Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry  (Przeczytany 1675 razy)
Okrass
Zainteresowany
**

FotograF / StarY WilK MorskI =)

« : Październik 26, 2007, 16:30:22 »

Wreszcie zmierzylem swoje parametry co prawda dwa ale to juz cos...  Grin
Ph 7,7 No3 60  Undecided
Mam gupiki, glonki, kiryski, neonki....
zastanawiam sie dlaczego mam tak duzo No3??
Ostatnio oczyscilem podloze i byla wymiana wody...??
i chyba wiem od czego, mysle ze to sprawka piasku ktory mam w akwa, bylo cos o tym ze najlepszy jest sredni zwirek ale ja sie nie posluchalem..
i mysle ze to jest tak... ryby robia swoje  Smiley a kiryski w poszukiwaniu pozywienia to po prostu zakopuja.... Undecided
a ja odmulam z wierzchu a pod spodem jest syfek...  Tongue
Mam jeszcze pytanko czy moge trzymac w takim akwa(poarametry) ramirezki???
Jesli nie to podajcie odpowiednie....
P.S. testy dostalem od pana gratis bo byly przeterminowane wiec nie wiem tak do konca czy wynik prawdziwy...  Roll Eyes ale w srode kupie dobre....

AQWA 51l
7 x Neon Innesa (Paracheirodon innesi)
Kirys Spiżowy (Corydoras aeneus)
2 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis)
2 x Barwniak Czerwonobrzuchy (Pelvicachromis pulcher)
3 x Krewetki Amano
Krewetka Filtrująca
Świderki
=)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2007, 18:00:31 »

Obsada w tym stracona rachuba przy gupikach, co oznacza większą ilość podawanego pokarmu, małe zużycie azotanów i zbyt małe podmiany (przy tej obsadzie) jest efektem wysokiego NO3. Przy takich parametrach odradzam ramirezki, inaczej podzielą los krewetek. Musisz doprowadzić parametry do odpowiedniej wartości, NO3 nie powinno być wyższe niż 20ppm (optymalne 5-10ppm), pH chociaż 7.0, moze być mniej. Dobrze by było znać jeszcze przynajmniej twardości i PO4.

385 l - dyskowce
Okrass
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2007, 18:10:47 »

jutro oddaje gupiki na szczescie.... no a wode to podmieniam co 2 tygodnie 30%

AQWA 51l
3 x Krewetki Amano
Krewetka Filtrująca
Świderki
=)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2007, 18:22:38 »

Taką ilość powinieneś podmieniać co tydzień, a w obecnej sytuacji częśsciej, nawet 3 x w tygodniu aż do uzyskania optymalnych parametrów wody. Można również zrobić jedno dużą podmianę, 50% poj. akwarium a nastepne mniejsze.

385 l - dyskowce
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2007, 19:52:52 »

Co dwóch to nie jeden. Cheesy
Popieram sebastiana bo w jednym akwa 90 l mam same gupiki.Ma ten "kotnik" zamontowaną plastikową siatkę jako przegrodę dla pojawiającego sie narybku.Dorosłych gupików trochę tam pływa (Tzw. kontrolowane przerybienie) i podmiana stosowana w takim akwarium to śześdziesiąt procent wody trzy razy w tygodniu. Dopiero taki zabieg spowodował jasną wodę a rośliny rosną wspaniale bez cienia glona na nich czy na szybach. Zabienica "lamparcia" swym wzrostem zagłusza zresztą inne i nigdy bym nie pomyślał że taki wzrost może osiągnąć.
No3 mam w przyzwoitym poziomie co jak wiadomo dla gupików jest istotne przy szybkim wzroście i ich płodności.

Także sądzę by wykonać jedną konkretną podmianę wody a potem mniejsze ale często, nawet co drugi dzień jesli zajdzie taka potrzeba. Z początku pomiary mogą wskazywać że poziom ani drgnie mimo podmian.
Okrass
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2007, 09:41:43 »

Jyz nie musze robic podmiany co 3 razy w tygodniu.... pozbylem sie gupikow... zostalo mi troche narybku tylko....  Cool

AQWA 51l
3 x Krewetki Amano
Krewetka Filtrująca
Świderki
=)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2007, 14:29:22 »

Azotany nie wyparują  Grin, przy sprzyjających warunkach (szybki wzrost odpowiedniej ilości roślin) mogą trochę zmaleć, ale nie do optymalnych wartości. Przyjmując że teraz masz 60 ppm to po najbliższej 30% podmianie bedzie ich ok. 40ppm, za dwa tygodnie 20ppm, należy jednak wziąść pod uwagę że NO3 mimo wszystko będzie przybywać, dlatego zanim zaczniesz robić jedną podmianę w tygodniu, najpierw musisz obniżyć poziom azotanów do optymalnej wartości.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: