Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ostatni Mohikanin ...  (Przeczytany 2482 razy)
sys
Nowy
*

« : Maj 07, 2004, 14:17:31 »

...ten temat jest jakoby kontynuacją mojego tematu "Co się dzieje z prętnikami?"...
...po epidemi w moim aqwarium przy zastosowaniu środka FMC, zaciemnieniu, i zmniejszeniu ilości pokarmu wszystko wróciło do normy...
...po około 2 tygodniach postanowiłem pozbyć się chemi i zrobiłem podmianke wody tak w ok 25%...wypłukałem filtr w wodzie z wymiany...
...i po 4 dniach padł mi ostatni skalar,który przeżył poprzednie ciężkie czasy w zdrowiu...
...przed padnięciem zdawałoby się jakby "zasmakował" innym rybcią, zwłaszcza mieczyką ponieważ chętnie obgryzały mu płetwy, czego wcześniej nie zauważyłem...wnioskuje z tego, że wydzielał jakąś substancje która wabiła inne rybcie...ale mogę się mylić :?
...do wymiany wody użyłem wody NIEODSTAŁEJ...(mieszkam w takim rejonie polski gdzie nie ma zbyt dużego zanieczyszczenia środowiska)...ale żeby temp nie miała zbyt dużej różnicy, mieszałem ją razem z ciepłą wodą wodociągową :oops:  .........
...na skalarku pojawiły się malutkie bielutkie kuleczki...lecz nie przypominające brudną wate dlatego wnioskuje że to nie była pleśniawka Cool ...
...i po skalarku...

prawdziwa prędkość...200l
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2004, 15:43:38 »

Woda musi być odstana nie ze względu na zanieczyszczenia tylko na chlor, używany do oczyszczania wody wodociagowej, tak jak na basenie używa sie chloru do wybijania zarazków, zatem wlałeś wodę z chlorem, ale co gorsze to wlałeś także ciepłą wodę z kranu a w tej jest pełno wapnia i związków żelazopochodnych, no i chlor tez jest. Związki te biorą się z procesu podgrzewania wody. A choroba była rakcją na ową zmianę warunków wodnych, a raczej osłabiły one rybkę i choroba ją dzieki temu zaatakowała i pokonała.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2004, 20:33:15 »

Myślę że rybcia była jeszcze słaba. Tom słusznie zauważył że nieodstana woda mogła i najprawdopodobniej była przyczyna śmierci skalarka Sad niestety takie rzeczy sie zadarzają ja zawsze odstawiam wode na kilka dni czasem nawet na tydzień (takie już do przesady) ...Pozdr

112,25
sys
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2004, 19:21:49 »

...czyli poprzednia choroba mogła być konsekwencją tego typu podobnych działań?...aaaaaaaa nie chce mi się żyć!

prawdziwa prędkość...200l
Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 08, 2004, 21:06:44 »

Na przyszłość radzę, albo więcej cierpliwości i wlewać tylko odstaną wodę, albo kupić sobie jakiś uzdatniacz kranówki. Ja używam Tetra AquaSafe, rano zawsze nalewam wodę do miski, dolewam do niej ten środek i później po powrocie z pracy robię podmianę wody - do tej pory wszystko jest ok.

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 09, 2004, 11:32:31 »

Można też skrócić odtsanie wody filtrując i napowietrzając wode na podmiane, chlor ulatnia sie wówczas w 12 godzin.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: