Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Danio pręgowane  (Przeczytany 5709 razy)
taypmf
Nowy
*

« : Grudzień 03, 2007, 17:47:04 »

Posiadam akwarium o pojemnosci 20L.
Podłoże jest kamieniste(średie i małe- do 2-3cm długości).
utrzymuje temp 24C (grzałka termoregulacyjna)
Zbiornik jest filtrowany
Sadzę też ze dobrze natleniony (widać w nim małe bąbelki powietrza- w całej wodzie)
Na boku mam roślinke Echinodorus Barthii  (łodygi dochodzą do około 14cm zakończone dużym lisciem do 7cm)
Oświetlenie jest przedewszystkim sztuczne -lampa
Posiadam trzy ryby:
Samice i samca Danio 3cm długości obydwoje
Oraz Glonojad 3cm (chyba to jest zbrojnik)
Nie mam pojecia ile miechów maja te ryby - zakupiłem ja w sklepie zoologicznym
Na noc wyłączam oświetlenie i filtr+napowietrzacz( ni jak przy "brzęczyku" i w dzień zasnąć)
Okno mam w pokoju mniej więcej na południowy zachód a akwarium jest odniego oddalone o 2m i skierowane krawedziął)
Zmienienie połozenia akwarium jest niemożliwe spowodowane brakiem miejsca (pokój 3 x 3m)
I akwarium nawilża mi powietrze dodatkowo.

Zaciekawiło mnie rozmnożenie Danio
Ganiają sie ppo całym akwarium(najczęściej w dolnej części)- grają w berka. Raz ona go raz on ją gania. Czasami stykają sie bokami i płyną przez chwilę.

Ciekawi mnie kiedy będą mogli kopulować??(Czy da sie określić ich wiek???)
Czy glonojad moze zaszkodzić jajkom i narybkowi??
Co powinienem zmienić, dodać zeby było im lepiej kopulowac??
Jakiej wielkości i koloru są jajka??
Czy podczas ikry samica i samiec zmieniają swoje zachowanie, budowę?? Jak tak to co sie zmienia??
Czy rodzice mogą saszkodzić własnemu potomstwu??
Przy braku 2 akwarium jak moge odseparowac rodziców od jajek??
Co jest potrzebne jajkom a co narybkowi??
 Co jaki czas najlepiej karmić Danio i narybek??
Ile mogą przezyc Danio bez jedzenia??
Posiadam 2 koty czy ryby mogą być dla nich szkodliwe??
Ile powinienem mieć maksymalnie ryb danio w akwarium zeby było im wygodnie??

Awarium załozyłem 26 listopada 2007r a rybki wpuściłem 30 listopada 2007r.
Miałem wcześniej jakieś 2 lata temu ale no niestety wakacje były mnie nie było i rybki znikneły.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 18:33:47 wysłane przez taypmf » Zapisane

zapolony akwarzysta :/ ogień i akwarium ?? cos nie tak. mhh ogień i ryby to juz coś Cheesy
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 03, 2007, 18:23:07 »

Posiadam 2 koty czy ryby mogą być dla nich szkodliwe??

pf poczytaj se ale mówią że jeli masz pokrywe NIE jesli nie masz pokrywy TAK

Czy glonojad moze zaszkodzić jajkom i narybkowi??

raczej nie Tongue

Oraz Glonojad 3cm (chyba to jest zbrojnik)

wywal tą rybe natychmiast wiesz do jakiej długoście ona rosnie

Na noc wyłączam oświetlenie i filtr+napowietrzacz( ni jak przy "brzęczyku" i w dzień zasnąć)

to jest dobrze wykonane

utrzymuje temp 24C (grzałka termoregulacyjna)

jest dobra temp. Good !

Co jaki czas najlepiej karmić Danio i narybek??

rano w południe i  wieczorem Grin

Ile mogą przezyc Danio bez jedzenia??

1 dzien Angry

Ile powinienem mieć maksymalnie ryb danio w akwarium zeby było im wygodnie??

maks 8 Cool

Awarium załozyłem 30 listopada 2007r.

ile dni "dojrzewało" Smiley

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
taypmf
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 03, 2007, 18:37:18 »

miałem kiedyś gloojada małego a po 1miechach miał mniej więcej długość "SPACJI" (Spacja-jest to klawisz za pomocą którego robisz odtępy między wyrazami)
Pokrywke mam
1 kot zbytnio nie jest zainteresowany
2 kot nawiązuje chęć bliższej znajomości
Narazie żaden z nich nie wpadł ze góra jest łatwiej niż przez szybe łapą Tongue

A może mi ktoś odpowiedzieć na pytania zwiazane z kopulacją??(Kopulacja (łac. copulatio) jest to akt płciowy, który u człowieka i zwierząt wielokomórkowych polega na bezpośrednim kontakcie dwóch osobników w celu zaplemnienia i ewentualnego zapłodnienia.)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 18:39:07 wysłane przez taypmf » Zapisane

zapolony akwarzysta :/ ogień i akwarium ?? cos nie tak. mhh ogień i ryby to juz coś Cheesy
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 03, 2007, 19:29:35 »

w akwa tarliskowym lepiej jak nie ma podłoża. Zbrojnik i dorosłe danio zjedza ikre i maluchy Wściekły Nie polecam wyłanczać filtra na noc. Ja mam 3 filtry w pokoju i jakoś nie mam problemów z zasypianiem Tongue Tarło polega na gonitwie samców za samicami. Dobrze jak na 1 samice przypada chociaz 2 samce. Jak nie będziesz miał podłoża to zobaczysz na dnie ikre. Samiczka podczas tarła ma większy brzuszek co jest spowodowane tym że ma w sobie ikre. Po tarle robi się chuda jak samiec albo nawet chudsza. Nie wiem gdzie Ty chcesz odsadzić rodziców skoro nie masz 2 akwa Huh Ikrze potrzebna jest temp ok 26*C i dobre napowietrzanie. Narybkowi potrzebne jest też dobre napowietrzanie i częsta podmiana wody z tego względu że to są rybki bardzo żarłoczne i trzeba je często karmić (3 razy to zdecydowanie za mało). Słyszałem że można i 10 razy dziennie ale ja karmiłem swoje maluchy 5-7 razy na dzien. O narybku jeż pisałem,a co do dorosłych to 3 razy dziennie po troszku(raz w tyg głodówka). dorosłe danio spokojnie kilka dni przeżyją bez jedzenia. Ryby dla kotów nie są szkodliwe Grin ale koty dla rybek mogą być szkodliwe jeśli nie będziesz miał pokrywy. W tym litrażu to nie za wiele, ale koło 5 ( tak na marginesie to akwa 20 litrów jest trochę małe jak dla danio poniewaz one potrzebują dużo miejsca do pływania). Po 4 dniach akwa napewno nie dojrzało. Powinno stać z włączonym sprzetem około 2 tygodni.

taypmf
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 03, 2007, 19:55:23 »

dlaczego jest lepiej gdy samców jest lepiej??
A do słoika ikre wcisnąć?? dożucić grzałke i brzęczyk??
czyli wypada dokupić jesze 3 rybki
1 samice 2 samce czy 3 samce??
Na marginesie są narazie rozmowy dotyczące większego akwarium ale nie ma kasy na większe akwarium :/
Co do sprzętu to mi sie nie podoba dzwięk filtra jest inny jak miałem 2 lata temu to brzmiał inaczej a teraz inaczej :/ nie wiem dla czego coś wrodzaju jak by zasysał wode z powietrzem czy to jest spodowane jakąś przerwą między filtrem a rurką?? I co zrobić nadciąć ją i zów wsadzić bo dalej jej nie wcisne :/

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 03, 2007, 20:06:14 »

Napewno jednym z powodów jest to, że ikra jest rozrzucana po całym akwa i przy wiekszej ilości samców więcej ikry zostanie zapłodnionej.
Co do słoika to głupi pomysł. Wymiana gazowa jest w nim gorsza niż w kuli. No najlepiej by było dokupic danio bo to rybka stadna. A masz na końcu wężyka zasysającego powietrze taka końcówkę. Bez niej słychać to zasysanie.

taypmf
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 04, 2007, 15:47:57 »

końcówke zgubiłem :/
a Danio w przeciągu kilku dni dokupie same samce wychodzi na to żeby kupić jeszcze Smiley

Może w styczniu-lutym bym miał kase to kupie większe akwa

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 05, 2007, 18:14:39 »

No to już wiesz dlaczego filtr tak głośno chodzi. Spróbuj czymś to zastąpić, aby zneutralizować hałas. Jak bedziesz kupował to dokup tez  jeszcze 1 samiczke

taypmf
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 07, 2007, 14:49:00 »

Przyjżałem sie nowym rybkm i no cuż mamy problem a dokładnie to ja nowe rybki to 2 samice i 1 samiec :/ jakie błędy popełnia człowiek w pospiechu :/ i do tego początkowa samiczka przytyła O.o
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2007, 20:36:52 wysłane przez taypmf » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: