Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mam problem z roslinami  (Przeczytany 1496 razy)
meter-1
Nowy
*

« : Listopad 03, 2007, 18:44:55 »

jestem poczatkujacym akwarystai mam problem. Zauwazylem ze na moich roslinkach pojawily sie ciemnozielone wlosy, co moze byc powodem. Mam 65l akwarium oswietlenie dwie 18 w swietlowki .
plywaja molinezje 8 szt, miczyki 2 szt., neonki 10szt, kiryski 2 szt, i glonojad
prosze o rady i propozycje co z tymi klaczkami zrobic
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2007, 18:47:36 »

przerybienie, więc za dużo zw. azotu i fosforu

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
meter-1
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2007, 18:50:14 »

co proponujesz
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2007, 18:52:36 »

oddaj glonojada i mieczyki, wymien duzo wody.... okolo polowy... skroc tez czas naswietlenia do 6 godzin na okolo tydzien. tyle da sie na razie zrobic Smiley pozdrawiam Smiley

meter-1
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2007, 18:54:59 »

dzieki pozdrawiam
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2007, 19:00:06 »

oddaj także molinezje, możesz dać parkę ramirezek do neonków, dokup jeszcze ze 3 kiryski, możesz też dodać otoski i będzie ładny biotopik, pozdrawiam

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
aneta2261
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2007, 11:08:15 »

A może po prostu kup świetlówkę lumilux OSRAM która daje czerwone(w praktyce ciepło żólte)światło, przy tym świetle glony bo to masz na lisciach nie bedą się tak rozwijały.Glony sa w każdym akwarium i nie trzeba zaraz oddawać ryb.Piszę na swoim przykładzie gdzie wczesniej miałam 60 l.i 10 rybek a po pół roku rybek było już 30 a ze 100 oddałam.Molinezje są na okragło w "ciąży" więc licz się z tym że się rozmnożą. Światło powinno świecić się 12 h bo rośliny potrzebują światła do rozwoju, ryby też ustabilizowanego dnia.
Z części widocznej widma rośliny zuzywaja głównie czerwony rodzaj światła w mniejszym stopniu niebieski.Glony natomiast potrzebuja niebieskiego światła do rozwoju.Najlepszym rozwiazaniem jest więc wymiana świetlówek na takie które dają czerwone swiatło.
Jesli jest dobry filtr i częste podmiany wody 2 x w tygodniu po 20% np.zw. azotu i fosforu nie bedą stanowiły problemu. zapalanie światła na 6 godzin w ciągu dnia przez tydzień raczej nie sprawi że glony znikną.Gaszenie swiatła jest dobre przy pierwotniakach , przy glonach musiałoby go nie być wcale.Powodzenia
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2007, 12:04:59 wysłane przez aneta2261 » Zapisane
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2007, 23:12:30 »

Ja polecam w przeciwieństwie do poprzedników na glony dodać... ale ampularie. Nie wiem jak u innych ale u mnie w zbiorniku na 100L 10cio-muszlowa ekipa sprzątające momentalnie zżarła wszystkie glony... nie jest to może rozwiązanie długoterminowe bo zamierzam w niedalekiej perspektywie czasu ograniczyć ich ilość (ale jak już będę miał młode Wink) ale jeżeli masz wysyp glonów to jest to rozwiązanie w sam raz... (zwłaszcza że ślimaki te nie raz można dostać za darmo Smiley).
Labeo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2007, 18:21:03 »

Mam w moim akwarium mech jawajski i pojawił się na nim brunatny nalot - przez lato było ok! i ładnie się rozrastał, dopiero teraz jest z nim coś nie tak.Pojawiły się też brunatne plamy na liściach żabienicy chociaż się rozrasta, no i padło mi kilka rybek m.in.gupiki, samica glonojada - zaraz po złożeniu ikry i skalar.Co może być przyczyną tego.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: