Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z paletkami :(  (Przeczytany 2150 razy)
mewiik
Stały użytkownik

« : Grudzień 08, 2007, 16:24:13 »

Więc sprawa ma się tak.
Od ok.1 miesiąca, jestem szczęśliwym posiadaczem 5 paletek. Rybki w akwarium (200l) czują się dobrze, tylko problem jest z nimi tak, że dwie z nich (a jedna szczególnie) zdominowały pozostałe. W ogóle nie dają im dojść do jedzenia i wygląda to tak, że ona sobie pływają, a tamte chowają w roślinach. Strasznie mi szkoda tamtych (szczególnie 2, bo jedna z tych 3 pozostałych nawet sobie radzi) i nie wiem co zrobić. Myślałem czy by nie dokupić paletek żeby agresja rozłożyła się na większą ilość osobników, ale boje się że będzi ich za dużo, a nie chciałbym ich potem kilku oddawać.
Dlatego co byście mi poradzili???
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2007, 17:12:36 wysłane przez mewiik » Zapisane

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2007, 17:18:06 »

witam
oj trudna sytuacja moze te dwie sa wieksze lub byc moze te dwie to para i wuznaczyły sobie terytorium???Moze jeszcze bys taka opcja ze ona beda mialy mlode wiec mozliwosci jest duzoa i zdjecia bym prosil
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2007, 17:22:55 wysłane przez adus12345 » Zapisane
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2007, 18:16:18 »

spróbuj podać pokarm w dwóch miejscach najpierw tym dominującym i jak będą w jednym koncie wrzuć do drugiego aby te tzw. chłopcy do bicia też pojedli. pozdrawiam

mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 08, 2007, 18:40:12 »

Paletki są jezcze młode, mają może 6 cm wysokości, dlatego raczej w pare się nie skojarzyły. Są trochę większe to fakt ale widziałem już na wielu zdjęciach paletki które rożniły się wielkością i pływały raze . A moje w ogóle nie pływają w stadzie tylko się przeganiają.
Co do tej metody, którą podałeś Partryk, to próbowałem i nic z tego. Te paletki są tak zdominowane przez tamte, że jak podpływaja do jedzenia to boją sie je zjeść.
ZDjęć narazie nie mam jak wrzucić i raczej nie będę miał, bo nie mam ap. cyfrowego i od kogo porzyczyć też nie bardzo.

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #4 : Grudzień 08, 2007, 21:47:39 »

wiesz moze s czyms zestresowane wiesz albo roznia sie wygladem i kolorem i dlategoz nimi sztamu trzymac nie cgca Cheesy Wink
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2007, 15:26:34 »

Spróbuj przemeblować tak zbiornik by podzielić akwarium tak by ryby mogły sobie wzajemnie schodzić z oczu - nie ma kontaktu wzrokowego-nie ma agresji. możesz to zrobić sadząc kępy roślin lub odpowiednio układając dekoracje (np z korzeni).

Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 10, 2007, 17:29:01 »

A 5 paletek w 200l to nie za dużo? Dorosłą paletka to minimum 50 l wody na łeb Smiley Ja mam 6 w 450 i zastanawiam sie czy nie za dużo

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #7 : Grudzień 10, 2007, 17:45:23 »

nie bój się nie za dużo nawet ta twoja technika się sprawdza 450===9 paletek Smiley

A 5 paletek w 200l to nie za dużo?
właśnie za dużo Grin

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 10, 2007, 21:27:53 »

Ja czytałem że w 200l można spokojnie trzymać 6 paletek.

Akwarium 200l, obsada:
Akwarium 45l, obsada:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: