Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: torf w tabletkach  (Przeczytany 1644 razy)
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« : Sierpień 06, 2007, 16:30:43 »

witam,
czy stosujecie torf w tabletkach aby zakwasic wode? jak sie go uzywa? Na satale umieszcze np w filtrze czy podlozu? A moze trzyma sie go w naczyniu z woda i potem ten kwasny ekstrakt dolewa sie do wody która podmieniamy?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 06, 2007, 18:17:28 »

Ja mam w filtrze torf granulowany, a oprócz tego w wiaderku, w którym odstawiam wodę też moczy się woreczek takiego torfu, ale prawdę mówiąc efekt jest znikomy

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 06, 2007, 18:35:02 »

Ja mam w filtrze torf granulowany, a oprócz tego w wiaderku, w którym odstawiam wodę też moczy się woreczek takiego torfu, ale prawdę mówiąc efekt jest znikomy

Podobno woda musi byc bardzo miekka aby torf cos wskórał.
Ktos mi radzil aby kupic torf wysoki w ogrodniczym, wygotowac go i taka esencje dolewac do wody przy podmianie.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2007, 19:19:12 »

IMHO torf dobrze utrzymuje miękką wodę jeśli tak można powiedzieć. Natomiast nie ma się co spodziewać że torf obniży twardość o kilkanaście stopni.

georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2007, 19:29:02 »

IMHO torf dobrze utrzymuje miękką wodę jeśli tak można powiedzieć. Natomiast nie ma się co spodziewać że torf obniży twardość o kilkanaście stopni.

No dobrze, powiedzmy ze uzywam 100% wody z RO. Czyli twardosc = zero, pH =7, Chce te wode zakwasic do 6,5. Powiedzmy ze udalo sie torfem. A co dalej ze stabulnoscia pH skoro GK jest  zero? Co bedzie buforem?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2007, 19:36:28 »

Twardości ok 5 gwarantują całkiem niezły bufor, przy czym osiągnięcie pH 6,5 przy tym nie powinno stanowić problemu

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: