Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Problem z gurami niebieskimi (plamistymi)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z gurami niebieskimi (plamistymi)  (Przeczytany 8457 razy)
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Luty 04, 2006, 10:49:05 »

Zachorowaly mi rybki na ospe po podaniu dwu krotnie soli nic im nie pomoglo kupilem preparat do ktorego trzeba bylo podniesc temperature co sie okazalo samica zczarniala i ten samiec co wczesnej z nia byl w akwarium zaczol za nia ganiac Smiley i tez zrobil sie czarny. Narybek z poprzedniego tarla przenioslem do 10l akwarium (troche rybek ne przezylo tego Sad ) wymienilem wode na ta z akwarium i wpuscilem guraminy (tem 28-29 poziom wody 15cm, gazeta zaslonilem scianki akwarium swiatla pogaszone) dzis rano zobaczylem ze samies zaczol budowac gniazdo (sadzilem ze juz sie wytarly) no ciekawe czy cos z tego wyjdzie Smiley od poprzedniego tarla minelo okolo 2 tygodnie

Moje akwarium  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7513.0.html

Jesli chcesz pomóc moiej stronie kliknij na linki nizej
www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

Tu można zobaczyć moje filmy
www.scigacz.pl
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #16 : Luty 04, 2006, 12:15:53 »

Cytat: RoN
(...) kupilem preparat do ktorego trzeba bylo podniesc temperature (...)

Przy leczeniu ospy, zawsze, nizaleznie od użytego leku (czy to jest sól, czy Ichtiosan czy Costapur, czy cokolwiek innego) należy podnieść temperaturę!! To podstawa przy leczeniu tej choroby.

RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Luty 04, 2006, 19:41:10 »

nie bylo mnie caly dzien w domu wrocilem o 19.00 i gurami juz zlozyly ikre. Tym razem samiec zbudowal spore gniazdo ale ikry bylo znacznie mniej. Odlowilem juz je bo samica byla strasznie pobita i w obawie o nia zakonczylem tarlo. Niewiem czy zabieg zmiany akwarium dla narybku i zlozene nowej ikry sie mi oplaci bo znaczna czesc 2 tygodniowych rybek padla:( ogolnie w tej chwili przelozylem tez naryek spowrotem do wiekszego akwarium i razem z ikra (nie sadze zeby zjadly te 2 tygodnowe te co sie wykluja Smiley

www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

www.scigacz.pl
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 05, 2006, 00:48:11 »

Cytat: RoN
(nie sadze zeby zjadly te 2 tygodnowe te co sie wykluja Smiley

Huh Widać że nie masz doświadczenia z rozmnażaniem labiryntowych. Rodzeństwo z jednego miotu potrafi się pożerać wzajemnie, a co dopiero gdy dzieli je aż 2 tygodnie Smiley. Pozostaje tym starszym życzyć smacznego  :wink:

tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Luty 05, 2006, 16:07:45 »

Cześć!
Tak się podpaliłem wypowiedziami na forum o rozmnażaniu Gurami niebieskich, że i ja spróbowałem tej sztuki ;-).

Wrzuciłem dojrzałą parkę do drugiego akwarium (ok 80L) obniżony poziom wody, oświetlenie bez zmian, temp w okolicach 25st.

Samiec zaczął budować gniazdo. Ale za każdym razem, kiedy pokryje już bąbelkami całkiem pokaźny obszar tafli wody, zaczyna agresywnie latać za samicą po całym zbiorniku i dziubie ją za każdym razem w spód brzucha. I tutaj mam pytanie do doświadczonych:

JAK WYGLĄDA SAMO TARŁO U TYCH RYBEK?

Czy moment złożenia ikry poprzedza gonitwa po zbiorniku? Pytam, bo przez ostatnie 3 dni były już 3 gniazda (fakt, że nie za duże), ale za każdym razem uległy zniszczeniu po wyścigach w akwarium.
Czy taka agresywna gonitwa jest może elementem zalotów, czy też może samiec musi "ujarzmić" partnerkę hehe :-)?
Próbować dalej i zostawić parkę w kotniku, czy wrzucić do ogólnego i dać sobie spokój? Mam pewne obawy, żeby czasem pan Gurami nie zrobił krzywdy pani Guraminowej.
Nie mam niestety "zapasowej" samiczki, tak więc nie wchodzi w grę jej ewentualna podmiana.

PZD.

240L: 5xgurami niebieskie, 3xgurami złote, 5xbocje, 2xglonki, 3xkosiarki
105L: mieczyki, gupiki, molinezje
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Luty 05, 2006, 17:06:05 »

ja ci nie powiem jak wyglada samo tarlo bo ja do nich nie zagladalem zeby mi ne pzeszkadzac ogolnie nawet zakrywalem akwarium gazeta zeby mialy spokuj
Ale wczraj jak wrocilem do domu i wlasnie sie widzialem czy tarlo sie zakonczylo czy nie wiec siedzialem w pewnej odleglosci od akwarium i przygladalem sie. Samiec podplywal do samicy i bil ja w bok ona uciekala na dugi koniec akwarium po jakichs 30min zdecydowalem sie na zakonczenie tarla bo nie sadze zeby samica wytrzymala to jeszcze troche.
Ogolnie przelozylem cala ikre do akwarium 10l a narybek spowotem to wiekszego (okolo 35l) ale zostawilem dwadziecie sztuk ikry z tymi 2 tygodniowymi i zobacze czy zostana zjedzone Smiley narybek jest jeszcze bardo maly wiec nie wydaje mi sie. To ze na stronak pisze ze dochodzi do kanibalizmu to chyba wtedy jak roznica wieku jest spora albo jak rybki nie sa odpowiednio karmione. To jest moje pierwsze rozmnazanie gurami wiec zobaczymy co z tego wyjdzie. Ogolnie po tych zabiegach z przenoszeniem naybku zostalo mi okolo 200 narybku 2 tygodniowego (okolo 50-80 padlo) no i gurami tym razem zlozyli od 250 do 300 ikry o polowe mniej niz poprzednio. nie wiem czy ikra ne zostala zjedzona przez samice albo przez samca bo nie bylo mne przez caly dzien w domu i ne wiem o ktorej wszystko sie zaczelo

www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

www.scigacz.pl
tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Luty 06, 2006, 20:45:04 »

Ron! Jak wygląda ikra gurami?!

Czy są to typowe kuleczki czy jakbyś nasypał manny do akwarium?

Pytam bo właśnie byłem świadkiem czegoś cudownego. Moje gurami mają się ku sobie :-D

Objęly się wpół zrobił się z nich jakiś taki węzeł i opadając w takiej postaci w dół któraś (nie było widać) wypuściła olbrzymią ilość takich drobinek, ale były one mniejsze tak z 10 razy od ziarnka piasku. Absolutnie nie wyglądało to na ikrę (fakt, że jeszcze nie widziałem ikry w swoim akwa bo do tej pory mnożyły mi się tylko żyworódki).

Jak wygląda to u ciebie?

P.S. Wrażenia są niesamowite......:-D
Te ryby są piękne!

tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Luty 06, 2006, 21:59:20 »

OKI Teraz jestem pewien.

MAM IKRĘ GURAMI NIEBIESKICH!!! :-D

Byłem przy tym świadkiem tarła i wszystkiego co musi się wydarzyć, aby otrzymać małe guraminki hehe.

Te ryby są niesamowite. Coś pięknego. Samo tarło zaparło mi dech w piersiach. Dawno nie przeżyłem czegoś tak pięknego.

Teraz oczekuję już potomstwa.

Pozdrawiam.

P.S. Akwarystyka jest cudowna. :-)

kaza2
to ja
Zainteresowany
**

gg 5835212

« Odpowiedz #23 : Marzec 14, 2007, 14:31:15 »

ach   ja też  zrobie   tar ło  Roll Eyes   miom guramikom po tym jak skończy molinezja  kure tylko jak  odróznić samca i samice     i mam   2 rodzaje    askiego  niebieskiego i złątą a  jakbym mixa zrobił     pom óżcie    a co do roślin wystarczy rzęsa wodna Huh?  na góre  Huh?

[IMG]http://images21.fotosik.pl/96/2b06633d2
Trujok
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Marzec 21, 2007, 15:07:59 »

a w jakim wieku gurami moze byc dopuszczony do rozrodu??
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 21, 2007, 15:15:32 »

przynajmniej 1 rok

david1011
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Styczeń 09, 2008, 11:20:45 »

Gurami z tego co wiem to mogą się trzeć jak mają jakieś 7-8 cm wielkości  Wink
Strony: 1 [2]
  Drukuj