Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Bojownik chory czy co? POMOCY!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik chory czy co? POMOCY!  (Przeczytany 6367 razy)
Hania
Nowy
*

« : Kwiecień 23, 2004, 20:32:18 »

Hej!
Mam akwarium od niedawna (3 tyg.) i wszystko bylo pieknie ladnie,az tu dzisiaj od rana patrze, a moj kochany bojownik taki osowialy, chowa sie w trawie, glownie przy dnie, czasem wrecz pyszczkiem w dol :( Jak ruszylam trawe sitkiem to on wtedy wyplywal, ale jak zamknelam pokrywe to znow wracal do trawy. Teraz wlozylam go do sloika, bo nie chce zeby sie inne rybki zarazily jesli on jest chory (oprocz bojownika mam jeszcze: 2 welonki, 2 platynki, 2 neonki, molinezje balonowa i glonojada - moze jakis z tych gatunkow nie pasuje bojownikowi?). Bardzo prosze o pomoc i rade, bo kompletnie nie wiem co robic :((( A nie chce zeby moja kochana rybka zdechla :(((
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2004, 21:22:03 »

Ile litrów ma akwarium? Jakoś nie bardzo pasuje bojownik z welonkami :wink:  no i te neonki,bo to rybki stadne i dwie w akwarium to za mało.Napisz coś więcej o bojowniku może jest chory,jakieś objawy zewnętrzne.Pomyśl nad welonkami bo w sumie to nie nadają się do akwarium wielogatunkowego.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Hania
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2004, 21:45:46 »

Bojownik tak z wygladu to wydaje mi sie,ze wyglada normalnie - tylko to zachowanie jest nie takie jak powinno byc... Wiem,ze to dziwne tyle gatunkow,ale tak ladnie wygladaja razem Smiley (jestem totalna amatorka jesli chodzi o akwarystyke,wiec wybaczcie Wink ) Akwarium ma 45 l . A teraz jeszcze zauwazylam,ze jeden neonek ma jakies biale plamki na sobie i molinezja tez tak jakby miala na pletwach,ale co do niej to nie jestem pewna-moze to po prostu tak ma u niej byc. Ten neonek troche dziwnie wyglada-czerwony pasek mu wyblaknal i te plamki. Na prawde juz nie wiem co robic Sad
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2004, 21:58:24 »

Białe plamki = ospa
Hania
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2004, 22:00:32 »

Ale jak ja wyleczyc skutecznie ??? Czy w ogole rybki z tego wyjda??? Nie chce zeby umarly :( !!!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2004, 22:53:41 »

Podnies temperature, tylko ciekawe ile welony wytrzymaja w 28 stopniach Celsjusza  :roll: . Kup Ichtiosan na ospę, jak już wyleczysz rybki to zmień obsade akwarium, masz źle dobrane rybki, welonom jest za ciasno a temperatury dla nich i neonków nie da sie pogodzić, pozatym 2 sztuki neonków... ? Stadko minimum 10 powinno pływać.
A tłumaczenie " Wiem,ze to dziwne tyle gatunkow,ale tak ladnie wygladaja razem " jest ryzykowne na tym forum (jak na każdym z fanami zwierzątek) i narażasz się na lanie.
Życzę powodzenia !

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2004, 07:36:28 »

A bojownika spokojnie przenieś do tego akwa, to taka ryba która od pływania woli siedzenie w jakieś skorupie, lub przy tafli, to jego naturalne zachowanie, a jak jeszcze zobaczył welony dużo większe od niego, i to bardzo ruchliwe to się musiał trochę przestraszyć, ale przyzwyczai sie po paru dniach - a co do chowania, tego mu nie wyperswadujesz, taka rybka.....
Hania
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 24, 2004, 09:24:55 »

Bojownik tez jest od samego poczatku (tzn.od 3 tyg.) i przez caly czas byl dosc towarzyski-plywal sobie z innymi rybam,az tu nagle tak sie zaczal chowac wczoraj. No ale moze faktycznie ma dosc towarzystwa rozbestwionych welonkow :) Co od zmiany repertuaru akwarium-hmmm jak juz to oddam do sklepu neonki,ale welonkow za nic sie nie pozbede-sa the best :)
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 24, 2004, 11:23:46 »

Jeśli tak bardzo chcesz mieć welonki to postaraj się o drugie akwarium,rybcie szybko Ci się odwdzięczą Tongue Hm...a jak Ci się teraz może podobać obsada :?: Welonki są dużo większe od pozostałych rybek i jakoś wizualnie nie widzę tego składu :shock: W sumie to Twoje akwarium i sama decydujesz o obsadzie,ja tylko wyrażam swoje zdanie :wink:

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 24, 2004, 14:09:56 »

U panie tyle gatunków i do tego kiepskie ilości ech nic jak zupa rybna. Smiley Welonki to eyby zimnowodne nie powinny byc trzymane z tropikalnymi, pozatym dla nich akwa powyżej 100l i tez tylko dla takich co nie rosną za duże. Na ospe Ichtiosan albo MFC2000 tropicala (nawet podobno można je łączyć ale z tym bym raczej uważał )

112,25
Hania
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 24, 2004, 14:36:00 »

Moze i kiepskie ilosci-ale po co wiecej w akwarium 45 l ? Poza tym z zachowania welonkow wnioskuje,ze czuja sie tu jak ryba w wodzie Wink Tylko ten bojownik od wczoraj taki mizerny Sad Ale to chyba przez ta ospe, bo wysypka dopadla oprocz neonkow tez molinezje i platynki Sad Glonojad i welonki na razie dzielnie walcza i zanych objawow u nich nie widze (choc u gonojada trudno zobaczyc bo przewaznie siedzi w statku Wink ).
A co do preparatu-kupilam dzisiaj MFC i zwiekszylam temp.w wodzie-mam nadzieje,ze za pare dni rybki beda zdowe Smiley
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 25, 2004, 10:33:27 »

z Tymi ilościami chodziło mi o to że 2 neonki to dla nich więzienie i cholerna samotność - rybki stadne - conajmniej 5. Jeśli chodzi o małe akwa to tak sie dobiera obsadę by wszystkom rybkom było cacy , wtedy one dobrze się czują i chorują znacznie rzadziej.
Dobra teraz do ospy , MFC to jeden z dwuch najlepszych środków Tropicala obok ichtiosana z tym że może bardziej uniwersalny. Dobrze zrobiłaś podnosząc temp. lej wg. instrukcji 5ml po trzech dniach powtórz jeśli będzie choroba ciągle trzymać to po kolejnych 3 dniach możesz dolać 2ml. Włącz napowietrzanie na max. możesz przyciemnić akwa ale tak by nie stracic roślin , karm minimalnymi ilościami pokarmu. Myslę że powinno pomóc. Trzymaj się jednego środka leczniczego nie mieszaj ze środkami innych firm ew. jak zajedzie potrzeba lub nawrót choroby możesz przejść na ichtiosana. Pozdr i powodzenia w leczeniu.

112,25
Hania
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 25, 2004, 15:37:15 »

Tzn.50 ml przez 3 dni, pozniej 3 dni przerwy i znow? Bo w sklepie powiedzieli ze przez 3 dni dawac. Tak bedzie OK?
Jarek W
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 25, 2004, 19:01:16 »

5 ml nie 50- po trzech dniach kolejne 5 ml!
Pozdrawiam

Akwa 54 l
Zarybione:
Nowa akwarystyczna miłość - parka Apistogramma Borelli
zbrojniki niebieskie 2 szt.
kiryski spiżowe 4 szt.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 26, 2004, 14:00:20 »

yyy co to za sklep ? Wink poproś  żeby sprzedawca przeczytał co piszą na opakowaniu Wink  
1 dawka 5ml
2 dawka po 3 dniach też 5ml
3 jeśli potrzebna !!! mniejsza o połowę czyli tak ze 2,5ml po kolejnych 3-4 dniach
Pozdr.

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: