Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odbłyśniki  (Przeczytany 2023 razy)
piotrekkk
Zainteresowany
**

« : Listopad 23, 2007, 14:04:49 »

Wszyscy mówią ,że mają zamontowane odbłyśniki.Ja nigdy się z tym nie spotkałem. Możecie mi powiedzieć  w jakim celu montuje się odbłyśniki?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2007, 14:07:02 »

rozporwadzenie siwatla jest lepsze odblysnik go odbija a sama pokrywa raczej go pochlania
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2007, 14:09:15 »

Ponoc duzo wiecej swiatla dociera do roslin - ja od poczatku mam odblysniki wiec nie mam porownania.
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2007, 14:12:59 »

a jak to sie w akwa montuje?
 można samemu zrobić?
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2007, 14:15:32 »

Jesli masz wysokodblaskowy material ktory mozez zagiac w polkole i powiesic nad swietlowka to sie da. Ale biorac pod uwage fakt,
ze bardzo dobre gotowe kosztuja po 15zl to przynajmniej imho - sie nie oplaca ;]
piotrekkk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2007, 14:18:24 »

dzięki za rade

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2007, 14:18:30 »

wyklej pokrywe tasma lustrzana albo folia alu przy czym alu moze sie zdzierac
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2007, 14:35:34 »

Nie zdziera się. Sama mam tak we wszystkich akwariach i jestem bardzo zadowolona.

Puszki po piwie też są dobrymi odbłyśnikami ale sprawdzają sie najlepiej przy żarówkach energooszczędnych lub przy świetlówkach niezintegrowanych przy doświetlaniu boków lub w małych akwariach. Potem jest problem to łączyć wzdłuż przy dłuższych świetlówkach choć można przyśrubować do np listewki. Rozcinasz puszkę wzdłuż na pół i odcinasz dekiel i denko. Z rozciętej na 2 części puszki zrobią się wtedy takie rynienki, które służą jako odbłyśnik jeśli je przymocujesz jedna wzdłuż drugiej wzdłuż listewki. Jeśli chcesz mieć dłuższy odbłyśnik to korzystasz z 2 lub więcej puszek (najlepsze po piwku bo i przyjemnie się odbłyśnik produkuje). Zalety są takie, że puszkę można ciąć nożyczkami więc wcale żadnej filozofii nie ma.

Można wykleić tak jak wcześniej wspomniałam samoprzylepną folią srebrną lub białą obudowę od środka (do kupienia w marketach budowlanych, sklepach papierniczych, sklepach dla plastyków i sklepach dla speców od reklam). To są takie zwykłe folie samoprzylepne do wyklejania literek na reklamach. Możesz także kupić odbłyśnik w aklepie wysyłkowym np. www.aqva-light.pl albo www.zoolight.pl (kosztuje koło 15-20 zł).

« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2007, 14:39:48 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: