Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Bocje i piskorki (cierniooczki) razem
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bocje i piskorki (cierniooczki) razem  (Przeczytany 3530 razy)
AdamT
Nowy
*

« : Listopad 23, 2007, 19:10:31 »

Witam,

Planuję akwarium "azjatyckie" 200l. Chciałbym mieć na dnie kilka bocji (karłowatych lub pręgowanych) oraz kilka piskorków (cierniooczków) kuhla lub myersa.
W związku z tym mam pytanie: czy ktoś trzymał te gatunki razem (ewentualnie piskorki z innymi bocjami) i jak one sobie radzą?
Wiem, że bocje są raczej "dzienne" a piskorki "nocne" więc teoretycznie mogą sobie nie wchodzić w drogę. Jednak jest też możliwość, że bocje nie dadzą się wyspać piskorkom w dzień a piskorki bocjom w nocy  Cheesy. Wtedy obie strony będą "nieszczęśliwe"  Wink

Pozdrawiam,
Adam
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2007, 19:17:07 »

u mnie bocje wspaniale i cierniooczki kuhla zyły wcalkowitej zgodzie. i cierniooczki  sa aktywne rownierz w dzien
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2008, 19:48:43 wysłane przez ala » Zapisane

AdamT
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2007, 19:35:32 »

SUPER!
Dzięki za dobre wiadomości!

Mam taką nadzieję, że uda mi się połączyć te gatunki - miałbym problem z którego zrezygnować  Cheesy

Adam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2007, 23:01:01 »

przy okazji, bocje i piskorki są ze sobą blisko spokrewnione. jedne i drugie należą do rodziny piskorzowatych. jedne i drugie mają pod okiem kolce chowane w pochwie skórnej, którymi w sytuacji zagrożenia potrafią zadać bolesną ranę (nie są jadowite), toteż raczej nie należy ich łapać ręką.

AdamT
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2007, 11:39:03 »

przy okazji, bocje i piskorki są ze sobą blisko spokrewnione. jedne i drugie należą do rodziny piskorzowatych. jedne i drugie mają pod okiem kolce chowane w pochwie skórnej, którymi w sytuacji zagrożenia potrafią zadać bolesną ranę (nie są jadowite), toteż raczej nie należy ich łapać ręką.
Tak, wiem, że to jedna rodzina (kozowate) i wiem o kolcach  Cheesy Jednak z tego co mi wiadomo o ile większość bocji prowadzi dzienny tryb życia , to piskorki (cierniooczki) w naturze są "nocne". W akwariach to różnie bywa (o tym też słyszałem), jednak wolałbym mieć świadomość, że np. cierniooczki są aktywne w dzień, ponieważ tak lubią a nie dlatego, że nie mogą przez bocje spać  Grin

Czy ktoś jeszcze je łączył?

Adam
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2007, 01:35:42 »

mam dla ciebie dobre wiesci:) ryby te mozesz trzymac razem ja taka obasade tez mialem dluzszy czas;) jednak piskorkow to ty raczej nie zobaczysz:) 200 L to dosc duze akwa na ta rybke a z moich doswiadczen i z tego co czytalem nie dosc ze piskorki prowadza tryb nocny to caly czas sie gdzies chowaja:) ja mam w akwarium tylko jednego (wiem ze malo ale tak wyszlo:)) i przyznamz e widze go srednio co pol roku:D jednak za kazdym razem jest o jakis cm wiekszy:D tajk czy owak fajna rybcia polecam:)
AdamT
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 26, 2007, 20:23:45 »

Dzięki za dobre wieści  Good !

Wiem, że mogą piskorki być ciężkie do obserwacji, jednak jakoś tak mi zależy na tej rybce. Może jak ich będzie 5, to będę widział jakiegoś chociaż raz w miesiącu  Cheesy
Z drugiej strony w niektórych akwariach pojawiają się do karmienia także w dzień, więc zobaczymy!

Dzięki raz jeszcze!

Pozdrawiam,
Adam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: