rav
Zainteresowany

|
 |
« : Listopad 26, 2007, 23:24:40 » |
|
Szukałem i szukałem, ale o ten zestaw chyba jeszcze się nikt nie pytał: http://www.allegro.pl/item272696481_zestaw_co2_reduktor_co2_elektrozawor_waz_pu.htmlOj, dostanę po kieszeni, ale z postów na tym forum wnioskuję, że żeby czerpać maksimum satysfakcji z akwarium, to CO2 mieć trzeba. Co sądzicie o tym zestawie? Oczywiście butlę będę musiał sobie jeszcze dokupić, ale to już lokalnie, z własnym transportem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Patryk.ruda
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 27, 2007, 00:26:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 27, 2007, 07:53:25 » |
|
CZe patryk ma racje to ci sie bardzie oplaci choc moim zdaniem elrktrozawor to zecz troche zbedna ja nie mam i jest ok...
co do butli ja chcesz ciac koszty to zalatw sobie gasnice sniegowa starego typu (w szkolach takie byly) tak zeby butla miala jeszcze legalizacje i wstap do zakladu ktory handluje gazami technicznymi ,to wymiana zaworu Cie wyjdzie do 50zl mie wyszla 30Zl plus 15zl gaz gasnice mialem za FRI proste liczenie!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
240L ROSLINNE
|
|
|
rav
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 27, 2007, 10:57:48 » |
|
Dzięki za podpowiedzi. Rzeczywiście gdybym pokombinował, to może trochę taniej to wyjdzie. Może się tylko okazać, że zniwelują to wyższe koszty przesyłek pojedynczych elementów lub koszty benzyny, czasu itd. Zauważyłem też pewną różnicę techniczną. W zaproponowanym kompleksowym zestawie elektrozawór ma moc 3,5W natomiast ta druga propozycja jest z zaworem 13,5W. O ile ten zawór 3,5W wystarczy, to lepiej nie narażać się na większe koszty energii i może też hałas? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z elektrozaworami o różnej mocy? A może macie też jakieś uwagi odnośnie trwałości lub jakości elementów zaproponowanych w tym kompleksowym zestawie? ( http://www.allegro.pl/item272696481_zestaw_co2_reduktor_co2_elektrozawor_waz_pu.html)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 27, 2007, 12:30:13 » |
|
Jak tak popatrzyłem to straaaasznie drogo ... Za reduktor, eletrozawór i wąż 240 zł  Reduktor - 75, elektrozawór - 40, wąż kilkanaście złotych, przewód do elektrozaworu tez kilkanaście złotych ... To mnie razem wychodzi gdzieś max ze 150 zl ... za co jest dalsze prawie 100 zł ...  za ten dyfuzor to ja bym tyle nie dal ... Tez mi kompleksowy zestaw CO2 ... bez butli 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 27, 2007, 13:16:31 » |
|
Ktos na forum podawał linki do aukcji na Allegro, gdzie kompletny zestaw z napełnioną butlą kosztował około 270 PLN. Przeszukaj dokładnie forum lub allegro bo w zestaw bez butli za takie pieniądze to ja bym się nie pchał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rav
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2007, 17:34:47 » |
|
Dzięki za podpowiedzi. W tej chwili na allegro kompletnego zestawu z butlą nie ma, ale poczekam może coś się pojawi w najbliższych dniach.
Ciekaw jestem czy może ktoś kupił taki elektrozawór o mocy 3,5W. Czy rzeczywiście się mniej grzeje, bo kosztuje dwa razy więcej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 28, 2007, 10:26:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rav
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 28, 2007, 13:11:57 » |
|
anrd - dzięki za konstruktywne podpowiedzi. Masz rację, będę to musiał przemyśleć.
Butla to dla mnie nie problem, bo niedaleko od mojego miejsca pracy mam zakład gdzie mogę kupić od razu napełnioną butlę z CO2 i niedrogo. Natomiast dużo aukcji na allegro ma butle, ale nie napełnione, takżę i tak będę musiał pojechać do tego zakładu, żeby napełnić.
Aktualnie kompletuję akwa i moje podejście jest takie, że to zakup na wiele lat. Krezusem nie jestem, ale wolę teraz wysupłać trochę wiecej pieniędzy i mieć coś dobrego, trwałego i praktycznego, niż musieć za jakiś czasu dokupować lub wymieniać jakieś elementy. Ale masz rację, sam będę musiał pomyśleć, policzyć...
Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 28, 2007, 14:07:49 » |
|
Zainwestuj w dobry reduktor a jeśli możesz to i w elektrozawór. Niestety przekonałam się ostatnio co znaczy badziewiasty reduktor i posłałam wszystkie swoje ryby, ślimaki i krewetki w krainę wiecznych wirów.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
rav
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 28, 2007, 14:36:26 » |
|
Dzięki Emi za te słowa, trochę mnie umocniłaś w moim przekonaniu, bo czytając różne posty zaczynałem się powoli zastanawiać, czy ja nie jestem jakiś dziwny, że nie szukam byle jak najtaniej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 28, 2007, 14:42:00 » |
|
Ja jesli bym mial bulte z CO2 do kupienia na miejscu to tak bym zrobil a resztę co mi potrzebna na allegro. Najważniejsze to dobry reduktor, elektrozawór to też niezły pomysł. A dyfuzor to sobie mozna z kostki lipowej i strzykawki zrobic
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|