Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy taka świetlówka bedzie pasowała?  (Przeczytany 2200 razy)
Kieło
Zainteresowany
**

« : Listopad 25, 2007, 22:27:13 »

Witam!

Mam akwarium AQUAEL 102L profilowane. Czy takie świetlówki będą pasowały do mojej pokrywy? Co o nich sądzicie? NAdają się do oświetlania akwarium?

http://www.allegro.pl/item269521510_wyprzedaz_swietlowka_philips_18w_230v_59cm.html

Akwarium 60 L roślinne, 102 L Malawi
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #1 : Listopad 25, 2007, 22:29:58 »

Ja osobiście nie jestem przekonana co do takich świetlówek, osobiście preferuje jakieś specjalistycznie w sensie takie dla roślin, poprawiające koloryt ryb itp. Uważam, że te najgorsze nie są sama takie miałam i były w porządku

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Listopad 25, 2007, 22:34:28 »

A jaki to jest dokladnie model ? Jesli juz z uniwersalnych swietlowek to raczej modele z serii 8xx albo 9xx ktore maja znacznie lepszy wspolczynnik oddawania barw od tych starych rzechow ;]
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #3 : Listopad 25, 2007, 22:38:32 »

http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-oswietlenie-ctp4/swietlowka-aqua-glo_102090.html
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-oswietlenie-swietlowki-t8-ctpc/swietlowka-grolux_101811.html

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2007, 08:17:29 »

Mam akwarium AQUAEL 102L profilowane. Czy takie świetlówki będą pasowały do mojej pokrywy? Co o nich sądzicie? NAdają się do oświetlania akwarium?

Oświetlenie w dużej mierze zależy od tego co masz w akwarium a nie jakiego jest producenta. Inaczej można oświetlać malawi lub tangę (tu raczej światło zimnobiałe i niebieskie), inaczej ciemne wody ameryki południowej (do tego takie zwykłe świetlówki albo wybarwiające są ok), inaczej roślinno lub towarzyskie a inaczej wielki zbiornik z paletkami.

Napisz coś więcej o akwarium, do którego chcesz zamontować tą świetlówkę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2007, 08:23:10 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2007, 08:18:53 »

Z podawanych przez mihco linków proponuję Aqua-Glo bo dostaje się 3 w 1.
1. Dla rybek - ładnie się wybarwiają
2. Dla roślin - dobrze rosną, aczkolwiek nie tak dobrze jak np przy Fluora firmy Osram (przynajmniej u mnie tak jest)
3. Świetlówka przy długości 60cm daje 20W a więc 2W więcej niż standardowa świetlówka o tej długości (standard = 18W).
Wiem że w niektórych przypadkach to tylko 2W więcej ale w niektórych aż 2W. U mnie właśnie było AŻ 2W.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2007, 08:22:44 »

Anrd, jeśli kolega ma malawi to Aqua - Glo jest średnim rozwiązaniem. Już raczej Marine-glo jeśli chciałby kupować Hagena.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kieło
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 26, 2007, 18:29:14 »

Ta marine glo daje fajne swiatlo. Poczytalem o niej troche i juz zamowilem. Pozdrawiam.

Akwarium 60 L roślinne, 102 L Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: