Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Molinezja - pilne  (Przeczytany 5069 razy)
marrkusss
MOJE AKWA
Zainteresowany
**

« : Sierpień 21, 2007, 21:10:23 »

Moja black molly najprawdopodobniej lada moment urodzi samiec nie daje jej spokoju nie chce jej dawać do kotnika bo to stresujące może dać samca by jej nie mprzeszkadzał??
akwa ma nie całe 60l.
Obsada:
5gupików
2gupiki extra (gupiki neonki)
2neonki
parka black molly
mieczyk
malutki zbrojnik niebieski

Młode nie bardzo będą miały sie gdzie schować akwa jest nowe i rośliny sie jeszcze nie rozrosły

Poradźcie (wczoraj założone bo poprzednie sie rozwaliło jescze mi ręke pocieło:))
marrkusss
MOJE AKWA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2007, 23:58:45 »

No i są wypatrzyłem tylko 3:/ Są odłowione ale kiepsko mz nimi długo nie wytrzymają
I jeszcze 2 zostały w akwa zostawiam je może przeżyją
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2007, 00:07:22 wysłane przez marrkusss » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2007, 08:01:03 »

Samicę powinieneś był odłowić do kotnika (takie jest moje zdanie). Młode to znakomity kąsek dla pozostałych większych ryb a masz mieczyki i molinezje.
Młodych nie powinno zostawiać się w głównym zbiorniku swobodnie pływających z takich samych powodów.

marrkusss
MOJE AKWA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2007, 08:15:24 »

No odłowiłem koło 6 ale jak 1 przeżyje to sie uciesze:)
marrkusss
MOJE AKWA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 23, 2007, 23:48:36 »

Mam pytanie czy jak jutro koło 17 nakarmie młode i dopiero w niedziele o 19 to wystarczy zaznaczam młode mają koło 3 dni!!
Musze wyjechać!! Prosze o odpowiedź
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 24, 2007, 07:00:24 »

Nie wiem jak molinezje ale małe gupiki świetnie potrafiły znaleźć sobie w akwarium jakieś resztki karmy pomiędzy kamyczkami jak byliśmy na wakacjach.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #6 : Sierpień 24, 2007, 07:38:17 »

to jak z molinezji miałeś tylko 7 młodych Huh to trochę dziwne bo ja miałem około 40. samice przed porodem odłowiłem do osobnego zbiornika o tych samych oczywiście parametrach wody i wszystkie młode mi przeżyły

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 24, 2007, 08:05:51 »

to jak z molinezji miałeś tylko 7 młodych Huh to trochę dziwne bo ja miałem około 40. samice przed porodem odłowiłem do osobnego zbiornika o tych samych oczywiście parametrach wody i wszystkie młode mi przeżyły

Z tego co napisał wcześniej czyli, że odłowił 6 sztuk, wnioskować można że molinezja wysypała młode w zbiorniku głównym. No a że rybki które ma w baniaczku do opiekuńczych i wybrednych nie należą, więc młode mają w nosie i zjadają wszystko co im w pyszczek wpadnie.

marrkusss
MOJE AKWA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2007, 09:36:56 »

Z tego co napisał wcześniej czyli, że odłowił 6 sztuk, wnioskować można że molinezja wysypała młode w zbiorniku głównym. No a że rybki które ma w baniaczku do opiekuńczych i wybrednych nie należą, więc młode mają w nosie i zjadają wszystko co im w pyszczek wpadnie.
Tak wpuściłem jednego na próbe do głównego i został pożarty nawet nie wiem kiedy:)
Samicy nie odławiałem bo to stresujące a co ja by7m zrobił z 30 black molly Huh
Młode są teraz w kotnikun (w tej "siateczce" zawieszonej w akwa właśnie nie wiem czy im tam żwirku podsypać???)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 24, 2007, 10:35:44 »

No nie, żwirku tam nie syp. Możesz tam włożyć jakąś tabletkę dla glonojada na jakimś małutkim spodeczku, talerzyku albo czymś podobnym z czego nie spadnie na dno przez oczka siatki. Będzie się po mału rozpuszczać jak ją inne ryby nie będą skubały więc na 3 dni im powinna wystarczyć. Nie zapaskudzi wody bo to co się ulotni w toń to za siateczkę wypłynie i inne rybki zjedzą.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2007, 10:37:45 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
marrkusss
MOJE AKWA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 24, 2007, 11:47:36 »

No nie, żwirku tam nie syp. Możesz tam włożyć jakąś tabletkę dla glonojada na jakimś małutkim spodeczku, talerzyku albo czymś podobnym z czego nie spadnie na dno przez oczka siatki. Będzie się po mału rozpuszczać jak ją inne ryby nie będą skubały więc na 3 dni im powinna wystarczyć. Nie zapaskudzi wody bo to co się ulotni w toń to za siateczkę wypłynie i inne rybki zjedzą.

W sklepie nie mają nic takiego w tym momencie mam  nadzieje że młode przeżyją !
Ale samiec nie daje spokoju matce (black molly) i nie wiem czy ją podgryza czy co ale do kropki ciążowej ciągle "leci" która nie wiem dlaczego nie znikła mimo że samica schudła
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2007, 12:17:51 »

Spokojnie. Molinezje mnożą się jak króliki (albo jak myszy  Grin) więc nie wykluczone, że wszystko zaczyna się od początku  Grin

marrkusss
MOJE AKWA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 24, 2007, 12:22:16 »

Spokojnie. Molinezje mnożą się jak króliki (albo jak myszy  Grin) więc nie wykluczone, że wszystko zaczyna się od początku  Grin

Ta molinezja już była w ciąży ale jakoś narybka żadnego nie widziałem poprzednio Sad  Więcej odławiać nie będe pewnie narybku jeden może sie zawsze uchowa a nie ma co z tym robić Cheesy
A gorzej że mam pogrom gupików:/ Albo przyczyną są poobgryzane ogony przez najprawdopodobniej mieczyka (ewentualnie neonki) albo też jakieś choróbsko ze sklepu!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: