Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Nie wiem co jest tego przyczyną....
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nie wiem co jest tego przyczyną....  (Przeczytany 1911 razy)
Cortino
Nowy
*

« : Kwiecień 17, 2004, 22:57:51 »

Posiadam akwarium 160l. Choduję w nim rybki takie jak : zwinniki , danio pręgowane, gupiki, glonojady , kirysy, skalary.... Noo właśnie skalary. Miałem ich 4 . .został 1. Wszystkie rybki pływaja normalnie wszystko jest ok . Skalary stoją przy powierzchnii wody i praktycznie nie pływają .. a jak to robią to bardzo rzadko. Akwa jest dobrze napowietrzane i filtrowane. Temp wynosi mniej więcej 27 stopni. Nie wiem co się z nimi dzieje> Moze ktoś wie o co chodzi . I jeszcze jedno . Ostatnimi czasy mój bojownik zachorował.. Niei wem dokładnie na co , ale chyba puchlina wodna. Oczy wyłupiaste , łuski odstające, wtdawał się byś taki twardy ja skałka. Usunałem go z akwa i zbiłem bo się biedak męczył. Moze mi ktoś powie co powinienem zrobić i ajk się leczy takie choroby ??
. Moze troche tutaj namieszałem ale jestem strasznie zmęczony i ledwie widze co pisze .
Pozdrawiam .

GG 2699389
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2004, 07:05:14 »

Czy bojownik był podczas choroby lub krótko przed nią również tak apatyczny jak skalary ? Proponowałbym Ci zrobić sekcję jeżeli padnie ci kolejna rybka. Wówczas poszukaj na narządach wewnetrznych białych guzków.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2004, 07:57:01 »

To z bojownikiem wnioskuje z literatury że to Pacocznica, leczenie tej choroby przeprowadza sie przez odizolowanie jej, i podanie podwójnej dawki SERA baktopur direct. A co do skalarów to może nawozisz zbyt dużo CO2?, lub może to być jakiej zakażenie bakteryjne, lekiem wtedy było by też SERA baktopur.....ja bym zrobił najwpierw większą podmianę wody, tak z 40%-50% może jakieś zanieczyszczenie wody przeszkadza rybom....
Cortino
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2004, 08:37:42 »

Nie bojownik zachowywał się wcześniej normalnie.. Jadł i płwał sobie tak jak powinien. Akwarium mam czyste. Nie mam zanieczyszczonego dna. Być moze to jakieś zakazenie bakteryjne, ale wszystkie rybki poza tym skalarem czują się dobrze. Skalar tez w sumie wygląda ok , tylko taki jakiś mozolny ,mało pływa. Wczoraj wlałem troche MFC tak profilaktycznie , zobaczymy moze coś się polepszy. CO2 nie nawoze poiewarz czytałem ze przy moim oświetleniu 60W Day lighi na 160L to wychodziło jakieś 3,75 W na litr o ile dobrze pamiętam , nie jest konieczne naworzenie. ROślin mam duzo , ale ładnie rosną bez CO2. Poobserwuje rybki, moze bojownik był juz stary i coś podłapał ?? Nie wem  zobaczymy..

GG 2699389
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: