Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanko o roślinkach...?  (Przeczytany 1935 razy)
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« : Grudzień 13, 2007, 14:47:32 »

No to tak czy roślinkom gdy im zgnije lub zżółknie liść trzeba ten liść oderwać od rośliny, żeby nie gniła cała, bo sie zastanawiam czy nie oberwać tych liści, a może jeszcze jakieś środki zaradcze są żeby tak nie żółkły.Bo na razie tylko dwie zdrowe jedna duża druga dopiero co przerzedzona.

Z góry dziękuje (za odpowiedz) Grin

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2007, 15:39:06 »

Jak zaczniesz obrywac to ci w końcu sama łodyga zostanie ;P Zapewne jakies nie dobory (azotu Huh) albo mało światła?

misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2007, 15:49:18 »

napisz jakie aqa i oswietlenie i jakie nawozy stosujesz czy wogole stosujesz???

marnes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2007, 15:51:44 »

W każdym razie oświetlenie chodzi cały dzień świetlówka 15W (biała).
Filter HL BT-400 7W tez chodzi cały dzień ale go reguluje żeby nie chodził zbyt mocno.
Bimbrowni nie mam jeśli potrzebna temp. to 24*C.
Aha czy potrzebna jest nazwa rośliny bo sam nie wiem jaka jest ale mam zdjęcie Grin
http://images34.fotosik.pl/31/c543f8ef159b6aecmed.jpg
napisz jakie aqa i oswietlenie i jakie nawozy stosujesz czy wogole stosujesz???

akwa 54l Tongue
Nawozów nie stosuje Cheesy
Parametrów nie moge podać Undecided

misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2007, 15:57:25 »

1 wsadz cala doniczke w zwir ( przydalo by sie go wymieszac z jakims drobniejszym jeszcze)
2 temperature podnies do 26 chociaz bo to 24 za malo 26 jest optymalna dla roslin
3 mam takie samo aqa i tez mialem problemy z roslinami ze wzgledu na swiatlo a ty masz o za malo zmien ta swietlowke na jakas dla roslin i dodaj jeszcze z 15w i bedzie dobrze a i jakis nawoz tez by sie przydal dobry jest PG Classic
4 jak masz duzo roslin wyjmij napowietrzanie z filtra i ustaw go aby tafla wody byla w ruchu za duzo tlenu tez nie dobre dla roslin

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2007, 16:04:27 »

Jerona, chopy.... marnes, wyciągnij tą biedną kryptokorynę z tego koszyczka i oczyść dokładnie z waty. Posadź ją w żwirku porządnie. 24 stopnie to wystarczająca temperatura dla większości roślin. Kryptokoryny nie są tak strasznie wymagające jeśli chodzi o światło ale mają dość wrażliwe korzenie, które uwielbiają być nawożone kulkami nawozowymi. Jeśli listki Ci żółkną to je obrywaj bo i tak zgniją. Kup sobie jakiś wieloskładnikowy podstawowy nawóz jak PG Classic albo z Tetry czy Tropicala i dawaj 1/3 dawki zalecanej. Masz tam napowietrzanie puszczone takie bąbelkowe? Ile masz cm tego żwiru w akwarium?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
marnes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2007, 21:20:20 »

buuu... Dużo dałem dość żwirku aha te kryptokoryny czy jakoś tak już są wyciągnięte(stare zdjęcie) co do żwirku na przodzie jest tak 2-3 cm pod roślinkami tak z 6-7-8 zależy gdzie bo mam tak obsypane aha zapomniałem że przestawiłem temp na 26 stopni(bo mnie te robaczki denerwowały ale nie ważne) kryptokoryna jest pożądnie oczyszczona z waty  Cheesy
Masz tam napowietrzanie puszczone takie bąbelkowe?

tak kiedyś była deszczownia ale teraz jest takie(no Lips Sealed
bąbelkowe
Grin no  Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2007, 10:19:41 »

Wyłącz to napowietrzanie jak chcesz mieć ładne rośliny bez żółknących liści a ustaw wylot filtra, żeby poruszał taflą wody.

I pisz po polsku, proszę....

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: