Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « nitki i mam klopot kryzys zbiornika ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nitki i mam klopot kryzys zbiornika ?  (Przeczytany 3866 razy)
TURYSTA
Gość
« : Wrzesień 08, 2007, 11:43:27 »

Witam mam tez maly problem z nitkami podjolem zdecydowane kroki usnolem zaroazone roliny usunolem liscie zarazone itd
Podmienam wode co tydzien okolo 34-40 l + odmulanie w zbiorniku 200 l
oswietlenie 4x30 wat osram biolux i sylwiana gro lux philips aquarele oswietlenie od 9:00 do 22:00 sterowane automatycznie od godziny 9 do 11 swieci 60 wat od 11 do 20 120 wat od 20 do 22 60 wat mam mam mozliwosc uruchomienia kolejnej pary 60 wat ale narazie nie stosuje ich
Nawozenie nawozy aquart ferro+ hydro mineral micro macro robie sam n+p+k w postaci rozrobionych soli 9akwarium nie jest przenawozone ) w dnie nawoz tetra stick podloze fitus florian
podmiana 100 % woda ro
co2 butla ciesnieniowa
kh uzupelniam sola red sea
parmetry wody wedle testu jbl
fe 0,5
po4 0,5
no3 15
two 5
tww 5
ph 6,8
no2 0
nh 0
akwarium ma 1 rok
na lotosie czerownym pojawily sie dziury w lisciach nie mam slimakow wiec ich nie nadjadly obsada to bocje neony czerwone innesa otoski zbrojniki niebieskie
przez ostani 3 dni zastosowalem lampe uv ale nitki i tak sie pojawily wiec to chyba niedobor czegos tylko nie wiem czego moze ktos udzili mi rady ?
rosliny blady zielony kolor wiec poszlo w ruch micro i fe+ AQUA ARTU po wylaczeniu uv
podalem fe do poziomu 0,5 a micro 2 mil na jakies 160 l wody oraz uzuplenilem no3 do poziomu 15  ale nitki nie daj za wygrane i sa obecne i powoli trace cierpliowsc w tym tygodniu nie robie podmiany wody
Wampi129
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2007, 20:59:06 »

prawdopodobnie wystąpił u ciebie glon pędzelkowaty........osadza on sie przedewszystkim  na liśąciach roślin.Są bardzo trudmne do zwalczania.Mogą być one spowodowane niedoborem CO2 jak również zbyt duza twardoscia węglanową oraz moze byc zbyt duze stezenie prpoduktow przemiany materii w wodzi9e.Dziwi mnie to że nie ma u ciebie ślimaków bo ja tez przez to przecjodziłam i poprostu po kilku dniach zrobilo mi sie z nich zywe podloze wiec jak teraz gdzies jakiesgos zauwaze to odlawiam i po sprawie......moze byc to tez wina ryb ale w varzdo malym stopniu.wiem ze nie powinno sie lac chemii do akwa i zapewne zaden akwarysta tego neiche ale jesli domowe sposoby nie pomagaja to jednak jekst koniecznosc.....Powinno zadziałać TetraAgua ALGO-stop depot    jeśli to glon pędzelkowaty a to właśnie podejrzewam.....powodzonka  Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2007, 07:10:45 »

Turysta, dziury na lotosie mogą oznaczać niedobory K. Ile dodajesz potasu?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2007, 09:32:58 »

prawdopodobnie wystąpił u ciebie glon pędzelkowaty........osadza on sie przedewszystkim  na liśąciach roślin.Są bardzo trudmne do zwalczania.Mogą być one spowodowane niedoborem CO2 jak również zbyt duza twardoscia węglanową oraz moze byc zbyt duze stezenie prpoduktow przemiany materii w wodzi9e.Dziwi mnie to że nie ma u ciebie ślimaków bo ja tez przez to przecjodziłam i poprostu po kilku dniach zrobilo mi sie z nich zywe podloze wiec jak teraz gdzies jakiesgos zauwaze to odlawiam i po sprawie......moze byc to tez wina ryb ale w varzdo malym stopniu.wiem ze nie powinno sie lac chemii do akwa i zapewne zaden akwarysta tego neiche ale jesli domowe sposoby nie pomagaja to jednak jekst koniecznosc.....Powinno zadziałać TetraAgua ALGO-stop depot    jeśli to glon pędzelkowaty a to właśnie podejrzewam.....powodzonka  Wink
kolego zobacz jake ty pisze glupoty ! poczytaj jakie mam parametry wody ! i jak podaje co 2 !
slimakow nie mam bo je bocje wytepily jakies pojedyncze sztuki sie zdazaja ale wysypy nigdy nie mialem zawsze pod kontrola bedziesz przekarmial zbiornik bedzie duzo slimakow
Emi potas podaje wraz z kno3 i kh2po4 oraz uzpelniam k2SO4 dziury z lotosu znikly
Dzis odlaczylem 60 wat pozostawialm osram bio lux 30 wat i aquarelle 30 wat  razem 60 na kilka dni moze ja bedzie mniej swiatla glon sie wycofa wyczytalem ze nitki sa swiatlolubne i to by sie zgadzalo najwiecej ich w srodkowej czesci zbiornika tylko nie wiem czy to dobre rozwiazanie ale sprobowac mozna w koncu to kilka dni
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2007, 09:37:45 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Wampi129
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2007, 12:02:58 »

hmmm....przedewszystkim to jestem dziewvzyna  ::)nie obuzaj sie nie pisze glupot skoro pytasz o rade odpowiadamy ci a jak sie nie podoba to zegnaj........ja nie pisze glupot zapamietaj to sobie i jestem dziewczyna  Roll Eyes
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2007, 12:12:35 »

przeprasza dziweczyne Smiley sek w tym ze nie przeczytalas mojego postu calkowicie i nie zauwazylas ze mam parametry idealne
fe 0,5
po4 0,5
no3 15
two 5
tww 5
ph 6,8
no2 0
nh 0
zaden parametr nie jest zaklocony a jednak mam nitki  i nie wiem jakim cudem jak micro nie przesadzam nitki pojawily mi sie przy niskim kh mialem i teraz po koruacji duzych podmianach nie umie sie ich pozbyc ale je ograniczylem ale widzie nowe przyrosty nitek wiec ograncziczylem oswietlenie do 60 wat i ograniczylem ruch wody w dolne czesci akwarium zobaczymy co to przyniesie ale rada sie i tak przyda niechce inwestowac w kosiarki
dzien nastpeny obnizylem poziom po4 podnioslem poziom no3  oswietlenie 60 wat  zmian brak  w kocu dopiero pierwszy dzien

nastepny dzien podmianka 10 l wody ro ze 170 l oswietlenie obnizylem do 60 wat co2 na prawidlowym poziomie co do kh wedle miernika jbl do stalego pomiaru podalem tylko hm i kno3 do poziomu no3 15 po4 spadlo do 0,025 czekam co dalej 2 dzien ograniczam oswietlenie zmian brak nowe nitki usuwam szcotka do zebow ale i tak niecha schodzic reszta parametrow bez zmian

nastepny dzien podmianka 10 l wody ro oswietlenie w dalszym ciagu 60 wat co2 na prawidlowym poziomie dzis bez dodania hm i kno3 i pomiaru no3
woda two 4 tww 4 nitki wciaz sa i dobrze sie maja po4 pewnie spada ale nie mierze
rosliny staly sie bardziej zielone glosia rosnie do gory widac wszedzie nowe przyrosty roslin
zmian co donitek brak w dalszym ciagu usuwam szcoteczka do zebow
brak nawozenia micro i fe

nastepny dzien  bez podmiany wody oswietlenie dalej 60 wat sa nowe przyrosty rolslin na ktorych brak zielonych nitek nie nawoze zbiornika  nitki w starych miejscach rosna ale sciagam je szczoteczka do zebow nie jest ani wiecej ani mniej chyba przez to ze porazone rosliny na ktory sa nitki  po prostu rosna sobie nitki tak dlugo az w jakis sposb ich z nich nie usne do konca '
wyczuwam ze przyrost pochamowany nie mierzylem po4 fe ani no3 co2 ograniczylem tak aby utrzymac ph do 6,8

nastepny dzien  podmiana wody 10l ro powierzchowne odmulanie oswietlenie 60 wat sa nowe przyrosty roslin robi sie zielono glosia zamiast rosnac na dne zaczyna sie pnac ku gorze hmm zbyt slabe oswietlenie nitki znowu sciagane ale nowych nie widac co niektore zaczynaja schodzic z roslin ale pewnie jeszcze daleka droga naprawde sa upierdliwe no3 15 po4 0,25 i nie spada po mimo malych podmian zastanawiajace jest co je produkuje pewno jakies resztki na dnie zbiornik dalej bez nawozenia

nastepny dzien podmiana 10 l wody ro  oswietlenie 60 wat rosliny roslna coraz bardziej zieleniej ale starych nitek nie da sie zwinac i oderwac szczoteczka do zebow nie pomaga nowych nitek brak
musialem podnies kh i gh  kh podnioslem red sea kh+ a gh hydro mineralem  nie badalem poziomu po4 i no3 co2 wylaczone

nastepny dzien  oswietlenie 60 wat bez podmiany wody rosliny rosna  nitki dalej sa ciezko sie usuwa z glosi dodalem srodek do czzarnych wod tetra teru min neonki maja sie w siodmym niebie glony pewno juz nie  lubia tego nie badam parametrow wody zbiornik dalej bez co2
dalalem nawoz micro 0,5 ml odmierzone strzykawka nie ma sensu podawac wiecej glony trzeba bardziej wyposcic a rosliny delikatnie dokarmic w koncu to one maja wygrac walke z nitkami

nastepny dzien oswietlenie 60 wat bez podmiany wody rosliny bez zmian nitki powoli odpuszczaja zaczynaja schodzic z glosi uruchomilem co2 gdzy ph mi podskoczylo do 7,5 dodalem hm aby podnisc two do 5 spadlo przy podmianach do 3 niektore rosliny nie lubia zbyt miekkiej wody kh 4 tu bez zmian po4 i no3 nie mierzone podalem dzis nawozy micro 0,5 mil i ferro+ 0,5 mili pwoli zaczynam dokarmiac rosliny ale trzreba uwazac aby nie przesadzic gdzyz slabe osweitlenie rosliny maja wolniejsza fotosynteze powoli zaczyna sie koncowa walka z nitkami

nastepny dzien podmiana 10l wody oswietlenie 60 wat  rosliny maja duze przyrosty bez nitek lecz dolne czesci roslin jeszcze oblepione nitkami ale schodz czesto zdaza mi sie wyciagac obmarle nitki wzrost po4 do 0,5 to raczej efekt obmarlych glonow no3 10
zbiorbnik bez nawozenia i podania kno3 co2 w normie

nastepny dzien podmiana 10 l wody oswietlenie 60 wat moczarka rosnie jak szalona bez nitek z dolnych czesci zaczynaja powoli odchodzic nitki nie mierze no3 i po4 dodalem hydro minerala 2 mil na podniesienie gh do 5 oraz nawozy micro 0,2 mil i ferro+ 0,2 mil powierzchniowe odmulanie dna

nastepny dzien oswietlenie 60 wat rosliny bez zmian wiekszosc zbiornika jest wolna od nitek  jednak nitki na niektorych roslinach sie wydluzyly ale oglonie nitek nie przybywa co2 w normie zbiornik bez nawozenia i pomiarow

nastepny dzien oswietlenie 60 wat bez podmiany wody nitki wyciagam szczoteczka co2 w normie nitki dosc latwo zaczynaja schodzic zbiornik bez nawozenia i pomiarow

nastepny dzien oswietlenie 60 wat bez podmiany wody nitki wyciagam szczoteczka co2 w normie nitki dosc latwo zaczynaja schodzic zbiornik bez nawozenia i pomiarow

nastepny dzien podmiana 20 l wody powierzchowne odmulenie dna oswietlenie 9 do 22 60 wat 13-18 kolejne 60 wat miedzy godnia 13 i 18 dziala teraz 120 wat soram bio lux philips aqarele 2x syliwana gro lux
pomiary wody two 3 tww 4 po4 0,5 no3 15 fe 0
podnosze two do 5 hydro mineralem no3 pozostawiam bez zmia dodaje 1 mil ferro+ i 4 mil micro
nitki powyciagane szczoteczka chodz na niektorych roslinach jeszcze sa co2 w normie zobaczymy co sie bedzie dzialo

akwarium funkcjonuje nitki jeszcze sa ale przyrostowbrak usuwam resztki nitek sa miejsca gdzie nitki maja sie dobrze ale ladnie schodza owsietlenie 120 wat co2 w normie bez pomiarow

no i dzis podlaczylem kolejne 60 wat
obecnie
 9 do 22 60 wat 13-18 kolejne 60 wat miedzy godnia 13 i 18 dziala teraz 120 wat osram bio lux philips aqarele 2x syliwana gro lux
15-17 osram biolux philips aquarele (15-17 180 wat ) ale mexyk
nitki dalej mieszkaja ale to juz resztki
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2007, 19:46:17 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Thilnen
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2007, 14:59:45 »

Widzę, że to wątek o nitkach więc napiszę tu. Zobaczyłam wczoraj, że na mojej kabombie jest kilka nitek, tylko na jednej roślinie. Czy to jakas choroba czy też może tylko "brudek"?

Akwarium 50l:
8 x gupik
5 x neon czerwony
2 x otosek
1 x molinezja black molly
15 x red cherry

Świetlówka 14 W
Parametry wody:http://www.mpwik.com.pl/1/2875.html
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2007, 15:04:52 »

hmm jak wloski to oznaka mozliwego klopotu Smiley ten watek wyzej jest rozwojowy bede go uzpelnial az skoncze kuracje Smiley))
Thilnen
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2007, 00:04:04 »

Poczytałam trochę o glonach i wyszło mi, że to glony nitkowate, a nie pędzelkowate. Czy to bardzo złe glony czy takie w normie? Smiley

Akwarium 50l:
8 x gupik
5 x neon czerwony
2 x otosek
15 x red cherry

Świetlówka 14 W
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 17, 2007, 06:41:11 »

Hmm..., w normie to są w zbiorniku wtedy gdy ich nie widać, jak już widać to źle, to bardzo wredne glony, ciężkie do opanowania, ja u siebie walczę już drugi miesiąc i dopiero od 2 tygodni szala zwycięstwa przechyla się na moją stronę, sposoby walki Turysta dokładnie opisał w tym wątku.

Thilnen
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 20, 2007, 12:29:36 »

Na razie nitki zniknęły, może molinezje albo krewetki sobie z nimi poradziły?

Akwarium 50l:
8 x gupik
5 x neon czerwony
2 x otosek
15 x red cherry

Świetlówka 14 W
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2007, 11:06:58 »

No ja wlasnie tez po dodaniu pierwszych roslinek mam problemy.

Roslinki zasadzone przedwczoraj a juz wylowilem z nich penceta 5 slimakow - zaczynam juz z niepokojem sprawdzac pokrywe czy gdzies jajeczek nie ma :/
No i nitki tez mam ale poki co tylko na roslinkach stojacych najblizej szyby od okna - mimo ze slonce nigdy bezposrednio na zbiornik nie swieci - jest jakies 4 metry od okna.

W filtrze kaskadowym mam wklad przeciw-fosforowy - dostalem od znajomem jako zastepstwa wegla aktywnego - niby on powinien dzialac na glony
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: