Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kirys- dziwna choroba!!!  (Przeczytany 1621 razy)
ank@
Stały użytkownik

« : Grudzień 15, 2007, 09:38:37 »

od trzech dni mam male kirysy. kiedy przywiozlam je do domu plywaly po calym zbiorniczku i bylo ok. pozniej zauwazylam ze są coraz mniej rychliwe. jeden ciągle przesiaduje na dnie i niewiele się rusza a ten drugi plywa normalnie, ale najczesciej przebywa przy powieżchni wody w pionowej pozycji z pyszczkiem do góry. jedzą normalnie. zauwazylam ze blisko płetw brzusznych i piersiowych tego co przy powiezchni siedzi są lekkie zaczerwienienia. nie wiem czy to normalne, ale wydaje mi sie nienormalne. nie wiem co mam robić. rybki są młode, przechodzą kwarantanne (zastanawiam się czy jej nie przedłużyć), tęperatura i parametry wody są takie jak w duzym akwarium gdzie wszystko jest dobrze.
teraz jeden z kirysów zdechł. drugi żyje ale też jest chory. ma czerwone plamy na brzuszku i pyszczku. czasami siedzi na dnie a czasami pływa pionowo lub na plesach(ale najczesciej jest na dnie). je,choć bardzo mało. byłam dzisiaj w sklepie w którym go kupiłam i widziałam ze niektóre kirysy tez się tak zachowują jak on. proszę o pomoc w rozpoznaniu tej choroby!!! czy mogę małemu jakoś pomóc?! czy jest na to jakieś lekarstwo??? on już taki chory jest od okolo 5 dni i raz jest z nim lepiej a raz gorzej. PROSZĘ O JAK NAJSZYBSZĄ POMOC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2007, 14:44:31 wysłane przez Seboos » Zapisane

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2007, 14:43:45 »

WIDZĘ ZE NA TYM FORUM SĄ SAMI LUDZIE BEZ SERCA. NIKT NIE RACZY MI POMÓC?!

1. My to nie automaty ani nie hotline akwarystyczny 24h/7
2. Podaj parametry wody i napisz cos więcej o zbiorniku (jaki, jak długo zalany itp) zgodnie z regulaminem działu
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,723.0.html
3. Nie pisz posta pod postem
4. Używaj dużych liter ...

« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2007, 14:45:47 wysłane przez Seboos » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: