Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Diphenbachia ?  (Przeczytany 5493 razy)
tomekmt01
Nowy
*

To moje rybki i moje akwarium

« : Październik 06, 2007, 23:11:00 »

Czy ktoswie coś na temat tej rośliny? Zakupiłem ją w tym tygodniu i nie wiem czy bedzie rosła.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2007, 05:28:10 »

To nie jest roślina akwarystyczna. To roślina bagienna, nadaje się do palludarium, ale nie do akwarium. Zgnije w zbiorniku.
Ponadto roślina ta może być trująca, uszkodzone liście wytwarzają toksyny. Lepiej ja wyjmij i posadź w doniczce. Tam będzie się prezentować o wiele lepiej Smiley
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2007, 08:11:04 »

jeżeli błotna to proponowałbym zasadzić ją np. w kuli wypełnionej do połowy wodą Smiley czasem można naprawde fajną roślinkę wyhodować Smiley np. ja kiedyś wyjąłem gnijącą z akwarium roślinkę wsadziłem w sphanghum w terra i rośnie aż miło Smiley
pozdrawiam Kuba  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
tomekmt01
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2007, 12:25:11 »

mam kule i mógł bym ja wykarzystac do posadzena tej rosliny, ale czego najlepiej uzyć jako podłoza i czy bedzie potrzebna grzałka?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2007, 13:08:51 »

Grzałka absolutnie nie. Możesz użyć zwykłej ziemi do kwiatów albo torfu. Nie wiem jak sadził Kubuś, ale ja palludarium nigdy nie zakładałam.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2007, 13:12:51 »

żadna grzałka Wink na dno keramzyt (1,5cm) potem mieszasz ziemię ogrodniczą, torche torfu (nie odkwaszony), trochę żwirku, możesz dodać korę, wsypujesz gdzies na 10cm, wsadzasz ziele zaleważ wodą tak 1/2 podłoża i przykrywasz Smiley wskazane doświetlać albo postawić na oknie  Smiley
górę możesz wysypać delikatną warstwą torfu i posadzić mchy Wink zraszaj także przynajmniej raz dziennie Smiley
powodzenia

papa
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2007, 13:15:46 wysłane przez Kubuś_8 » Zapisane

tomekmt01
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2007, 16:42:27 »

Ok dzieki z ainformacje, zobaczymy co z tego wyjdzie. Smiley
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2007, 13:32:06 »

Jak chcesz coś bardzo ciekawego, to proponuje dzbaneczniki (nepenthes) np. ventrata (jest łatwa na początek i wytwarza efektowne dzbany), jak chcesz to mogę ci dać kilka wskazówek, sam mam dużo dzbaneczników i innych roślin owadożernych Smiley
pozdrawiam  papa

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 09, 2007, 12:05:21 »

Diphenbachie można normalnie w doniczce posadzić i postawić na oknie. Nie trzeba jej sadzać w paludarium. W doniczce też urośnie ale lubi dość mocne podlewanie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: