Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: metna woda  (Przeczytany 3772 razy)
marius
Nowy
*

« : Październik 14, 2007, 21:13:38 »

witam wszystkich!
mam akwa 200 litrow, duzo roslin i ryb.od paru dni mam metna wode.czy ktos moze mi poradzic jak to zwalczyc?
nie przekarmiam ryb i akwarium stoi gdzie nie ma promieni slonecznych.mam filtr zewnetrzny eheim dla akwarium o pojemnosci do 350l.
moze to dlatego ze mam pare pielegnic zebr ktore maja ok.30 malych rybek i one tak zanieczyszczaja.ale z drugiej strony mlode te mam juz okolo 2 miesiace i wczesniej woda byla krystalicznie czysta.podmieniam wode ok.20% co tydzien i czyszcze dno odmulaczem takze akwarium jest czyste.do tego liscie na roslinach dostaly takich "czarnych wloskow".kupilem butle i caly sprzet co2.moze to pomoze na rosliny.ale czy na wode tez?
prosze o odpowiedz!!!!

Akwarium 200l

adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2007, 22:16:14 »

To nie od ryb problem leży gdzie indziej. Ja miałem tylko raz taką akcję ale zrobiłem co dziennie podmiankę około 40% wody przez kilka deni i było oki Smiley
U mnie zawinił filtr i jedzenie.
Nie lej czasem żadnej chemii do aqwa zrób podmianki i ogranicz jedzenie a te "czarnych wloski" to glony  Grin
Poniżej masz link do glonów.
Zebry są twarde sam zaczynałem od nich, niebieskołuskich, salvinni i akarrek  Wink

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2007, 06:33:27 »

Na rośliny pomoże o tyle, że powinny zacząć szybciej rosnąć przy dostarczaniu CO2, powinno także obniżyć sie pH wody czego krasnorosty i inne glony za bardzo nie lubią. Bardzo możliwe, że przy dodatkowym obciążeniu biologicznym (małe pielęgnice) bakterie zaczęły nie wyrabiać. Wyczyść może kubełek, podmieniaj codziennie wodę (tylko ja bym ostrożnie z 40% codziennie - może troszkę mniej ?). Możesz wspomóc biologicznie zbiornik dolewając biostartera (bakterie w płynie) no i pozostaje czekać.
marius
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2007, 21:00:07 »

dzieki
wlasnie wymienilem okolo 20% wody.filtr tez wyczyscilem i odmulilem dno.mam nadzieje ze pomoze.
ryby dostaja tylko troche zarcia dwa razy dziennie
ogranicze tez chyba oswietlanie do max 8 godz
jutro kupie jakiegos startera i wleje

Akwarium 200l

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2007, 09:31:39 »

obawiam sie,ze to nie musza byc krasnorosty tylko sinice... wtedy wspolczuje... Wink pilnuj tych swinstw i staraj sie nie dopuscic do powstania wiekszej koloni na lisciach czy podlozu... jak juz sie nie ebdzie dalo ich opanowac regulacja parametrow wody to musisz podzialac zaciemnieniem Smiley ja sie ich tak pozbylem Smiley

marius
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 16, 2007, 20:21:10 »

na podlozu nic mi nie rosnie (mysle o jakis wloskach lub czyms podobnym). podloze jest bardzo czyste.
wogole to jak wymienilem 20% wody,zmniejszylem czas oswietlania i ograniczylem karmienie do minimum to wo da troche bardziej przejrzysta sie zrobila.poczekam do jutra i zobacze czy sie bedzie dalej poprawialo.
najwyzej wymienie jeszcze troche wody.

dzieki wszystkim za pomoc

PGR a co to sa sinice?

Akwarium 200l

PGR
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 16, 2007, 21:00:18 »

to jakies cholerstwo- skupisko cyjanobakterii ktore powoduje,ze akwarium cuchnie gorzej niz szambo a rybki sa blisko smierci z powodu toksyn wydzielanych przez te sinice Cheesy a najgorsze jest,ze naewt jak sie ich pozbedziesz (w sensie,ze je pozabijasz) to ryzykujesz smierc rybek jezeli nie wyczyscisz martwych sinic mechanicznie Cheesy rozkladajac sie wydzielaja ogromne ilosci toksyn.... masakra Smiley gdzies na forum pojawily sie zdjecia tego wiec mozesz poszukac, zobaczysz Smiley ale nie zycze....

PGR
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Październik 16, 2007, 21:02:02 »

p.s. mi sie to nalozylo razem z pieknym porosnieciem calego akwarium razem z osprzetem przez te cholerne nitkowate glony Wink 2 kilo zwiru z nimi wyciaglem Wink

marius
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 16, 2007, 22:16:24 »

u mnie to nie te sinice.rosnie tylko na roslinach.woda nie smierdzi i ryby plywaja zwawy caly czas.odkad je mam czyli jakies 2 miesiace.i wogole nie podplywaja do tafli wody jakby si9e dusily.tzn ze im ok jest.na osprzecie tez nic nie ma.w sumie w akwarium prawie nic ze sprzetu nic nie ma bo filtr mam zewnetrzny i grzalke wbudowana we filtrze,napowietrzacz i co2 tez na zewnatrz.tylko pare szlauchow jest w srodku.

takze mysle ze to nie to co ty miales.
ale dzieki za odpowiedzi.

p.s. kurcze te ampularie to juz drugi raz tydzien po tygodniu mi jajka na pokrywie zlozyli.bede mial ze 100 malych slimakow!

Akwarium 200l

PGR
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Październik 16, 2007, 22:30:12 »

co dwa dni wal podmianke polowy wody i ogranicz karmienie ryb zdecydowanie, mozesz zaprzestac na 2 dni spokojnie nawet :0 jesli to nie bedzie pomagac (ale mechanicznie staraj sie usuwac syf tez) w ograniczaniu ich ilosci to bedziesz musial przeprowadzic zaciemnienie Smiley aha, i ogranicz naswietlanie do 7- 9 godz Smiley

marius
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 17, 2007, 21:11:49 »

ograniczyłem oświetlanie do 7 godz i karmie ryby raz dziennie ale w minimalnych ilościach.trochę sie boje wymieniać wodę co dwa dni aż o polowe żeby nie zniszczyc równowagę biologiczna wody.wymieniam co dwa dni tak po ok.25-30%.i pomaga!!! woda jeszcze jest mętną ale już nie tak bardzo.poprawa jest bardzo duża.

tak wo gole to myślę o kupieniu drugiego akwarium ok 120-160 litrów na zebry i ich potomstwo.wtedy będę miał mniej ryb w w 200l.i bakterie nie będą tak ginąc.kupiłem już drugi filtr zewnętrzny kubełkowy eheim.napowietrzacz mam na dwa akwa.powinno być jeszcze lepiej.

PGR do usłyszenia!!!

Akwarium 200l

PGR
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Październik 18, 2007, 09:34:33 »

do uslyszenia Smiley zycze powodzenia Smiley kup kup bania, jak Bozia da duza wyplate to po sylwestrze kupie chyba 240litrow.... uuu... az mnie wszystko swedzi Grin powodzenia z walka z metna woda Cheesy

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 18, 2007, 18:17:57 »

i jaki starn zbiornika ?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
marius
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 19, 2007, 20:48:47 »

woda juz jest ok.
czeste podmiany wody, ograniczony czas oswietlenia i minimalne karmienie ryb bardzo pomoglo!!
teraz stopniowo bede zwiekszal czas oswietlania do 10 godz.

dzieki!

Akwarium 200l

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: