Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [molinezje]Podobne do ospy(?)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [molinezje]Podobne do ospy(?)  (Przeczytany 2625 razy)
mocny
Nowy
*

« : Styczeń 30, 2008, 19:03:22 »

Witam,
w moim akwarium pojawiło się ostatnio coś bardzo dziwnego - niestety nie udało mi się tego zdiagnozować. Na ciele molinezji pojawiły się małe białe cętki, są tak małe że widać je dopiero gdy ryby podpływają pod lustro wody i są dobrze oświetlone. Niektóre z ryb dziwnie się bujają - stoją w miejscu i tylko ruszają się na boki. Centki mają na oko ok 0,2-0,4mm, przypominają malutkie cienkie niteczki - jakby jakiś pasożyt. Początkowo myślałem że to ospa ale miałem juz z nią do czynienia i w żaden sposób jej nie przypomina. Niestety nie mam możliwości zrobić zdjęcia:( Zakładam że problem dotyczy tylko molinezji - na gupikach nie jestem w stanie ich zauważyć. Prośba o pomoc:( w zdiagnozowaniu. Przy tych bardziej zainfekowanych widać jakby były posypane pudrem(tylko na górze). Napewno nie jest to ospa.

Akwa:
126L
tetratec ex700
co tydzien podmiana ok 20% wody
rośliny super rosną, zero nawożenia, woda jak kryształ
ok 15 molinezji
ok 20 gupików
ok 30 zbrojników(wylęgły się)
3 kiryski
1 kosiarka
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2008, 19:06:09 wysłane przez mocny » Zapisane
Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2008, 20:17:47 »

Poszukaj na forum np:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9600.0.html
Powodzenia  papa
mocny
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2008, 20:46:38 »

No właśnie przejrzałem juz całe forum i nie znalazłem nic podobnego w objawach. Jestem w 100% pewny ze to nie jest ospa ponieważ miałem juz z nia do czynienia i na ciele ryby były kropki jak kasza. W tym przypadku są to nitki maleńkie;(
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2008, 15:46:12 »

pleśniawka Huh

Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2008, 17:42:49 »

Pleśniawka:
Objawy: "Na skórze ryb, która została zaatakowana przez grzyby z rodzaju Sapolegnia lub Achlya,  stwierdza się cienkie, nitkowane, brudnobiałe lub szarawe strzępki. Przy intensywnym wzroście grzybów ich kolonie przypominają wyglądem kłaczki waty."
Przyczyna: "Choroba ta często występuje u ryb akwariowych przetrzymywanych w zbyt niskich temperaturach.(...) ryby chorują na pleśniawkę często po walkach godowych ,w wyniku których powstają mechaniczne uszkodzenia skóry.(...)zbyt wysoki lub zbyt niskie ph wody, substancje toksyczne(...) bakterie, pasożyty(...)osłabienie ryby w wyniku stresów manipulacyjnych i  zmęczenia po transporcie."
Zwalczanie: Chemia+podniesiona temperatura+intensywne natlenianie+podmiana wody.
Powodzenia  papa
mocny
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2008, 00:35:40 »

Dzieki za info, pleśniawki nawet nie brałem pod uwagę. Byłem przekonany ze zawsze objawia się pleśnieniem płetw i jest bardzo widoczna. Zastosowałem narazie GeneralTonic Tetry, zobaczymy czy pomoże. Z dodatkowych objawów na molinezjach (trzech) zauważyłem blade plamy tak jakby zeszły im łuski czy coś tym rodzaju:( Mam nadzieje ze to nic gorszego. Dzieki za info i pozdrawiam;)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: