Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z filtrem  (Przeczytany 1536 razy)
anika
Nowy
*

« : Listopad 12, 2007, 18:33:02 »

Witam Smiley Ostatnio mam problem z wodą(i glonami) w moim akwarium przez złą filtrację, woda ma brzydki zapach tak samo jak filter i gąbka wewnątrz niego.Dodam że podmieniam wode co tydzień 30% .Właściwie to nie wiem jak powinno się czyścić filter i co jaki czas, żeby nie zniszczyć tych całych szczepów bakterii nitryfikacyjnych i co ile powinno się wymieniać tą gąbkę, która jest wewnątrz niego. A może sa jakies specjalne skutecznie filtrujące wkłady zamiast tych gąbek?Oto szczegóły dot mojego akwarium:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,10173.0.html
Pozdrawiam
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 12, 2007, 21:45:25 »

gąbkę najlepiej czyścić co tydz a jeśli będzie konieczność to częściej ale w wodzie odlanej z akwa wtedy nie zniszczysz bakterii, a gąbkę sie wymienia jak już niema odpowiedniej filtracji albo jak sie już rozpada

w twoim filtrze wystarczy zdjąć cały spód tam znajdziesz gąbkę,
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2007, 21:46:56 wysłane przez Patryk.ruda » Zapisane

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2007, 22:10:36 »

Miałam ten sam problem. Jak jest ta osłonka na gąbce, w niej wszystko gnije przez ten tydzień jak nie czyścisz, i dlatego tak śmierdzi. Kup większą gąbkę normalną i wsadź zamiast starej (ale kup taką gęstszą)i nie przykrywaj tą osłonką, najlepiej kupić gąbkę 2 razy większą i problem z głowy.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2007, 15:35:42 »

jezeli mowimy o tym samym zapachu akwarowym to to jest dobry zapach tak pachnie woda akwarium to znaczy te rozlozone"bobki" rybie i filtr powinno sie czyscic co miesiac(co cztery tygodnie) chyba ze juz bedzie tak bardzo zle ze nawet nie bedzie przepuszczal filtr wody to mozna go wyczyscic ale dopiero po miesiacu powinna spadac wydajnosc filtra pamietaj zeby nie czyscic filtra w tym samym momencie gdy wymieniasz wode w akwarium poniewaz to bedzie za duza likwidacja pozytecznych bakteri i moze sie pokazac choroba w akwarium najlepiej jak juz musisz wyczyscic filtr to jakos 3-2 dni przed wymiana wody(jezeli jest konieczne czyszczenie filtra)...

Seboos: Proszę o poprawę posta pod kątem interpunkcji.
Pisaniejednymciurkiempowodujeżepostjestnieczytelny
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2007, 15:48:17 wysłane przez Seboos » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: