Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sum rekini prośba o pomoc  (Przeczytany 3273 razy)
Rafał86
Nowy
*

« : Sierpień 02, 2007, 15:37:44 »

Witam wszystkich.
Mam pytanie. Czy baniak 240l jest wystarczający do hodowli suma rekiniego?.
Czytałem wiele o tej ciekawej rybce, jednak jednej rzeczy do końca nie wiem.
Mianowicie pewne źródła piszą iż do hodowli suma rekiniego minimalnym baniakiem jest taki który posiada pojemność od 100l. Inne źródło podaje ze minimalny zbiornik to 500l. Napiszcie którymi danymi mogę sie sugerować. Nie chce zamęczyć sumików zbyt małym baniakiem więc proszę o poradę. co do hodowli to chciałem zakupić 4 szt. sumów rekinich. Z góry dziękuję za pomocne w podjęciu decyzji posty. Pozdrawiam
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2007, 19:24:37 »

Witaj

Jak te sumiki beda mialy do 20-25cm dlugosci to mysle, ze taki baniaczek wystarczy....  Afro
Ale jak juz troche bardziej podrosna (a czytalem, ze rosna do 70cm) to bedziesz musial je komus "sprezentowac...  Wink
Z drugiej strony ...... nim one dorosna do tych 20-25cm to "minie troche czasu"..... Grin

Moze niech sie jeszcze wypowiedza bardziej doswiadczeni akwarysci....   Smiley

Pozdrawiam
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2007, 20:45:54 »

Tak, minimalny baniaczek to 500L, a i jeszcze lepiej 1000L. Ale uważam, że takie ryby powinny żyć na wolności. Wszystkie osobniki w akwariach są skarlałe o polowę (mówie o osobnikach dla nas sporych 50cm.) ale w naturze do metra dorastaja, nawet wiecej. One b. szybko rosną i bez problemu osiagaja 30-40cm, są strasznie żarłoczne i płochliwe.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 02, 2007, 21:08:26 »

ostanio widzialem te sumy w 1500 litrów i wyglądały żalośnie, w akwarium były tylko korzenie a te ryby wygladały jak karpie w tesko przed swiętami. przeciez sumy w naturze prowadzą zycie wędrownę duze sumy przemierzają swoje rewiry łowieckie które maja po kilka kilometrów kwadratowych. w poszukiwaniu pokarmu, nawet akwarium 1000 l dla ryby która ma pół metra to meczenie zwierzaka. sumy w akwarium sprawiają wrazenie leniwych powolnych, tym czasem są to wspaniałe drapieżniki które potrafią lokalizować zdobycz na wielkich odleglosciach, sa one doskonale przystosowane do polowań, porównując sumy do naprzykład essox lucius to szczupak wypada strasznie cienko siedzi caly dzien w zasadzce i czeka az cos podplynie, natomiast sum szuka lokalizuje zdobycz i ją pozera w kryjówce. tym bardziej to ze wiekowe inteligentne zwierzęta. mogą się se mną niektórzy nie zgadzać ale dla mnie trzymanie w akwarium ryby która ma 20 cm to meczenie zwierzaka. dlatego zamiast sumów wes kup sobie kiryski, lub opaczki tez są fajne a nie ma z nimi problemów typu ,, sumik mi urósł wiec trzeba mu zrobić nową obudowe do akwarium (postawic dom) a w domu wybudować basen na 10000 litrów. tym bardziej ze nie ma nawet komu oddac tych ryb, kiedyś bedzie trzeba stanąć przed wyborem pomiedzy zmiercią powolną a eutanazją,
czy ktos juz zabijał ryby bo nie miał co z nimi zrobić?
raczej nikt się nie przyzna:)

Rafał86
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2007, 23:44:00 »

dzięki za wszystkie odpowiedzi na moje pytanie. dochodze do wniosku ze nie warto. Może zamiast tego kupię kirysy. Biorąc pod uwagę tą obudowe Grin (moja mi wystarcza) jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam papa
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 10, 2007, 12:45:19 »

Glupio mi sie teraz do tego przyznac po przeczytaniu wypowiedzi powyzej,ale mam 2 sumiki rekinie w 190 litrowym akwarium,narazie sa male,maja po okolo 5 cm.Poszukam im jakiegos lepszego domu,ale narazie chcialabym sie dowiedziec czy mozliwym jest to aby podgryzaly mi one inne ryby?Niedawno pod kamieniem zauwazylam podgryzionego martwego malego skalarka,a wczesniej w tym samym miejscu wygryziona molly.Z tego co obserwuje to w ciagu dnia sa bardzo spokojne.
Przepraszam,musze dokonac zmiany,w moim akwarium nie mam sumow rekinich tylko 2 brzanki rekinie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2007, 14:35:46 wysłane przez AgnieszkaMarcin » Zapisane
Nabijacz
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 22, 2007, 08:03:22 »

zależy jakie urosną ale myślę że taki wystarczy

Chciałbym mieć własne akwarium i mam pytanko. Czy ktoś nie ma jakiejś strony www albo nie zna sklepu zoologicznego gdzie mógłbym zamówić akwarium o nietypowych wymiarach??? Pisać na PW. Z góry dzięki za odp.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2007, 08:28:41 »

Nabijacz jak nie czytasz poprzednich postów i nie masz nic ciekawego do dodania to nie pisz z łaski swojej. Koniec offtop'u
Brzanki mogły podgryzać a już większość ryb dobiera sie do padłych towarzyszy.
marrkusss
MOJE AKWA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 22, 2007, 10:08:56 »

zależy jakie urosną ale myślę że taki wystarczy

Nabijacz gdyby to odemnie zależało to już byś miał bana na stałe Wściekły
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2007, 10:59:01 »

Pozbylam sie juz z akwarium 4 jak sie okazalo niby kosiarki i jak narazie nie znalazlam martwych rybek,moze nie slusznie oskarzalam o mordowanie brzanki rekinie.Prosze podpowiedzcie mi od jakiego litrazu powinno sie je miec.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2007, 11:00:43 wysłane przez AgnieszkaMarcin » Zapisane
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 08, 2007, 19:02:34 »

sumy rekinie nie sa drapieznikami! te 200 litrow to naprawde za malo wiem z wlasnego doswiadczenia... jest to bardzo ruchliwa i przyjazna ryba
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: