papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« : Sierpień 31, 2007, 17:47:41 » |
|
Witajcie!Mam akwa 54 l.Obsada: 13x Gupik 4x Neon Innesa 4x Neon Czerwony 1x Danio Pręgowane 1x Danio Lamparci 2x Kiryski 1x GLonojad
Nie mam żadnej rośliny a chciałbym mieć(mam tylko sztuczne).Chciałbym abyścię mi podpowiedzieli mi jaką rośline wybrać(najlepiej dajcie zdjęcie) Szukam rośliny która jest łatwa w utrzymaniu i jednocześnie ładna i niezbyt duża(aby nie zarosła całego akwa)Najlepiej by było jak by roślinka była popularnai i można było ją znaleźć w prawie każdym sklepie zoologicznym.Prościł bym też o nazwę jakiegoś dobrego nawozu i krótciutki poradnik jak utrzymać roślinke przy życiu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwa_man
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 31, 2007, 17:51:43 » |
|
Wszystko zależy od tego, jakie masz oświetlenie w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2007, 18:27:20 » |
|
Jedna żarówka 25W ale można zmienić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwa_man
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 31, 2007, 18:39:41 » |
|
No przydałoby się zmienic, bo przy takim świetle to roślinki nie będą zbyt szczęśliwe  . Najlepiej by było przerobić pokrywę tak, aby zamontować świetlówkę, jednak jeżeli jest to niemożliwe to wkręć przynajmiej żarówkę energooszczędną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2007, 18:44:27 » |
|
No dobra a co z roślinkami ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Danio12345
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2007, 20:36:03 » |
|
masz za mało kirysków, to ryba stadna. Musisz dokupić minimum dwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwa_man
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2007, 22:11:09 » |
|
Wracając do roślin, to musisz dobrać takie, które nie wymagaja dobrego oświetlenia. Czyli np: moaczarka argentyńska, cabomba karolińska, mech jawajski (w sklepach może być problem z dostaniem, ale na allegro jest sporo). Ja nie jestem ekspertem w dziedzinie roślin, więc Ci za bardzo nie pomogę, ale jak poprosisz Emi to na pewno Ci dużo doradzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asiorek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2007, 08:46:45 » |
|
jeśli chodzi o roślinki to wejdż na str.www.holender.vdn.pl i tam poszukaj roślinek.są bardzo tanie i masz opis wszystkich i napewno znajdziesz coś dla swojego akwarium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2007, 13:51:09 » |
|
Dzieki za porady.Jeśli chodzi o kiryski to dokupie  Dzieki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 15, 2007, 16:41:38 » |
|
Aha akwa_man Najlepiej by było przerobić pokrywę tak, aby zamontować świetlówkę, jednak jeżeli jest to niemożliwe to wkręć przynajmiej żarówkę energooszczędną. Trzeba najperw mieć pokrywe to może się ją przerobi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 29, 2007, 10:36:43 » |
|
Chciałem się jeszcze spytac o jakąś mało wymagającą roślinke do akwa Amerykańskiego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 11, 2007, 18:23:08 » |
|
Ja polecałbym rogatka sztywnego bo wyciąga azotyny i azotany a poza tym bardzo szybko rośnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 11, 2007, 20:20:55 » |
|
Chciałem się jeszcze spytac o jakąś mało wymagającą roślinke do akwa Amerykańskiego  Trochę zależy to od wielkości akwarium ale żabienica amazońska (Echinodorus amazonicus) i żabienica blehera (Echinodorus bleheri) byłyby dobre. Do tego nurzaniec amerykański (Vallisneria americana), jezierza (Najas guadalupensis), wąkrotka (Hydrocotyle leucocephala), strzałka (sagittaria subulata), moczarka (Egeria densa), kabomba (Cabomba caroliniana), bakopa (Bacopa caroliniana). To chyba po ww rogatku te najbardziej popularne, łatwe w utrzymaniu rośliny nie wymagające jakichś specjalnych warunków.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|