|
anrd
|
 |
« : Sierpień 20, 2007, 11:17:07 » |
|
Zjadają przede wszystkim glon - to wiem. A czym otoski dokarmiać kiedy glonów nie ma lub jest ich bardzo mało?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeScE
Zainteresowany

3majcie się ciepło
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 20, 2007, 12:31:36 » |
|
otoski szczególnie lubią płatki. Płatki są dobrym pokarmem w okresie aklimatyzacji rybek. Zielone warzywa
Dietę otosków można uzupełniać warzywami. Należy je dokładnie umyć i upewnić się, że nie zawierają pestycydów. Najczęściej stosuje się: 1. Cukinię 2. Brukselkę 3. Sałatę 4. Szpinak
W większości przypadków otoski nie chcą żerować na świeżych warzywach. Jednakże po 12h przebywania warzyw w akwarium zaczynają chętnie je zjadać. Najprawdopodobniej świeże warzywa są za twarde dla tych rybek. Dopiero gdy nasiąkną one wodą i ich konsystencją stanie się bardziej luźna są one w zasięgu możliwości otosków. Jedną z metod pozwalających na skrócenie okresu "zmiękczania" warzyw jest włożenie ich na 30 sekund do mikrofalówki w pojemniku z wodą. Można również gotować warzywa. Pamiętajmy, że pływające po akwarium kawałki warzyw nie wzbudzą zainteresowania rybek. Muszę one pozostać w miejscu na czas potrzebny otoskom na żerowanie. Można przymocować warzywa do ściany akwarium przyssawką czy przycisnąć je do dna kamykiem.
|
|
|
|
|
|
Akwarium 25l, obsada: - 3x neon innesa - 2x gupik
|
|
|
|
|
numiko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 20, 2007, 14:14:54 » |
|
Moje otoski wcinają jak szalone gotowane kalafiory i brokuły, które podaję zbrojnikom. Do gotowanej marchewki podchodzą mniej entuzjastycznie, jeśli w ogóle podchodzą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 20, 2007, 15:27:27 » |
|
Ponieważ właśnie gotowałem zupkę jarzynową, w której znalazła się m.in. brukselka sparzyłem listek tejże brukselki i umocowałem przyssawką do szyby. zobaczymy co na to moje otoski...  Jak posmakuje to dam więcej, jak nie to dam coś innego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PeScE
Zainteresowany

3majcie się ciepło
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 20, 2007, 15:40:03 » |
|
Myślę że posmakuje ja zawsze swoim cos odpalam gdzy gotuję także zupe jarzynową
|
|
|
|
|
|
Akwarium 25l, obsada: - 3x neon innesa - 2x gupik
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 20, 2007, 18:51:02 » |
|
u mnie otoski wcinaja ogorki zielone
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2007, 07:38:54 » |
|
Otoskom brukselka posmakowała. Wczoraj włożyłem listek a dziś rano widzę, że ma wygryzionych kilka sporych dziur. A więc posmakowało  Dla odmiany wrzucę im jutro ogórka zielonego lub kawałek cukini 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
numiko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2007, 07:50:11 » |
|
Piszecie, że "odpalacie" coś rybkom jak gotujecie, ale z tego co wiem warzyw ( i innych potraw), które zamierzamy dać naszym rybom nie powinno się solić ani gotować w słonej wodzie. A jeśli już to powinna to być minimalna ilość soli i to niejodowanej. Ja rybom gotuję osobno i nie solę w ogóle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 21, 2007, 08:37:02 » |
|
Wyczytałem gdzieś, że warzywa podawane rybom powinno się sparzyć wrzątkiem a nie gotować. Ile w tym racji nie wiem ale ja warzyw nie gotuję tylko właśnie wrzucam na około minutkę do wrzątku. Poza tym chyba nikt tu nie pisał, że gotuje warzywa w osolonej wodzie lub je soli...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
numiko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 21, 2007, 08:52:33 » |
|
Anrd - no ja tak poprostu skojarzyłam - jak warzywa do zupy to od razu solone  Próbowałam tylko parzyć ale moje zbrojniki mają głęboko w poważaniu takie danie  A jak ugotowane - to tylko im się płetwy trzęsą jak wcinają i kalafiora, i brokuły, i marchew 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 21, 2007, 08:59:55 » |
|
W większości przypadków otoski nie chcą żerować na świeżych warzywach. Jednakże po 12h przebywania warzyw w akwarium zaczynają chętnie je zjadać.
Może to powyższe dotyczy też zbrojników? Miałem do niedawna zbrojnika, którego częstowałem sparzoną cukinią. Moje starania miał gdzieś a cukinię molinezje zjadły  Otoski wcinają sparzonego liścia brukselki, który w akwa leży od wczoraj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monika181
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 21, 2007, 22:55:08 » |
|
Dietę otosków można uzupełniać warzywami. Należy je dokładnie umyć i upewnić się, że nie zawierają pestycydów. Najczęściej stosuje się:
1. Cukinię
2. Brukselkę
3. Sałatę
4. Szpinak
|
|
|
|
|
|
|
|