Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 8x39W - czy nie za mocne?  (Przeczytany 3006 razy)
Tomacha
Zainteresowany
**

« : Grudzień 18, 2007, 11:22:58 »

Witam serdecznie.
Będę zakładał akwarium 300 litrowe. 120x50x50. Mam możliwość zakupienia oświetlenia 8x39W, świetlówki T5.
Czy nie będzie ono zbyt mocne? Dodam jeszcze, ze CO2 będzie podawane z butli.
Oczywiście można będzie oświetlenie podłączać na 2 lub nawet 4 niezależnych obwodach - po 2 lub 4 świetlówki.
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2007, 11:31:40 »

Wychodzi lekko ponad 1W na litr co jest bardzo eleganckim wskaźnikiem  Wściekły - kupujesz gotową pokrywę czy sam będzie je mocował?. Jeżeli będziesz to miał na różnych obwodach możesz tym tak sterować że pełne moc nie będzie przez cały czas i wskaźnik lekko spadnie. Ogółem pytaniem na które musisz sobie odpowiedzieć to: co będziesz trzymał w tym akwarium? - jeżeli masz mieć tam dżunglę to takie oświetlenie jak najbardziej, jeżeli masz mieć parę roślinek to ja bym jednak odpuścił...
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2007, 11:51:03 »

Dzieki.
Dzungle. Bardzo podobaja mi sie zarosniete akwaria.
Tutaj masz link :
http://www.afterbuy.de/afterbuy/shop/storefront/start.aspx?seite=/afterbuy/shop/storefront/produkt.aspx%3Fshopid%3D58879%26produktid%3D4254915
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2007, 12:56:50 »

Hej!

Link nie działa a chętnie bym zobaczył co planujesz..Wink Ja osobiście marzę o takim oświetleniu - oczywiście na kilku obwodach - zawsze można na jakiś czas część odpiąć...

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2007, 13:01:44 »

Życzę powodzenia, ale ja bym się bał tak dużej mocy. Chyba,że jest możliwość załączania np. parami. Pozdrawiam.
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2007, 14:30:47 »

Janusz: no właśnie kolega napisał, że jest taka możliwość - i w tylko w tym układzie bym chciał taką moc;)

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
rav
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2007, 15:19:03 »

Janusz, a dlaczego byś się bał takiej mocy? Co się może stać jeżeli "przedawkujemy" światło?

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 18, 2007, 15:23:52 »

Rosliny beda chcialy rosnac szybko ale bez odpowiedniego nawozenia nawozami i co2 bedzie im brakowalo pierwiastkow wiec beda chorowaly i gnily co z kolei da pozywke dla glonow i zabawa gotowa ;] Po prostu wszystkie reakcje beda zachodzily duzo szybciej i szybko bedziesz musial reagowac = wiecej roboty.
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2007, 15:43:38 »

tak-jest mozliwosc zalaczania po dwie rury. Nie bede swiecil 100% mocy przez caly dzien.
Podam adres strony gdzie to jest-znajdziecie. Nie wiem czemu ten skopiowany adres nie chce dzialac. Ale nic:
www.afterbuy.de/afterbuy/shop/storefront/produkt.aspx?shopid=58879&produktid=4254915
Moze przez to sie uda- lampy mozna wybrac z menu po lewej.
Hmmm...ja tez troche obawiam sie zbyt szybko zachodzacych procesow.Ale zobaczymy.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2007, 17:06:38 »

8 świetlówek T5 o mocy 39 W każda to trochę za dużo dla normalnych roślin, tzn takich jak aponogetony, kabomba, hygrophila czy inne mało wymagające. mój 450l zbiornik jedzie teraz na 2x80 W T5 sześć dni w tygodniu i tylko w niedzielę włączam dodatkowe Waty - 3 świetlówki 36W. inaczej kabomba rośnie płasko a inne rośliny normalnie zielone robią się czerwone od góry.
musisz nastawić się na rośliny czerwone i/lub typowo bagienne -potrzebujące naturalnie dużo światła. świetlówki T5 16mm są na prawdę o wiele efektywniejsze od starych 26mm.
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2007, 22:44:02 »

Do Rav: dużo światła=duże zapotrzebowanie roślin na składniki pokarmowe. Trzeba dobrze i solidnie pilnować parametrów wody.Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: