Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki...Ale jakie?  (Przeczytany 2458 razy)
Kulka
Stały użytkownik

« : Październik 23, 2007, 11:02:40 »

Witam, i mam jak zwykle  Wink pytanie...Bo mam akwa 60l i za pare miesięcy chciała bym kupić mniejsze około 30l no i do niego takie rybki żeby nie miały dużych potrzeb bo mama powiedziała żeby dużo produ nie ciągneło (czyli najlepiej bez grzałki , a jeżeli już to słaba)Jakie rybki polecacie? Mogą być takie,,rozmnarzajace,, sie bardzo, jak gupiki ale podajcie jakąś rybke do nich co by zachamowała ich ilość... naturalnie oczewiśćie  Wink  w pokoju temperature mam około 17-24.Wiem że mogę sobie moszukać w googl ale nic sie nie równa z doświatczeniem doświatczonych kolegów i kolerzanek  Grin ...  Cheesy  Cheesy  Cheesy
Prosze o odpowiedzi ,odrazu mówie jestem początkująca
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2007, 22:09:34 »

Witam, i mam jak zwykle  Wink pytanie...Bo mam akwa 60l i za pare miesięcy chciała bym kupić mniejsze około 30l no i do niego takie rybki żeby nie miały dużych potrzeb bo mama powiedziała żeby dużo produ nie ciągneło (czyli najlepiej bez grzałki , a jeżeli już to słaba)Jakie rybki polecacie? Mogą być takie,,rozmnarzajace,, sie bardzo, jak gupiki ale podajcie jakąś rybke do nich co by zachamowała ich ilość... naturalnie oczewiśćie  Wink  w pokoju temperature mam około 17-24.Wiem że mogę sobie moszukać w googl ale nic sie nie równa z doświatczeniem doświatczonych kolegów i kolerzanek  Grin ...  Cheesy  Cheesy  Cheesy
Prosze o odpowiedzi ,odrazu mówie jestem początkująca

co do kosztow to nie ma co sie martwic Smiley
tu masz kalkulator kosztow akwarium, moje wychodzi utrzymanie okolo 10 zl na miesiac Wink
http://aip.pl/~triamond/koszty.html

jezeli masz w miare stale temp. w pokoju to grzalka nie musi byc mocna, jednak w przypadku 17 stopni to nie utrzyma sie nic Smiley czyli u siebie musisz miec Smiley mysle,ze 25W w zupelnosci wystarczy,i tak bedzie szla gura 3 godziny dziennie jezeli zalozysz termormoregulator Smiley
 na pewno filtr a obsada... standard Smiley
albo neonki- powiedzmy 8 sztuk
albo gupiki- ale raczej same samce (nadmierny przyrost)... tylko nie wiadomo czy nie beda sie wtedy gonic Wink
mozesz zalozyc krewetkarium Cheesy ja bym chyba na to sie zdecydowal Wink i do 10 krewetek 6 neonkow Smiley przy odpowiedniej obsadzie roslinnej i dobrym filtrze idacym 24h na dobe powinno byc "baja"Cheesy

Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2007, 22:33:10 »

jestem za krewetkarium a jeśli nie chcesz neonek to polecam razbory klinowe w tej samej liczbie albo w ogóle same krewetki

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 24, 2007, 09:25:00 »

Może lepiej żebyś zrezygnowała z tego drugiego akwarium? Grzałka, wydajny filtr i oświetlenie to podstawowe akcesoria, które powinny znaleźć się w każdym zbiorniku z popularnymi rybkami egzotycznymi. Jeśli chcesz zrezygnować tylko z grzałki (choć 25W chodząca 3 godziny dziennie to jak zapalenie lampki nocnej na 3 godziny do czytania książki) to może zastanów się nad kardynałkami. One dobrze znoszą niską temperaturę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 24, 2007, 10:27:59 »

Nie no super wydajny filtr to oczewiście ze kupie...oświetlenie też..ale tylko chodzi o grzałkę kupiła bym ale żebym nie musiała czesto ja właczać...Właśnie wziełam pod uwagę kardynałki ale co do nich?
Myslałam też o bojowniku( bez kardynałków oczewiście  Wink )...bo jest bardzo powszechną rybką i dużo akwarystów co urzywa sztucznych roślinek i kul, ja trzyma i to była dla mnie mobilizacja zeby moja miała sie jak w raju...  Wink no ale wtedy grzałka obowiązkowo. A do bojowników gupiki mogą być?A może bojownika z charemem a na dnie krewetki?Możliwości jest multum.wy macie jakie propzycje?
 papa
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2007, 10:36:58 wysłane przez Kulka » Zapisane
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 24, 2007, 11:10:29 »

Nie no super wydajny filtr to oczewiście ze kupie...oświetlenie też..ale tylko chodzi o grzałkę kupiła bym ale żebym nie musiała czesto ja właczać...Właśnie wziełam pod uwagę kardynałki ale co do nich?
Myslałam też o bojowniku( bez kardynałków oczewiście  Wink )...bo jest bardzo powszechną rybką i dużo akwarystów co urzywa sztucznych roślinek i kul, ja trzyma i to była dla mnie mobilizacja zeby moja miała sie jak w raju...  Wink no ale wtedy grzałka obowiązkowo. A do bojowników gupiki mogą być?A może bojownika z charemem a na dnie krewetki?Możliwości jest multum.wy macie jakie propzycje?
 papa

wiesz... niektorzy z sukcesem trzymaja bojki w kawa ogolnym,ale mozesz trafic na takiego z charakterkiem i da w ciry gupikom Wink bojek z 3, jeszcze lepiej 4 samiczkami ok chyba Smiley tylko wtedy musisz samicom zapewnic kryjowki Smiley no i trzymac temp. w miare zdala od temp. w ktorej przystepuja do tarla bo bedziesz miala jednego krola w akwa Wink co do krewetek nie wiem, poszukaj, poczytaj Smiley jak kupisz jakies w miare to bojek nie powinien sie ich czepiac Smiley amano sa w miare duze i przy okazji chyba najbardziej wytrzymale i malo wymmagajace (jesl chodzi oczywiscie o krewetki) Cheesy mi sie koncepcja taka bardzo podoba Cheesy sam bym zalozyl takie akwa Smiley

Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Październik 24, 2007, 11:31:18 »

A co wy na to: bojownik 1+2 na dole krewetka  i na służbe np. otoski z 3 czy to za duzo nie bedzie?Albo zamiast bojowników gupiki...ale wtedy to z 500 bym ich miała  Grin a czyje potomstwo sie lepiej oddaje  Wink bojowników czy gupików  Grin
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Październik 24, 2007, 12:13:56 »

A co wy na to: bojownik 1+2 na dole krewetka  i na służbe np. otoski z 3 czy to za duzo nie bedzie?Albo zamiast bojowników gupiki...ale wtedy to z 500 bym ich miała  Grin a czyje potomstwo sie lepiej oddaje  Wink bojowników czy gupików  Grin

gupikow jest mnogosc Wink a oddawanie to niewielki problem. pytanie ile czasu bedzie sie miec radosc z hodowli gupikow Wink mi przy drugim miocie na 60 sztuk zbrzydlo Wink Cheesy bojowniki lepiej hodowac Smiley ale to moje zdanie Smiley

krewetka? chyba jedynie fitrujaca, jak jedna ale nie do takiego akwa! do tego akwa moze sobie wpuscic kilka malych, fitrujaca padnie, nie uchowa sie w 30litra hodowli bojownika Wink a nawet jak ci sie uchowa to ci male bojki wyfitruje Tongue jak czo to red cherry, amano, buble bee czy cos w tym stylu Smiley a jak bedziesz miec krewecie to daruj sobie otoski Smiley poza tym moze byc im ciasno w tym momencie, otoski potrzebuja duzo glonow a krewecie tez sie nimi karmia... na pewno bez otoskow do 30litrow Smiley ale rozwijaj koncepcje, rozwijaj Smiley juz sie nie moge doczekac efektu Cheesy nawet chetnie rzuce na tapete usiebie male akwa z taka obsada Wink  Afro

Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2007, 12:57:31 »

Heh...no wiesz... ja ci fotke moge wysłać  Wink  Grin
A krewetki bedą mi czyscic akwa jak otoski czy kiryski?
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2007, 13:00:43 wysłane przez Kulka » Zapisane
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2007, 15:20:08 »

Otoski czyszczą z glonów a kiryski z resztek pokarmowych.Krewetki tylko z glonów.Ja wiem czy bojek do 30l będzie oki?Gdzieś czytałem ,że wymaga 50l ale może się mylę.

kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2007, 17:01:59 »

Otoski czyszczą z glonów a kiryski z resztek pokarmowych.Krewetki tylko z glonów.Ja wiem czy bojek do 30l będzie oki?Gdzieś czytałem ,że wymaga 50l ale może się mylę.

Akwa 30l. w zupełności wystarczy dla jednego bojka+ jakaś ekipa czyszczaca Wink

Astronotus ocellatus i drobnica.
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2007, 17:10:41 »

Akwa 30l. w zupełności wystarczy dla jednego bojka+ jakaś ekipa czyszczaca Wink
No chyba ,że dla jednego bojka  Smiley Ale lepiej jakby same krewecie wpuścić.  Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: