Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc ze statecznikami.  (Przeczytany 1468 razy)
kankanik
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 28, 2011, 15:29:46 »

Witam!. Wymieniłem dziś stare stateczniki t8 na t5, i teraz mam problem jak włacze oba stateczniki naraz to coś buczy, nie głośno ale wkurza trochę, a jak jeden działa to nic się nie dzieje. Stateczniki 2 X 2x54W, jeden PHIPILPS, Drugi jakiś inny.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2011, 12:44:39 »

Jak ten drugi nazywa się Helvar to raczej normalne. Ja oddaliłem je od siebie i pomogło. Można je też uziemic - połączyc je ze sobą tym 3 wyjściem ze znaczkiem uziemienia lub przykręcic je oba do blaszki jakiejś i oczwiście oba do przewodu 3 żyłowego (z uziemieniem najczęściej oznaczany kolorem żóltym) powinno pomóc.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2011, 12:50:45 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
kankanik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2011, 18:06:14 »

Drugi to tridonic. Ale dałem sobie spokój bo zostawiłem tak jak było i buczą tylko jak sie do nich ucho przystawi, więc nie wiem co to mogło być. Może jakieś zakłlócenie z sieci.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2011, 19:16:24 »

U mnie to samo (tridonic + jakis inny). W zależności jak blisko leżą kable jednego statecznika od drugiego - piszczy lub nie. Sprawdzałem ten problem u innych akwarystów i "ten typ tak ma".

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2011, 19:19:08 wysłane przez rodia » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: