toks
Nowy

|
 |
« : Listopad 20, 2007, 23:02:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
54 litry czekają na start.......
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2007, 23:09:29 » |
|
Pisz prosze bez CAPSLOCKA, bo sie czlowiek czuje jakbys wrzeszczal mu do ucha.
Do 120L Kaskade mozesz kupic - najlepiej FZN-2 albo FZN 3.
Tylko jesli kupujesz z firmowa pokrywa, to bedziesz musial ja lekko naciac (jak do kazdej kaskady)
Co do wydajnosci to zalezy. Przy filtrach normalnie sa dwa parametry.
Objetosc zbiornika w L albo wydajnosc w litrach na godzine. To drugie powinno byc 4 razy wieksze niz pojemnosc zbiornika ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toks
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2007, 23:33:29 » |
|
Przepraszam, to będzie FZN-3 i to była chyba podana obetość zbiornika do jakiego można założyć ten filtr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2007, 23:37:47 » |
|
toks - proponuję zakupić filtr kubełkowy ale tak lekko go "przestrzelić" tzn. jeśli masz akwarium o pojemności 120 L kup zewnętrzny kubełkowy do akwariów o pojemności np 180 lub 200-240 L. Nadfiltracja zawsze się przyda a i wydajność takiego filtra w l/h jest większa. Osobiście do 112L uzywam filtra do akwa 300L i jest ok - woda czyściutka a i bakterii w filtrze więcej bo więcej materiału filtracyjnego (gąbka + ceramika)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
deexer
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2007, 23:45:00 » |
|
Przy takiej pojemności ja bym doradzaj kubełek a nie kaskadę, więc radzę się zastanowić. Podpisuję się pod przestrzelenie  Anrd-a
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2007, 23:46:58 » |
|
Wiecie... kubelek jest najlepszym rozwiazaniem juz od 60 (a pewnie i nizej gdy sie odpowiednio wylot przykreci)l. Tylko problemem jest kasa i miejsce. 120L to jeszcze litraz w ktorym mozna jako tako poradzic sobie z kaskada. Jesli jednak chcesz optymalnie i masz co inwestowac to oczywiscie kubelek ;]
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2007, 23:48:49 wysłane przez Tadeus »
|
|
|
|
|
toks
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2007, 11:20:46 » |
|
a mam jeszcze prośbe??? czy moglibyście mi doradzic jakiś model kubełka w przystępnej cenie ponieważ taki filtr to jest ważna inwestycja i od niej dużo wlaściwości wody zależy  żeby sprawdziłsie jak najlepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
deexer
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 21, 2007, 11:29:58 » |
|
Masz masę firm, cen itp. Swoją drogą temat ten jest nieustannie maglowany i nigdy nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi. Najlpiej trochę poczytaj, poszukaj na allegro w necie jakiś konkretnych modeli i wtedy pytaj. Nikt za Ciebie nie znajdzie najlepszej oferty ale jeżeli pokażesz kilka modeli które rozważasz na pewno będzie mógł usłyszeć konkretne rady i komentarze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 21, 2007, 13:30:25 » |
|
Pewnie skonoczysz na :
Tetra Tec Ex 700 JBL Profi 250 Fluval 205 Eheim Classic/Ecco
To chyba najczesciej polecane i stosowane. Wszystkie poza eheimem (ktory ponoc najlepszy ale i najdrozszy) powinny kosztowac kolo 200zl.
Wszystkie maja tez zwolennikow i przeciwnikow ;]
A jest jeszcze polski unimax ale kosztuje tyle co te zachodnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LUq
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 21, 2007, 18:37:35 » |
|
osobiscie mam Tetre 700 w takim samym zbiorniku i sprawdza sie dosyc dobrze a przy tym cena nie jest zbytnio wygorowana jakies 215 zl ... (na allegro)
Osobiscie testowalem tez swego czasu Fluvala lecz bardziej jestem zadowolony z Tetry
Tak jak juz pisano zwolennikow jest tyle samo co przeciwnikow kazdy ma inne zdanie ...
Konkurencje bije napewno Ehein czy polski Unimax ale cena tez jest odpowiednio wyzsza ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 22, 2007, 08:56:15 » |
|
Witam, Według mnie możesz śmiało kupić kaskadę FZN-3. Sam używam takiej przy akwarium 126l i jest wszystko ok. Wiadomo że kubły są bardziej wydajne, ale też kosztują 3 razy więcej. W swoim baniaku trzymam pielęgniczki panduro, kiryski sterbai, dorsigerki i drobnoustki (więc nie są to niewymagające rybki) i wszystko jest ok. Dodam tylko, że przestrzegam rygoru cotygodniowych podmianek w ilości 20%. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woozek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 22, 2007, 21:01:38 » |
|
ja mówie NIE FZN-3 leży u mnie w piwnicy i nie używam ale to tylko moje odczucie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toks
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 23, 2007, 00:35:45 » |
|
Dzięki. Narazie zorjętuje sie w cenach kubełków i chyba sobie go kupie. od dawna miałem na niego chęć ale umnie są drogie. na allegro znacznie tańsze i zobaczymy jeszcze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toks
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 30, 2007, 20:09:04 » |
|
Witam, szukałem, szukałem i chyba znalazłem  Zastanawiam sie nad Tetra Tec Ex 700 i JBL Cristalprofi 250  Prosiłbym o wasze opinie za i przeciw na temat tych dwóch filtrów 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2007, 19:44:15 wysłane przez toks »
|
|
|
|
|
deexer
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 30, 2007, 22:28:56 » |
|
Niestety nie powiem Ci nic na podstawie własnego doświadczenia ale widziałem gdzieś stronę na której te (a może to była terta i unimax) filtry zostały porządnie porównane ze względu na dane - pojemność wkładów filtracyjnych, ilość koszyków, części do deszczownicy itp. - poszukaj. Z jego co pamiętam w mojej hierarhii przedzakupowej JBL stał przed tetrą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|