Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: FILTR KASKADOWY WARTO KUPIĆ???  (Przeczytany 4928 razy)
toks
Nowy
*

« : Listopad 20, 2007, 23:02:14 »

MAM 120L I PLANUJE KUPIĆ FILTR KASKADOWY ( nie pamiętam dokladnie modelu) ale jego wydajność wynosi  80-300L. mam panie warto taki filtr kupić?HuhHuhHuhHuh

54 litry czekają na start.......
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2007, 23:09:29 »

Pisz prosze bez CAPSLOCKA, bo sie czlowiek czuje jakbys wrzeszczal mu do ucha.

Do 120L Kaskade mozesz kupic - najlepiej FZN-2 albo FZN 3.

Tylko jesli kupujesz z firmowa pokrywa, to bedziesz musial ja lekko naciac (jak do kazdej kaskady)

Co do wydajnosci to zalezy. Przy filtrach normalnie sa dwa parametry.

Objetosc zbiornika w L albo wydajnosc w litrach na godzine. To drugie powinno byc 4 razy wieksze niz pojemnosc zbiornika ;]
toks
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2007, 23:33:29 »

Przepraszam, to będzie FZN-3 i to była chyba podana obetość zbiornika do jakiego można założyć ten filtr.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2007, 23:37:47 »

toks - proponuję zakupić filtr kubełkowy ale tak lekko go "przestrzelić" tzn. jeśli masz akwarium o pojemności 120 L kup zewnętrzny kubełkowy do akwariów o pojemności np 180 lub 200-240 L. Nadfiltracja zawsze się przyda a i wydajność takiego filtra w l/h jest większa.
Osobiście do 112L uzywam filtra do akwa 300L i jest ok - woda czyściutka a i bakterii w filtrze więcej bo więcej materiału filtracyjnego (gąbka + ceramika)

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2007, 23:45:00 »

Przy takiej pojemności ja bym doradzaj kubełek a nie kaskadę, więc radzę się zastanowić. Podpisuję się pod przestrzelenie Smiley Anrd-a
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2007, 23:46:58 »

Wiecie... kubelek jest najlepszym rozwiazaniem juz od 60 (a pewnie i nizej gdy sie odpowiednio wylot przykreci)l. Tylko problemem jest kasa i miejsce.
120L to jeszcze litraz w ktorym mozna jako tako poradzic sobie z kaskada.
Jesli jednak chcesz optymalnie i masz co inwestowac to oczywiscie kubelek ;]
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2007, 23:48:49 wysłane przez Tadeus » Zapisane
toks
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2007, 11:20:46 »

a mam jeszcze prośbe??? czy moglibyście mi doradzic jakiś model kubełka w przystępnej cenie ponieważ taki filtr to jest ważna inwestycja i od niej dużo wlaściwości wody zależy  Smiley żeby sprawdziłsie jak najlepiej.

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 21, 2007, 11:29:58 »

Masz masę firm, cen itp. Swoją drogą temat ten jest nieustannie maglowany i nigdy nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi. Najlpiej trochę poczytaj, poszukaj na allegro w necie jakiś konkretnych modeli i wtedy pytaj. Nikt za Ciebie nie znajdzie najlepszej oferty ale jeżeli pokażesz kilka modeli które rozważasz na pewno będzie mógł usłyszeć konkretne rady i komentarze.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Listopad 21, 2007, 13:30:25 »

Pewnie skonoczysz na :

Tetra Tec Ex 700
JBL Profi 250
Fluval 205
Eheim Classic/Ecco

To chyba najczesciej polecane i stosowane. Wszystkie poza eheimem (ktory ponoc najlepszy ale i najdrozszy) powinny kosztowac kolo 200zl.

Wszystkie maja tez zwolennikow i przeciwnikow ;]

A jest jeszcze polski unimax ale kosztuje tyle co te zachodnie.
LUq
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 21, 2007, 18:37:35 »

osobiscie mam Tetre 700 w takim samym zbiorniku i sprawdza sie dosyc dobrze a przy tym cena nie jest zbytnio wygorowana jakies 215 zl ... (na allegro)

Osobiscie testowalem tez swego czasu Fluvala lecz bardziej jestem zadowolony z Tetry

Tak jak juz pisano zwolennikow jest tyle samo co przeciwnikow kazdy ma inne zdanie ...

Konkurencje bije napewno Ehein czy polski Unimax ale cena tez jest odpowiednio wyzsza ...

Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 22, 2007, 08:56:15 »

Witam,
Według mnie możesz śmiało kupić kaskadę FZN-3. Sam używam takiej przy akwarium 126l i jest wszystko ok. Wiadomo że kubły są bardziej wydajne, ale też kosztują 3 razy więcej. W swoim baniaku trzymam pielęgniczki panduro, kiryski sterbai, dorsigerki i drobnoustki (więc nie są to niewymagające rybki) i wszystko jest ok. Dodam tylko, że przestrzegam rygoru cotygodniowych podmianek w ilości 20%.
Pozdrawiam
Woozek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 22, 2007, 21:01:38 »

ja mówie NIE FZN-3 leży u mnie w piwnicy i nie używam ale to tylko moje odczucie Afro
toks
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 23, 2007, 00:35:45 »

Dzięki.
 Narazie zorjętuje sie w cenach kubełków i chyba sobie go kupie. od dawna miałem na niego chęć ale umnie są drogie. na allegro znacznie tańsze i zobaczymy jeszcze Roll Eyes

toks
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 30, 2007, 20:09:04 »

Witam, szukałem, szukałem i chyba znalazłem  Shocked

Zastanawiam sie nad Tetra Tec Ex 700 i JBL Cristalprofi 250 Cheesy

Prosiłbym o wasze opinie za i przeciw na temat tych dwóch filtrów Cheesy
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2007, 19:44:15 wysłane przez toks » Zapisane

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 30, 2007, 22:28:56 »

Niestety nie powiem Ci nic na podstawie własnego doświadczenia ale widziałem gdzieś stronę na której te (a może to była terta i unimax) filtry zostały porządnie porównane ze względu na dane - pojemność wkładów filtracyjnych, ilość koszyków, części do deszczownicy itp. - poszukaj. Z jego co pamiętam w mojej hierarhii przedzakupowej JBL stał przed tetrą Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: