Honey
Stały użytkownik

|
 |
« : Grudzień 06, 2007, 11:27:04 » |
|
Nie zauwazyłam tego w żadnum z internetowych opisów bocji. Pierwszej nocy, kiedy się u mnie znalazły jedna z bocji wyskoczyła mi z akwarium. Miała szczęście,że nie mogłam zasnąć, bo by tak uschła do rana na podłodze. W ogóle całą noc skakały i pluskały. Na początku myślałam,że się biją,ćzy coś, a potem postanowiłam obserwować(i tak nie mogłam spać, to myślę-co mi tam...) Okazało się,że ona tak po prostu rozpędzają się i pionowo z dużą prędkością płyną w górę. Wcale się nie ganiały czy coś, tylkotak osobno pływały. Z samego rana, jak wstałam położyłam im szybę jako pokrywę, żeby mi nie wyskakiwały, ale w dzień były normalnie spokojne. Kryły się koło korzenia, czasem tylko wystawały pyszczki albo przypływały do szyby... Nadeszła noc i ich zachowanie sie powtórzyło. Skakały, pluskały itd... Dobrze,że jest ta szyba, ale... czy to normalne? Dlaczego one tak robią?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 06, 2007, 18:31:56 » |
|
witam a jakie masz bocjebo ja szare i mi wyskakiwala ale tylko 1 i to pare razy ale pozniej juz nie wyskakiwala a ja od tego mometu kupilem lepsza pokrywe pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 06, 2007, 18:32:14 » |
|
Bocjie w dzień są spokojne bo one prowadzą nocny tryb życia  ,ale jeśli masz je w akwarium poniżej 200l to sobie odpuść
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 06, 2007, 18:33:23 » |
|
mam je w tysiac litrach i az 10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2007, 18:43:46 » |
|
Pytałem honeya  jeśli masz je w 1000l i skaczą w nocy to może być tylko oznaka zdrowia i powinieneś się z tego cieszyć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2007, 21:48:00 » |
|
Nie, ja niestety nie mam 1000 litrów tylko 45. Bocje sa chwilowo, żeby wytępić ślimaki, potem je oddam. Mają 4-5 cm. Dobrze,że to normalne zachowanie, cieszę się ,że mimo małej ilości litrów jest im u mnie w miarę dobrze. Acha. Mam 2 sztuki. Nie wiem czy skacze jedna, czy dwie, bo ich nie rozróżniam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 07, 2007, 12:03:52 » |
|
Bocjie w dzień są spokojne bo one prowadzą nocny tryb życia  ,ale jeśli masz je w akwarium poniżej 200l to sobie odpuść mówisz żeby nie trzymać bocji w akwariach poniżej 200l. a sam to robisz 
|
|
|
|
|
|
Astronotus ocellatus i drobnica.
|
|
|
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 07, 2007, 12:09:44 » |
|
Bocje sa chwilowo, żeby wytępić ślimaki, potem je oddam. Mają 4-5 cm. Dobrze,że to normalne zachowanie, to w takim razie jesli maja dobre zachowanie to jest spox pff.... 
|
|
|
|
|
|
GG 10744841   Mój były mały pies teraz jest większy
|
|
|
allbia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 07, 2007, 14:41:42 » |
|
Moje 2 bocje wspaniałe na początku tez tak rozrabiały w nocy, a w dzień chowały się do korzenia. Z rana tylko roślinki pływały wierzchem po ich nocnych zabawach Teraz dokupiłam jeszcze jednego osobinika i we 3 szaleją tak samo ale w dzień. Zachowują się jak małe szczeniaczki szalejące po podwórku..... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2007, 14:53:39 wysłane przez allbia »
|
|
|
|
|
Błazenek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 07, 2007, 14:58:55 » |
|
Bocjie w dzień są spokojne bo one prowadzą nocny tryb życia  ,ale jeśli masz je w akwarium poniżej 200l to sobie odpuść mówisz żeby nie trzymać bocji w akwariach poniżej 200l. a sam to robisz  Raz ,że 160l dla bocji jest takie jak 200l bo 160 jest tylko o 10cm niższe a to są ryby przydenne  .Bocji już nie mam oddałem koledze do 350l, zaoimniałem zmienić opisu  .Tylko ja w odróżnieniu od innych naprawiam swoje błędy jak je kupowałem to byłem nie doświadczony i "wyznawałem" zasadę 1cm ryby na 1litr wody.Wcześniej też próbowałem to naprawić sam zobacz http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12402.0.html .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 08, 2007, 19:02:00 » |
|
W takim razie przepraszam i zwracam honor pozdrawiam kozak-93
|
|
|
|
|
|
Astronotus ocellatus i drobnica.
|
|
|
Błazenek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 08, 2007, 20:36:56 » |
|
W takim razie przepraszam i zwracam honor pozdrawiam kozak-93 Nie ma sprawy  A bocjie w 1000l wyglądają świetnie i jakie duże rosną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|