|
tomeek7
|
 |
« : Czerwiec 29, 2004, 14:05:57 » |
|
Sluchajcie, zakladam akwarium. Zbiornik jest nowitki, nic w nim jeszcze nie bylo. I teraz mam pytanie, czy w takim razie musze przeprowadzac kwarantanne roslinom ktore zakupie czy nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2004, 14:22:34 » |
|
Ja prroponuje ci wsadzic rosliny i poczekac az sie zakorzenią , kwarantanna nie bedzie moim zdaniem potrzebna. Jak rosliny zaczną rosnąc dopiero mozesz zacząc urządzac dalszą czesc zbiornika 
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2004, 14:42:51 » |
|
Roślin nie poddaje sie kwarantannie, możesz je odkazić w roztworze nadmanganianu potasu (dostępny w aptece).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hammer
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2004, 14:55:17 » |
|
Roślin nie poddaje sie kwarantannie, możesz je odkazić w roztworze nadmanganianu potasu (dostępny w aptece). No wiesz, słyszałem już parę razy o takich przypadkach kiedy to przez nową roślinkę wymarło całe akwa....np, niedawno ktoś mi pisał jak sprzedawca przyniósł roślinkę z akwa w którym były chore skalary i jego też zachorowały...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2004, 15:24:29 » |
|
Kwarantannę stosuje się aby ewentualna choroba będąca w niewidocznym stadium rozwoju, wyklarowała się na nowo zakupionych rybkach. Virusy i szczepy bakterii mogą osiąść na roślince ale jej nie zaatakują (no chyba że to "choroba roślin" -pasożyty żerujące na roślinach ). Okres hibernacji może byc bardzo długi i nawet po 2 tygodnaich kwarantanny roślinki, zarodniki mogą być stale w gotowości do ataku żywego organizmu. Dlatego roślinki się odkaża, aby zabić ewentualne osiadłe na roślince ustrojstwa a nie poddaje kwarantannie ( ta mogłaby trwać miesiacami czekając aż zarodniki i stadia nie w hibernacji wymrą bez żywiciela ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Danuta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 14, 2004, 08:01:31 » |
|
Ja słyszałam wczoraj od sprzedawcy rybek by rośliny potraktować wodą utlenioną. Czy ktoś już o tym słyszał? 
|
|
|
|
|
|
Akwa 80l 20 rybek małych
Pozdrowienia z Olkusza
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 14, 2004, 08:22:11 » |
|
Ja słyszałem żeby przeglądać liśćie żeby odszukac jaja ślimaków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 14, 2004, 10:56:42 » |
|
Najważniejsze, żeby sobie nie przytargać ślimaków, bo będzie później nieustająca "walka z wiatrakami"
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
cyd
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2004, 21:55:52 » |
|
a jakie stężenie nadmanganianu p. dzięki i czymajcie się
|
|
|
|
|
|
Coś co zwykle pragniesz zbliżyć do ust Raz zdaje się być bliskie Raz dalekie Wciąga cię bezreszty w dziwną Między niewinnością a grzechem
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2004, 22:39:38 » |
|
W zasadzie wystarczy kilka kryształków. Dosłownie szczypta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 18, 2007, 21:36:30 » |
|
Odświerzam wątek, ponieważ nie moge znaleść czym się odkarza nowe rośliny. W tym wątku wyczytałem, że odkarzać można w roztworze nadmanganianu potasu, ale nie wiem w jakiej ilości i ile czasu rośliny mają w takim roztworze przebywać. Woda musi być z akwarium czy może być kranówa ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|