Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « chore kiryski- pomocy! cyba zdychają!!!:(((
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chore kiryski- pomocy! cyba zdychają!!!:(((  (Przeczytany 2399 razy)
ank@
Stały użytkownik

« : Styczeń 26, 2008, 14:01:40 »

u kiryskow na pyszczkach pojawiły się kępki białych włoskow. w sklepie powiedziel ze to pleśniawka. kupiłam grzałkę. na pleśniawkę polecono i wrzucenie 1/3 tabletki baktopur'u. wpuściłam tabletkę i nastawiłam grzałkę na początek na 23*. dzisiaj apatyczny bojownik odżył. podniosłam tęperaturę do 24*. kirysom zrobuiły się białe skrzela i 2 chowają cie na dnie a jeden wisi przy powieżchni wody. jak to zauważyłam obniżyłam z powrotem tęperaturę z powrotrem do 23* bo nie wiem czy to nie dla tego tak sie kiryskom dzieje że za szybko podniosłam teperaturę. z kiryskami jest coraz gorzej. niewiem co im się nagle stało bo zaczely się tak zachowywac dopiero godzinę temu! wczesniej były ruchliwe. dodam że jeden z samców miał od początku taki pękaty brzuszek ale sądziłam że to z obżarstwa bo jest największy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 14:03:46 wysłane przez ank@ » Zapisane

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2008, 12:43:39 »

Trudna sytuacja...może to nie jest pleśniwka...(chociaż to mało prawdopodobne)wejdz i sobie pooglądaj zdjęcia chorych ryb na tą chorobę...a jeżli się zgadza to może bactopuru przesadziłaś...?
Od szybkiego podnoszenia temperatury to raczej nie jest... prawie przy każdej chorobie powinno się podnosić temp...np. jak leczyłam mojego glonka to temp miał 29!więc to nie od tego...bezpiczna temp dla ryb to 24-26 w twoim przypadku...więc powinnaś śmiało podnieść wyżej...no i oczewiście podmieniaj wode regularnie...odrazu mówię że choroba nie minie za 2 dni...nawet gdy już pleśniawka zejdzie bedziesz musiała swoje ryby mieć na oku...a czym je karmisz...?Jeżeli suchym pokarmem to zaopatrz się w np.larwy ochotki.I czekaj...
Pozdrawiam i powodzenia  papa
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2008, 19:19:34 »

w tej chwili 1 kirys juz nie zyje. pozostałe 2 mają dziury na pyszczkach a pleśń zniknela. bojownika oddzieliłam z grzałom a kirysy są bez bo nie mam drugiej. jednemu kirysowi wyłazi coś z odbytu. temu co zdechl tez takie cos wyłaziło i na drugi dzien juz nie żył. to coć jest długie, cieńkie i brązowawe

bojowniki:
Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2008, 20:14:30 »

Polecam lekturę tego posta:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9600.0.html

Powodzenia  papa
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2008, 09:18:20 »

ten post jest o ospie! moje kirysy dzisiaj plywaja normalnie ale wciaż są te dziury:(

bojowniki:
Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2008, 18:23:09 »

Nawet jak dobrze trafiłaś ze środkiem to czas powrotu do zdrowia jest długi i może się zdarzyć że jakaś słabsza rybka jeszcze Ci padnie Sad
Powodzenia papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: