http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fbd6e33d0c35ff02.htmlPo szybach akwarium pelza mi cos takiego jak na rysunku z linku powyzej. Sa to jakies zwierzatka ktore u mnie dorastaja do gora 3 mm, bo sa systematycznie likwidowane. Ale nie umiem sie ich pozbyc calkowicie. Sa to chyba jakies slimaki, bo maja twardy plaski pancerz, bardzo wolno pelzaja (ruch zauwarzalny dopiero po paredziesieciu minutach, pod powiekszeniem idzie zauwarzyc aparat gebowy ktorym jedza osad z szyb. Sa jedynie zauwazalne na szybach ze wzgledu na wielkosc i przezroczysty pancerz. Strasznie mnie irytuja bo szpeca swoja obecnoscia przednia szybe!!! Usuwam je za pomoca odmulacza, drapie je i czekam az sie odkleja i zostana zassane przez wode. To juz trwa ponad 2 tygodnie i dalej wychodza na te szyby. Nie wiem czy takie moje dzialanie ma jakis sens, czy uda sie tym wytepic czy tylko ograniczyc populacje. Spotkal sie ktos z takimi stworzeniami??? Nie chce stosowac srodkow chemicznych ze wzgledu na populacje swiderkow ani restartowac zbiornika bo dopiero dojrzewa przez 2 miesiace. Niewiem zabardzo co robic moze ktos mi cos poradzi, albo przynajmniej napisze co to jest za dziadostwo....
Aha, zainfekowalem tym chyba swoj zbiorniczek wrzucajac muszle slimaka z Oceanu Atlantyckiego, znaleziona na wybrzezu w Irlandi.