latarnik
Zainteresowany

|
 |
« : Sierpień 21, 2007, 21:34:42 » |
|
Chciałbym kupić neonki ale czytałem, że nie jest wskazane jasne podłoże i nalezy zaciemnik światło. W jaki więc sposób zaciemnic świetlówkę? Ponieważ mam biały żwirek - czy to bedzie im przeszkadzało? A jeśli bedzie to co mam zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czarek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2007, 21:56:07 » |
|
kupuj śmiało , poradzą sobie. ja również mam jasne podłoże i neonki mają się świetnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nabijacz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2007, 07:45:14 » |
|
dadzą se rade spox
|
|
|
|
|
|
Chciałbym mieć własne akwarium i mam pytanko. Czy ktoś nie ma jakiejś strony www albo nie zna sklepu zoologicznego gdzie mógłbym zamówić akwarium o nietypowych wymiarach??? Pisać na PW. Z góry dzięki za odp.
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2007, 07:47:59 » |
|
Zaopatrzyć się w rośliny pływające jak salvinia, pistia albo limnobium lub paprocie pływające. To zapewni Twoim neonom poczucie bezpieczeństwa.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Maxiger
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2007, 12:45:40 » |
|
Heh, nic im nie będzie też mam jasne dno i ze świetlówką nic nie robiłem i żyja, niemart się tym Pozdro
|
|
|
|
|
|
GG: 3700299
|
|
|
|
helbards
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2007, 12:59:30 » |
|
Co do świetlówki pierwszy raz widzę...ale podłoże rzeczywiście robi różnice (wizualną). Gdy masz ciemne podłoże to neonki się ładniej wybarwiają...(kolor czarny i czerwony z tego co dobrze pamiętam.)
@Edit Ale i bez tego też przeżyją...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2007, 14:02:32 » |
|
Przeżyć przeżyją ale będą bledsze i będą się czaić po kątach.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
lukasz0207
Zainteresowany

Są już krewetki!!!
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2007, 14:39:06 » |
|
Nic sie nie stanie że beda miały jasne podłoże może tylko beda sie czuły mniej komfortowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany

Artur
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 03, 2007, 23:16:32 » |
|
Im bardziej jasne podloze w akwa z neonkami to i kolory neonkow beda bardziej jasne i mniej wyraziste (szczegolnie niebieski i czerwony)...... PS. Nie prosciej rozsypac po tym jasnym podlozu jakis np.czarny zwirek i to go troche "zciemni".... Zauwazylem, ze neonki sa bardziel plochliwe jak podloze jest bardzo jasne..... (to tylko takie moje obserwacje....  ) Zreszta Emi tez o tym wspominala wyzej... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
złośnik
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 04, 2007, 11:49:02 » |
|
byłem zmuszony do restartu akwa, i teraz moje neonki są własnie takie spłoszone i pochowane po kątach, mimo iz mam czarny żwirek, czarne tło i czarne kamienie (a nawet czarne neonki). Roślinnosc w tym wypadku tez jest ważna.
|
|
|
|
|
|
63 l:
5x kirysek pstry 4x neon czarny 3x neon diamentowy 2x otosek 2x colisa chuna
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 04, 2007, 14:43:19 » |
|
Zwłaszcza pływająca. A po restarcie to nic dziwnego, ze są zestresowane....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 04, 2007, 16:36:51 » |
|
Neony wolą ciemne podłoże. Swietlówki nie trzeba wymieniać, wystarczą rośliny na powierzchni. Do zaciemniania akwarium polecam też żabienice echinodorus sp. "Red flame" lub inne duże gatunki z tego rodzaju. W zbiorniku 60x30cm jeden okaz zaciemnił całe akwarium. 
|
|
|
|
|
|
Akwarium 60l
5x neon czarny 6x neon czerwony 1x bystrzyk barwny 1x mieczyk
Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady... I atak glonów...
|
|
|
|