przem 987
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 09, 2007, 17:31:17 » |
|
dzis zauwazylem ze moje danio ma odgryziona pletwe ogonowa. 3 godziny wczesniej je karmilem i wszystko bylo dobrze wiec wykluczam pasozyta. Podejzewam ze zrobilo to labeo( mam tylko jedno). mam tez jedna bocje 6 cm(jutro dokupuje kolejna) i zastanawiam sie czy to ona tez mogla by to zrobic? bardziej przychylam ze to bylo labeo, ale nie chce miec watpliwosci. Jesli to bylo labeo to jutro je oddam, bo nie chce zeby sie to powtorzylo! Akwarium mam 112l i w nim oprocz labeo i bocji 2 pretniki karlowate 6 nenkow czerwonych 2 zalobniczki 3 danio 2 cierniooczki. dzieki za rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rybak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2007, 17:48:00 » |
|
Wg mnie to był labeo. Te ryby trzeba trzymac w grupie a Ty masz tylko jednego i dlatego sie tak zachowuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2007, 17:50:34 » |
|
labeo jest samotnikiem  ja obstawiam prętniki lub inne danio 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Maxiger
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2007, 15:28:44 » |
|
Ja też twierdze że to labeo.
|
|
|
|
|
|
GG: 3700299
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2007, 15:46:55 » |
|
Ja sie nie znam na labeo więc nie wiem czy to ryba agresywna czy nie  Wiem to że u mnie w akwa neonki podgryzają ogony innym rybom, tylko nie daniom 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ad@m
Zainteresowany

Dlaczego ogórek nie śpiewa?
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2007, 15:59:32 » |
|
neonki podgryzają ogony innym rybom, tylko nie daniom Neonki podgryzają ogony innym rybom? Pecież mają takie małe "dziubki" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2007, 16:14:04 » |
|
No tak małe mają ale sam widziałem jak jeden neonek podgryzł mojej samicy gupika ogon, samiec też ma podgryziony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MlekoDanger
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2007, 00:39:21 » |
|
czarny labeo.. sa samotnikami ale na bank to on;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2007, 15:25:40 » |
|
ja mialem labeo i nie byo takiej sytuacji zeby obgryzal pletwy, stawiam na pretniki, a tak poza tematem to labeo i bocja sie nie nadaja do 112 litrow, no i bocja to typowo stadna ryba i samotna szybko zdechnie
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
DORCIA
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2007, 18:01:12 » |
|
A ja stawiam na bocję.Wbrew powszechnym opiniom bocja wcale nie jest łagodna rybka a wiem to z własnych obserwacji.Jeśli tylko może to obgryza płetwy słabszym od siebie rybom niezależnie czy jest sama czy w stadzie.Teraz mam w akwa 3 bocje szare i mimo ze są jeszcze małe to wszystkie gupiki mają obgryzione płetwy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2007, 18:03:19 » |
|
Gdzieś czytałem że gdy bocje są same w akwa(oczywiście nie ma towarzystwa swego gatunku) to są agresywne w stosunku do innych ryb. Więc bocja mogła podgryźć ten ogon 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|