Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Dziwne akcje podczas tarła, opieki nad ikrą i narybkiem itp.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne akcje podczas tarła, opieki nad ikrą i narybkiem itp.  (Przeczytany 2721 razy)
sircula
Bywalec

« : Styczeń 18, 2008, 09:59:54 »

Witam. Wczorajsze zachowanie jednej z Akar z Maronii popchnęło mnie do załozenia tego wątku. A było to tak...
Standardowo już moje ramirezy niewiedzieć czemu , złożyły ikrę na żwirku. Patrze sobię a tam nad ikrą stoi sobie samiec Akary z Maronii i wachluje. Samcowi ramirezek oczywiście się to nie podoba i próbuje gościa pogonić. Różnica masy jednak jest tak duża , że Akara nic sobie z jego prób nie robi. Ryby się przepychają , Akara kładzie się niemal nad ikrą i dalej wachluje. Na początku pomyślałem , że może chce coś podsubać z ikry ramirezek.Ale obserwacja tego nie potwierdziła. Postanowiłem wkroczyc do akcji i przepędzić Akarę. Udało sie,  ale na chwile. Wróciła i dalej pomaga ramirezkom wachlować.Wygląda to przezabawnie bo samiec ramirezy jest mocno zdezorientowany , a jego agresja jest totalnie zlewana.Macie też jakieś pojechane akcje tarłowe?
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2008, 18:26:23 »

Przyczyną tego dziwnego zachowania może być że akary też złożyły w tym miejscu ikrę co remirezy i teraz samiec się nią opiekuje. Sprawdź czy ziarna ikry się nie różnią. Są i plusy tego zachowania ikra będzie lepiej dotleniona i więcej narybku się wykluje.  Cheesy

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2008, 18:52:07 »

Wszystko sprawdzone:)....Akary miały ikrę pięć dni wcześniej...Po dwóch dniach została zjedzona. To młoda para więc jeszcze się uczy. To było drugie ich tarło. Natomiast ikra na sto procent była ramirezek tylko. Nie dały by rady inne ryby podczas opieki nad ikrą w tym samym miejscu złożyć swojej..Za duży stresik .
Pozdr
PS. Akary z Maronii to w ogóle dziwne istoty hehe

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2008, 21:32:22 »

no ale napisz co z tą ikrą ?wykluły się już ramirezki ? a kto się nimi opiekuje ? i wogule...?

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2008, 21:40:31 »

heh moje kakadu jak się trą to wściekle atakują rurę odmulacza ^^
ostatnio akurat nie przy tarle, moje błazny zaczęły atakowac moją rękę jak zanurzyła się w solniczce Wink
natomiast skalary ostatnio zaczęły mi się parzyć i jeden ubóstwia moją rękę Wink
 papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2008, 22:07:19 »

no ale napisz co z tą ikrą ?wykluły się już ramirezki ? a kto się nimi opiekuje ? i wogule...?

Z ikry ramirezek standardowo nici. Dotąd jak będą składać ikrę bezpośrednio na żwirze nie ma szans na wyklucie. Po dwóch dniach ikra znika najpewniej zjedzona przez niedoszłych rodziców. Moim zdaniem min z powodu przybrudzenia i wszelkiego ustrojstwa które sobie w podłożu mieszka. Dno akwa wiadomo nie jest dobrą powierzchnią  do składania ikry:) Dodatkowo po akwa pływa 11 kirysków panda itp. Z drugiej strony nie zależy mi zbytnio na przychówku. Wcześniej już ramirezki rozmnażałem z sukcesem więc teraz daje im wolną rękę:). Może się w końcu skumają , że na żwirze to marne szanse:)
Bardziej mi zależy na rozmnożeniu Akar z Maronii. Teraz mam 4 sztuki w tym dobraną młodą jeszcze parę. Wcześniej miałem przez jakieś 3 lata trzy samice, które się non stop "wycierały" . Jedna po drugiej składała ikrę , ale brakowało gościa:). Teraz jest tylko rybki muszą się nauczyć opieki nad ikrą. Dwa tarła dotychczasowe zakończyły się fiaskiem (czyt.zjedzeniem ikry).Co będzie dalej to zobaczymy.Akaryu z Maroni to prawdziwe wyzwanie i próba cierpliwości. Czasami jeden zbyt szybki ruch w pokoju może zakończyć się zjedzeniem ikry przez tarlaki. 
pozdr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 22:09:00 wysłane przez sircula » Zapisane

Cragio
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 27, 2008, 18:50:18 »

Siemanko wszystkim.
Miałem podobną sytuację u sibie w aqwa podczs tarła, tylko,że u mnie było to z zebrami. Miałem dwie samice i jednego samca. Podczas tarła samice złożyły razem ikrę do wcześnie wykopanego dołka w żwirze. Po amorach Smiley we trójkę trzymali straż nad gniezdem a później sprawowali opiekę nad młodymi. Było to już parę lat wcześniej w 100 litrowym akwarium. Ryby trzymałem od drugiej klasy szkoły podstawowej do czasu pójścia do szkoły średniej. Później musiałem zliwidować chodowlę, ponieważ nie mial się kto nimi opiekować. Po skończeniu studiów z nowu odezwała się we mnie chęć trzymania ryb. Mam już zamówione 375 litrów, wraz z oprzyrządowaniem.
Czekam na przesyłkę w środę.
Jak już akwa bedzie napełnione wodą , zwrócę się do was abyście mi pomogli co do obsady roślin.
Jeśli chodzi o faunę to już wiem co chce kupić tj.
- kiryski x 5 lub 6 (a jakie to się jeszcze zobaczy w sklepie)
- piskorki x 4 (już je miałem, są to superowe ryby Smiley )
- barwniak czerwonobrzuchy x 4 (dwie pary)
 - i może jeszcze pielęgniczki ramireza (samiec x1 i 2 x samiczki)
Co o tym sądzicie ??

Pozdro
Marcin Tongue
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 27, 2008, 21:38:33 »

Gratuluję porządnego baniaka:)..natomiast kwestię obsady i wszelkie z nią związane pytania musisz zadawać w dziale Obsady:)
To tak troszku moderatorów wyręczam Smiley
Pozdrawiam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: