Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PH a cytryna  (Przeczytany 3859 razy)
JAGA
Nowy
*

« : Październik 24, 2007, 11:31:41 »

Witam.

W związku z tym, że borykam się z wysokim PH w moim akwarium, zasięgnęłam rady chemika. Poradził by wcisnąć cytrynę, powinno bezpiecznie i skutecznie zbić PH. Co o tym sądzicie?

Aśka
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Październik 24, 2007, 16:29:05 »

Witam.

W związku z tym, że borykam się z wysokim PH w moim akwarium, zasięgnęłam rady chemika. Poradził by wcisnąć cytrynę, powinno bezpiecznie i skutecznie zbić PH. Co o tym sądzicie?

Aśka

w cytrynie jest kwas cytrynowy ktory na pewno obnizy Ph ale zastanawiam sie nad kwestia bezpieczenstwa dla ryb... jednak w soku znajduja sie inne skladniki niz tylko kwas cytrynowy i mam obawy co do pewnosci tego pomyslu... rownie dobrze mozna dolac rozcienczonego kwasu solnego (to zart oczywiscie Afro ) raczej zdecydowalbym sie na zastosowanie torfu do fitra, ew. kupienie sobie kawalkow lignitu jako ozdoby do akwa Smiley radzilbym poszuakac innych sposobow obnizania pH Smiley
wlasnie wpadlem na idealny pomysl Wink zbuduj bimbrownie Cheesy opis budowy znajduje sie na forum. dzieki co2 mozna dosyc szybko obnizyc pH Smiley
mozna tez podmienic wode w akwa na destylowana ale to dosc duzy wydatek...
sprawdz swoj zwirek i kamienie czy przypadkiem nie zawieraja za duzo weglanu wapnia Wink to moze byc powod zwiekszania pH i twardosci wody Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2007, 16:32:16 wysłane przez PGR » Zapisane

kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 24, 2007, 16:41:33 »

Witam.

Aśka

myślę że sok z cytryny zacznie się psuć bardzo szybko. lemoniada też się psuje Wink. nawiasem dziwna porada jak na chemika, może to był chemik z zacięciem kulinarnym?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: