Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z rybkami POMOCY  (Przeczytany 2767 razy)
kazslaw
Nowy
*

« : Styczeń 30, 2008, 10:02:18 »

Witam . Jestem poczatkującym akwarystą. Mam problem !!! dokupiłem 2 neonki Ines następnego dnia padły obydwa dokupione wraz z mieczyliem .  Po dwóch dniach skalar zaczól dziwnie plywac kołysał sie  pokładał na liściach rośłinek miał trudności z pływaniem w końcu padł a wczoraj zauwazyłem ,że jeden z neonków zaczynał pływac podobnie jak skalar czyli  kołysał się poruszał płetwami ale kręcił się kółko , pokładał sie na  dnie i co dzine od głowy do ok 1/3 tułowia miał normalny kolor następne 1/3 była blada brak widocznych kolorów i kolejna 1/3 znowu w pełni kolorów. Prosze o pomoc. Wczoraj równiez  zauważyłem u jednej brzanki sumatrzańskiej przekrwienie na tułowiu z jednej i dugiej strony  w okolicach odbytu. Czy jest mozliwa zbyt duża ilośc tlenu?  Huh
IQ
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2008, 10:30:40 »

Albo zbyt szybko wprowadziłeś rybki do akwarium (powinno sie po tygodniu) albo przyplątało Ci sie jakieś chorubsko. Sad
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2008, 10:32:50 wysłane przez IQ » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2008, 11:12:12 »

Masz skalara, brzankę i neony w 25 litrach?  Shocked

Od kiedy akwarium stoi? Jak często i jakich ilościach podmieniasz wodę w akwarium? Napisz cś więcej o tym baniaku bo tu nikt nie jest wróżką...

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
seba75
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2008, 11:27:43 »

przekrwienia od tlenu  Wink opisz dokladnie wszystko  i wode z akwa wtedy moze cos uradzimy
kazslaw
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2008, 11:32:55 »

Akwarium jest od miesiąca. Wode podmieniłem dwa razy ale w czasie jak chodzi  filtr jest bardzo mętna Filltr ( mini Fan 1 od 30-60litrów)Myslałem  ze może zbyt duża wydajnośc filtra jest ustawiony na połowie i to powotuje  męczenie sie ryb i chorobe z tym związana. W jakim ustawieniu najlepiej ustawić
Czy duża ilośc tlenu powoduje szybszy wzrost glonów.
kazslaw
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2008, 11:35:01 »

Czy praca filtra powoduje zmętnienie wody?
seba75
Gość
« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2008, 11:53:10 »

filtr po jednym gora dwoch dniach powinien ustabilizowac wode hmm dziwne.. co masz w akwa ? dekoracje itd opisz. do tego jaki kolor zmetnienia ? i paramerty wody ? jakies testy byly robione?
kazslaw
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2008, 12:04:09 »

dodałem tylko preparat SERa do usunięcia z wody azotanów taki starter  praktycznie tylko żwir i pare kamieni wygotowanych.  w wodzie po zapaleniu światła widac pełno takich pyłków i drobinek.Wylot filtra skierowałem na tylna szybę. Zamontowałem energooszczędną  zarówkę czy to ma jakiś wpływ?. mam wrażenie ze jest duzy przyrost glonów.
seba75
Gość
« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2008, 12:06:18 »

jakie to sa kamienie ? zwir plukany dobrze? pozatym najlepiej jakas fota z glonami masz wrazenie czy sa? najlepiej zrob kilka fotek
kazslaw
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 30, 2008, 12:21:31 »

tak żwir płukany ze sklepu zoologicznego. Tylko w dalszym ciągu nie wiem od czego mogły popadac rybki
kazslaw
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 30, 2008, 12:32:43 »

Jeszcze jedno czy Azotany są bardzo niebezpieczne dla ryb? Jakiego rzedu powinny być
seba75
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 30, 2008, 13:42:09 »

zwir plukales? czy pisalo na worku ze plukany ?

duze stezenie azotanow jest niebezpieczne do 40 maksymalnie 
kazslaw
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 30, 2008, 14:04:52 »

No własnie a problem jestb taki że woda  ma steżenie 146 .
Mogą od tego padac. Co zrobić wymienić wodę  bo nie  ma innej metody na usuwanie azotanów.
Pisalło ze płukany ale mimo to płukałem go. Zmętnienie wody moga to być pierwotniaki. Co temu zaradzić
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Styczeń 30, 2008, 15:37:14 »

najpierw zajmij się poziomem azotanów a pierwotniaki zostaw na razie (jak się ich pozbyć dowiesz się po wpisaniu w wyszukiwarkę tego forum ''zakwit pierwotniaków''). co do azotanów to podmień z 10l. dziś ,z 10l jutro (tylko na odstaną) i zmierz parametry jak NO3 będzie wysokie to podmieniaj jeszcze ale w związku z durzymi podmianami i atakiem pierwotniaków radzę dolewać jakieś bakterie nitryfikacyjne np.nitrivec według ulotki. dobrze by było gdybyś posadził dużą ilość roślin szybkorosnących to w ramach walki z NO3 , a w ramach walki z pierwotniakami musisz skrócić czas świecenia (więc nie wiem co na to te rośliny.....) powodzenia życzę papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: