Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyszczenie dna  (Przeczytany 2259 razy)
CyFer
Stały użytkownik

« : Styczeń 21, 2008, 19:00:25 »

Witam!

Mam problem, posiadam akwarium 240 litrowe i mam duży problem z utrzymaniem czystości dna.

Jako podłoża używam drobnego piasku kwarcowego, przez co zanieczyszczenia nie wpadają między podłoże. Jak na 240l mam mało ryb:
-parka molinezji żółtych (czasem tam pływa narybek ale szybko znika^^')
-parka zbrojników niebieskich (około 6-7cm),
-7 młodych kirysów spiżowych,
-2 kirysy pstre,
Jeszcze nie kupiłem całej obsady bo nie mam pieniędzy (16 lat ogranicza^^). Nie wiem dlaczego ryby mi tak syfią skoro nie daję im dużo jedzenia. Raz dziennie mała porcja, specjalnie żeby pozjadały resztki, a i tak pełno syfu...

Filtracja w moim akwarium to: filtr zewnętrzny fluval 305, wypelniony samą ceramiką + trochę gąbki na początku jako prefiltr, oraz wewnętrzny Aquael Turbofilter 1100 z wkładem gąbkowym. Dodatkowo poruszam wodę przez napowietrzacz aby te brudy bardziej krążyły po tym akwarium i wpływały do filtrów.

Macie jakieś pomysły jak mogę usunąć te zanieczyszczenia? 9 kirysów trochę tego sprzątnie, ale to mała ilość (fajnie po piasku śmigają^^). Myślałem nad odmulaniem wężem do spuszczania wody, ale 240l akwarium ma trochę wody i nie chciałbym jej wylewać przy każdym odmulaniu, więc może jakiś odmulacz, przy którym nie trzeba wylewać wody? Co sądzicie o
http://www.allegro.pl/item295274362_2101_odmulacz_skuteczny_hit_nowa_super_cena_.html
http://www.allegro.pl/item298468175_odmulacz_bateryjny_super_odkurzacz_do_dna_gratisy.html

Tylko nie wiem czy nie wciągnie mi to piasku, ale w sumie mógłbym czymś zamieszać lekko na podłożu i brudy by automatycznie się podniosły i wtedy odmulacz bym trzymał kilka cm nad podłożem. Co o tym sądzicie? Jak macie jakieś pomysły na oczyszczenie dna to proszę o pomoc^^

Pozdr.CyFer

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2008, 19:06:59 »

Ja mam ten pierwszy, nie wciąga piasku i fajnie czyści. Ma jednak straszną wadę - jest bardzo krótki więc nie wiem czy do Twojej 240 się nada.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2008, 19:19:17 »

Witam!

Mam problem, posiadam akwarium 240 litrowe i mam duży problem z utrzymaniem czystości dna.

Myślałem nad odmulaniem wężem do spuszczania wody, ale 240l akwarium ma trochę wody i nie chciałbym jej wylewać przy każdym odmulaniu, więc może jakiś odmulacz, przy którym nie trzeba wylewać wody?

Przede wszystkim jak raz na jakiś czas razem z odmulaniem wyleci trochę wody( powinno nawet więcej niż troche) i uzupełnisz to świeżą wodą to tylko na zdrowie wyjdzie Twojemu baniakowi.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2008, 19:24:29 »

Ma jednak straszną wadę - jest bardzo krótki więc nie wiem czy do Twojej 240 się
A jeżeli bym zanurzył trochę rękę, to czy to coś zmieni?

Przede wszystkim jak raz na jakiś czas razem z odmulaniem wyleci trochę wody...a powinno nawet więcej niż troche i uzupełnisz to świeżą wodą to tylko na zdrowie wyjdzie Twojemu baniakowi

Wiem, że świeża woda jest zdrowa dla akwarium Smiley Tylko, że moi rodzice (znaczy mój tato, mama trochę mniej) są bardzo oszczędni i nalewanie ciągle wody to koszmar w moim domu -_- muszę pomału kapać by licznik od wody się nie kręcił XD Gdybym mógł to bym jak najczęściej dolewał świeżej wody Smiley

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2008, 19:28:27 »

Wiem, że świeża woda jest zdrowa dla akwarium Smiley Tylko, że moi rodzice (znaczy mój tato, mama trochę mniej) są bardzo oszczędni i nalewanie ciągle wody to koszmar w moim domu -_- muszę pomału kapać by licznik od wody się nie kręcił XD Gdybym mógł to bym jak najczęściej dolewał świeżej wody Smiley

No ale ja Ci nie mówie , żebyś codziennie wylewał całą i lał świeżej...Tylko raz na tydzień lub dwa tygodnie wymienił przynajmniej ze 20-40 litrów wody na świeżą. Bez tego ani rusz. Akwa nie będzie pracować normalnie..A w skali zużywania wody w domu, na kąpiele, gotowanie, pranie to jest przysłowiowa kropla w morzu:).
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2008, 19:31:28 »

Z tą kroplą w morzu też tak sądzę, ponieważ jak biorę prysznic to o wiele więcej wody się traci^^ No ale na rodziców nie ma rady :/ w sumie na mycie naczyć to też kapią wodę XD (nie żebym był z jakiejś biednej rodziny, bo kasy to jest sporo, inaczej bym nie dostał na akwarium, poprostu rodzina oszczędna do bólu XD)

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2008, 19:34:42 »

No to musisz być czujny i podmieniać jak gdzieś pojadą:D. Podmieniać trzeba...nie ma rady.
Pozdr.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: