Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Coś więcej chciałbym  (Przeczytany 2040 razy)
Rafisko
Zainteresowany
**

« : Sierpień 19, 2007, 21:01:03 »

Obsada mojego akwarium (400l) to:

- 3 skalary
- 8 mieczyków
- 2 zbrojniki niebieskie
- 2 bocje siatkowane
- 6 neonów czerwonych
- 5 barwienców czerwonych
- 2 tetry cesarskie
- 5 świecików kongolańskich

Kurcze brakuje mi tu czegoś dużego Smiley co proponujecie? Chciałem Gibbicepsa, ale nie mam urządzonych zbyt wielkich jam i kryjówek, więc pewnie machnięciem ogona zdemolował by moje delikatne konstrukcje roślinne. Ph wynosi 7 zastanawiałem się, czy Paletki mogłyby by w tym Ph żyć? Bardziej zniżać nie chciałbym, bo groziło by to mieczykom. Akwa 150x60x50 z profilowano przednią szybą. Chyba że jeszcze inne ryby, byle w miarę duże. Co proponujecie? Skalary są Altum więc chyba paletom nie zaszkodzą
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2007, 21:13:09 »

skalary są pielęgnicami i mogą być natarczywe wobec paletek. odradzałbym ci je raczej razem z paletkami. może po prostu powiększ stado skalarów właśnie?
musisz się liczyć też z tym że jakiekolwiek większe ryby dorosłe mogą zjeść te najmniejsze rybki.
może zamiast tego gibicepsa kilka kolorowych zbrojników albo zebry- takie czarno-białe zbroje?
Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2007, 21:30:23 »

skalary są pielęgnicami i mogą być natarczywe wobec paletek. odradzałbym ci je raczej razem z paletkami. może po prostu powiększ stado skalarów właśnie?
musisz się liczyć też z tym że jakiekolwiek większe ryby dorosłe mogą zjeść te najmniejsze rybki.
może zamiast tego gibicepsa kilka kolorowych zbrojników albo zebry- takie czarno-białe zbroje?

Tylko, że fajnych zbrojników jak np. zebra to w sklepach prawie nie ma Sad zaciekawiła mnie pielęgnica Mekka(jeślli dobrze piszę) jest duża, ładna, tylko nie wiem jak z charakterkiem Wink . Ten Gibbiceps kusi mnie, ale jak osiągnie 40cm to nie wiem czy będzie dobrze się czuł w akwa, w którym jest właściwie pełno drobnych zakamarków i żadnej większej dziury dla takiego wielkiego potwora Tongue jak on. Choć może gdybym dokupił korzenie... kurczę, kurczę... może hypostomus plecostomus? też jest dużym zbrojnikiem, jednak nieco mniejszym od Gibbicepsa.
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2007, 21:46:53 »

ja mam takiego potwora 20 cm i brak kryjowek mu nie przeszkadz siedzi schowany w gaszczu roslin i tez mu dobrze nawet czasem daje sie poglaskac

Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2007, 21:49:06 »

Mówisz o Gibbicepsie? Wiecie co, klamka zapadła Cheesy jutro lecę po Gibbicepsa Cheesy no i może po Meeki Smiley
Titanic
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2007, 07:54:01 »

Masz tylko 2 bocje, a one pieknie wygladaja jak jest ich 4-5.
I tetry moze jeszcze 2 szt.
Maxiger
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2007, 09:33:11 »

Jak chcesz coś większego proponuje barwniaki poszukaj sobie o nich na tym forum albo zobacz sobie zdjęcia na wikipedi są bardzo ładne, nie powienny sprawić problemu mimo tego że są pielęgnicami
Pozdrawiam

GG: 3700299
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Sierpień 20, 2007, 09:33:52 »

duże zbrojniki typu plecostomus i gibiceps mają to do siebie że lubią kopać w podłożu a nie będzie dla nich problemu jeśli wykopią sobie dziurkę wśród twoich roślin wyrywając je przy tym. ogólnie odradzam bo najlepsze dla nich akwarium to z piaskiem i korzeniem.
moje 35 cm plecostomusy musiałem zaopatrzyć w nowe akwarium bo robiły modernizację całego dna co tydzień.
może zamiast wielkiego potwora stado tęczanek - nie są wymagające i kilkanaście sztuk wygląda super?
Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 20, 2007, 11:41:39 »

A, no to problem Undecided stad małych ryb nie chcę, już mam małe, szczerze mówiąc kupię chyba po prostu duże skalary Huh albo poczekam aż moje urosną. Ale jeszcze zobaczymy
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #9 : Sierpień 20, 2007, 14:07:14 »

teczanki wcale nie sa male !! dorastaja (w zaleznosci od gatunku) od 10 do 15cm, wiec to dobry wybor Good !

8317910

Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 20, 2007, 16:02:08 »

Dziękuję za wszystkie propozycje Cheesy  te większeTęczanki to całkiem fajny pomysł  Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: