Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Danio koralowe  (Przeczytany 4435 razy)
Irecki
Nowy
*

« : Grudzień 18, 2007, 18:00:42 »

mam 4 osobniki i jeden jest strasznie gruby i wydaje mi się że zaciążył.
W akwarium mam jeszcze:
-1 kirysek
-10 neon innesa
-2 zbrojnik niebieski
-2 bocja
-1 mulojad
- 2 brzanka rożowa
Czy ta rybka zaciążyła. Czy mam ją oddzielić do innego akwarium.
Czy ma w tym akwarium plywać ze stadem.
czy w tym akwarium musi być pompka filtr i Grzalka
Czy mam te danio karmić innym pokarmem niż platki z "tetry"
pomóżcie szybko proszę
 Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2007, 18:25:18 »

Gdybyś czytał to byś wiedział, że danio nie zachodzą w ciaze.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2007, 18:28:09 »

danio nie sa zyworodne!!! jesli to samiczka moze ewetualnie nosic ikre. mozna je rozmnorzyc ale jest do tego potrzebne specjalne akwa tarliskowe w ktorym umieszcza sie samiczke ale RAZEM z samcem (w przypadku danio wydaje mi sie ze samcy powinno byc nawet kilka).w akwa tarliskowym musi byc wszystko co wymieniles  niestety dokadnych warunkow ci nie podam bo nie znam ale to bylo na forum - opcja szukaj a ryb nie trzeba specjalnie karmic.

Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2007, 20:25:14 »

To znak że u samicy dojrzała ikra. Normalnie jesli są tam samce powinno dojść do tarła dzięki czemu "ciąża" zniknie.
Jesli ma dojść do tego w akwarium ogólnym najskuteczniejszym sposobem jest spora podmiana wody na świerzą. Inaczej ciągle nie wycierana samica straci zdolność do rozrodu i w końcu zachoruje. 
Irecki
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2007, 18:54:21 »

Za niedługo tą samicę razem z samcami przeniosę do innego akwarium. Czy muszę tam podmieniać wodę czy nie?
 Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro

noo  już jutro będę miał  aqwarium dla moich danio i myślę że będę miał radoche ja mi sie młode uda wychować.
Mam pytanie . Czy można oddać wychowane młode oddać do slepu. Np tam gdzie upiłem rodziców?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2007, 18:34:28 wysłane przez Irecki » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Grudzień 19, 2007, 19:10:18 »

wode nalej z ogulnego ale sprawdz jakie parametry sa do rozmnazania danio najlepsze i postaraj sie je dostosowac. wode w tym akwa bedziesz musial podmieniac tak jak i w ogulnym czyli co mniej wiecej tydzien ok.20%. dorosle nie zdaza tam pewnie doczekac podmianki ale zostaje przecierz ikra a wkrotce potem narybek, a za nim narybek podrosnie tak ze bedziesz mogl go wpuscic do ogulnego minie sporo czasu.

rybomaniak
Rybki to moja pasja
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 02, 2008, 18:37:04 »

Najlepiej na dnie tego akwarium umieścić siatke ochronną. Siatka ochronna chroni ikre i nie pozwala na jej zjedzenie. Najlepiej zrobić ja samemu do wymiarów akwarium, tak aby przy ściankach był malutki odstęp ok 2mm. To pozwoli na zabezpieczenie ikry.  A po tarle wyjmij siatkę i dolej troche odstanej wody. U mnie w 23 stopniach wykluwa się najwięcej małych rybek.

Nie ma to jak dużo wody i rybki.
Rybkami zajmuje się od dawna i ciągle dowiaduje się czegoś nowego.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: