Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Glossostigma elatinoides (Języcznik australijski)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glossostigma elatinoides (Języcznik australijski)  (Przeczytany 3216 razy)
misiek13
Zainteresowany
**

« : Styczeń 08, 2008, 22:28:44 »

czy ktos posiada ta roslinke poniewaz u mnie dosc slabo rosnie inne rosliny rosna normalnie a ta bardzo marnie prawie wcale czy to normalne wiecej info o akwa http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12710.0.html dzieki za odp/.....

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2008, 07:39:33 »

Ja mam taką roślinkę. U mnie rośnie bez problemu tyle, że mam dołożone więcej światła, nawożę nawozami PGC, PGM i podaję CO2.Troszkę o niej możesz poczytać tu-> http://www.roslinyakwariowe.pl/baza/

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 09, 2008, 09:35:43 »

Na czym polega "słabość" w rośnięciu tej rośliny? Obumiera? Wybija ku górze? Rośnie wolno? Jakieś problemy z liśćmi? Dziury?

Masz dość słabe światło, nie podajesz CO2, ph masz dość wysokie. To może jej nie służyć. Nie myślałeś, zeby podłączyć bibmrownię?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2008, 09:39:58 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2008, 18:55:15 »

emi poprostu na tle innych roslin przktycznie nie rosnie..... slabe swiatlo 32W na 50l to slabo bez przesady??? o bimbrowni moze i myslalem ale nie orientuje sie z tymi mieszankami itp.......

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2008, 19:09:06 »

no szczerze to jak nie odpalisz bimbrowni to raczej nie masz za bardzo co liczyc na wzrost tej roslinki, jest problemowa Wink u mnie poki co nie pada, mozna uznac ze od wprowadzenia sie do baniaka poprawila sie jakosc tych lisci ktore byly, a nowych jest na prawde niewiele...
a co  do mieszanki... nie trza sie wyglupiac Wink wez wspyc cukru do butelki, dolej wody i wrzuc troche rozgniecionych drozdzy. wymieszaj i bedzie dzialac:P moze nie tak dlugo jak idealna mieszanka ale spokojnie chodzi i daje duzo co2 Smiley

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2008, 08:44:51 »

Jak ktoś nie chce się "wygłupiać" z bimbrownią ani wydawać zbyt wielu pieniędzy na zestaw CO2, może kupić sobie zestaw sprężone CO2 w puszcze+plastikowy dzwon. Ja z tego korzystam i jest całkiem całkiem. Roślinki ładnie rosną a nawet produkują pęcherzyki powietrza choć na początku były pewne problemy z pęcherzykami.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2008, 11:50:26 »

slabe swiatlo 32W na 50l to slabo bez przesady???

Nie zauważyłam tych żarówek, sorry Smiley 

Jeśli masz twardą wodę to może być problem?  Glosia preferuje miękką wodę i w twardej może grymasić poza tym brak CO2.... Może to jest problem?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2008, 11:57:53 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2008, 13:37:40 »

Glosia ogólnie wolno rośnie. U mnie woda ma 17GH i 14KH, 36W/100 litrów akwa + bimbrownia. Glosia rośnie. Może nie bardzo szybko, ale zadowalająco. Pozdrawiam.
misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2008, 19:44:53 »

bimbrownia juz powstaje w sobote planuje ja odpalic moze pomoze czy bimbrownia pomoze w walce z glonami ( krasnorosty i nitki )?

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2008, 19:51:45 »

i super Smiley moze pomoc- pobudzi rosliny do wiekszej absorbcji zwiazkow odzywczych Wink ale na pewno nie rozwiaze problemow

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 11, 2008, 10:57:01 »

Podłączę się z pytaniem. Moja glosia miała się dobrze. Dziś zauważyłem, że niektóre listki brązowieją na brzegach. Czego może jej brakować?

Woda:
pH 7,2
kH 10
gH 15
NO3 10

światło 2x18W + 1x20W na 94 litry wody (akwarium 112 brutto)
nawożenie:
PGC (6 kropli co 3 dni)
PG makro - 1 ml co 2 dni
PG Ferro+ - 1 ml co 2 dni
CO2

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: