teraz codziennie coś tam się zbiera.
Podkreślam, że akwarium jest niezarybione, nie używam CO2, nie nawożę, nie napowietrzam.

Dodam, że woda nie wydziela żadnego zapachu, jest przejrzysta (oprócz powierzchni, gdzie zrobił się lekki kożuszek zapewne bakterii )

Tak więc pewne jest to, że w filtrze zbiera się gaz. Tylko jaki i czemu ?? Zdarza mi się to 1 raz …
Czy ktoś ma pomysł na wytłumaczenie ?

p.s wiem, że powietrze także jest gazem a raczej ich mieszaniną – ale używam potocznego pojęcia: powietrze = coś ok., gaz = coś be…. Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2008, 03:08:34 wysłane przez Kapitan Kloss » Zapisane
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2008, 10:56:55 »

może filtr łapie gdzieś pomału powietrze spod uszczelki? wystarczy mały włos na niej. filtr podczas pracy zasysa wodę do swojego wnętrza i powstaje małe podciśnienie, może gdzieś jest szczelinka i powietrze dostaje się do środka. nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Kapitan Kloss
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2008, 01:43:20 »

szczelinkę to jeszcze da się być może wytrzymać Smiley ... z tym, że zbieranie się tego - nazwijmy to "powietrzem" - zaczęło się spory czas PO wystartowaniu filtra. Czyli na początku było powietrze - ale to przecież normalne po świeżym zalaniu. Potem kilka normalnych dni i nagle znowu bąbelki... I tak od tamtej pory już codziennie...
gorzej jeśli (?) coś tam fermentuje ... Choć nie powinno, wkłady w filtrze są takie jak standardowe: ceramika, gąbka, wata... Nadal nie wiem Sad 
rav
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2008, 15:25:59 »

mój filtr (Fluval 205) zasysał powietrze po tym jak go ostatnio czyściłem. okazało się, że nie wystarczająco mocno wcisnąłem koncówkę (szybkozłączkę) w obudowę filtra. możesz też sprawdzić, czy połączenie przewodu z wlotem wody do filtra znajduje się pod powierchnią wody.

zakładam, że nie masz napowietrzania w akwa bezpośrednio przy poborze wody do filtra?

Kapitan Kloss
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2008, 01:40:41 »

Nie - nie mam napowietrzania przy wlocie do filtra...  w ogóle w obecnej chwili nie napowietrzam Smiley

A powiedz - czy miałeś takie same objawy w działaniu filtra jak u mnie? Tzn. codziennie zbierające się bąbelki i codzienne ich wytrząsanie? Jak odkryłeś że to przez tą akurat nieszczelność (szybkozłączka) występował problem?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: