Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nocne ADHD bocji  (Przeczytany 2296 razy)
Honey
Stały użytkownik

« : Grudzień 06, 2007, 11:27:04 »

Nie zauwazyłam tego w żadnum z internetowych opisów bocji. Pierwszej nocy, kiedy się u mnie znalazły jedna z bocji wyskoczyła mi z akwarium. Miała szczęście,że nie mogłam zasnąć, bo by tak uschła do rana na podłodze. W ogóle całą noc skakały i pluskały. Na początku myślałam,że się biją,ćzy coś, a potem postanowiłam obserwować(i tak nie mogłam spać, to myślę-co mi tam...) Okazało się,że ona tak po prostu rozpędzają się i pionowo z dużą prędkością płyną w górę. Wcale się nie ganiały czy coś, tylkotak osobno pływały. Z samego rana, jak wstałam położyłam im szybę jako pokrywę, żeby mi nie wyskakiwały, ale w dzień były normalnie spokojne. Kryły się koło korzenia, czasem tylko wystawały pyszczki albo przypływały do szyby... Nadeszła noc i ich zachowanie sie powtórzyło. Skakały, pluskały itd... Dobrze,że jest ta szyba, ale... czy to normalne? Dlaczego one tak robią?
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #1 : Grudzień 06, 2007, 18:31:56 »

witam
a jakie masz bocjebo ja szare i mi wyskakiwala ale tylko 1 i to pare razy ale pozniej juz nie wyskakiwala a ja od tego mometu kupilem lepsza pokrywe
pozdrawiam Smiley Wink Cheesy
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 06, 2007, 18:32:14 »

Bocjie w dzień są spokojne bo one prowadzą nocny tryb życia Cheesy ,ale jeśli masz je w akwarium poniżej 200l to sobie odpuść

adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #3 : Grudzień 06, 2007, 18:33:23 »

mam je w tysiac litrach i az 10
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2007, 18:43:46 »

Pytałem honeya Smiley jeśli masz je w 1000l i skaczą w nocy to może być tylko oznaka zdrowia i powinieneś się z tego cieszyć Smiley

Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2007, 21:48:00 »

Nie, ja niestety nie mam 1000 litrów tylko 45. Bocje sa chwilowo, żeby wytępić ślimaki, potem je oddam. Mają 4-5 cm. Dobrze,że to normalne zachowanie, cieszę się ,że mimo małej ilości litrów jest im u mnie w miarę dobrze. Acha. Mam 2 sztuki. Nie wiem czy skacze jedna, czy dwie, bo ich nie rozróżniam...
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2007, 12:03:52 »

Bocjie w dzień są spokojne bo one prowadzą nocny tryb życia Cheesy ,ale jeśli masz je w akwarium poniżej 200l to sobie odpuść

mówisz żeby nie trzymać bocji w akwariach poniżej 200l. a sam to robisz Undecided

Astronotus ocellatus i drobnica.
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2007, 12:09:44 »

Bocje sa chwilowo, żeby wytępić ślimaki, potem je oddam. Mają 4-5 cm. Dobrze,że to normalne zachowanie,
to w takim razie jesli maja dobre zachowanie to jest spox

pff.... Wściekły

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
allbia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 07, 2007, 14:41:42 »

Moje 2 bocje wspaniałe na początku tez tak rozrabiały w nocy, a w dzień chowały się do korzenia. Z rana tylko roślinki pływały wierzchem po ich nocnych zabawach  Cheesy
Teraz dokupiłam jeszcze jednego osobinika i we 3 szaleją tak samo ale w dzień. Zachowują się jak małe szczeniaczki szalejące po podwórku.....  Grin
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2007, 14:53:39 wysłane przez allbia » Zapisane
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 07, 2007, 14:58:55 »

mówisz żeby nie trzymać bocji w akwariach poniżej 200l. a sam to robisz Undecided

Raz ,że 160l dla bocji jest takie jak 200l bo 160 jest tylko o 10cm niższe a to są ryby przydenne Tongue  .Bocji już nie mam oddałem koledze do 350l, zaoimniałem zmienić opisu Tongue .Tylko ja w odróżnieniu od innych naprawiam swoje błędy jak je kupowałem to byłem nie doświadczony i "wyznawałem" zasadę 1cm ryby na 1litr wody.Wcześniej też próbowałem to naprawić sam zobacz http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12402.0.html .

kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 08, 2007, 19:02:00 »

W takim razie przepraszam i zwracam honor Smiley

pozdrawiam kozak-93

Astronotus ocellatus i drobnica.
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 08, 2007, 20:36:56 »

W takim razie przepraszam i zwracam honor Smiley

pozdrawiam kozak-93
Nie ma sprawy Wink
A bocjie w 1000l wyglądają świetnie i jakie duże rosną Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: