Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymagania Paletek  (Przeczytany 6900 razy)
Rafisko
Zainteresowany
**

« : Lipiec 11, 2007, 21:29:12 »

Jak już w jednym wątku napisałem, mam zamiar założyc akwarium 375l. Początkowo zastanawiałem się nad przełożeniem obsady z poprzedniego akwarium do niego. Jednak bardzo zafascynowały mnie Paletki. Z licznych informacjji, opinii słyszałem, że to delikatne ryby. Pytanie stawiam takie: Czy oprócz odpowiednich parametrów wody (tj. kwaśna, miękka) , częstych podmian wody , zróżnicowanej diety, hodowania w stadzie są jeszcze jakieś specyficzne warunki wpływające na dobre samopoczucie tych ryb? Nie chciałbym z powodu braku wiedzy na temat ich potrzeb, po prostu ich zamęczyć. Na dojżenie akwarium daję 5 tygodni, czy to wystarczy? Paletki wpuścić do akwarium jako pierwsze, czy jako ostatnie?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2007, 21:38:58 wysłane przez Rafisko » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2007, 12:37:01 »

Moja rada: poczytaj dużo, dużo na temat paletek.

Wpuść je jako ostatnie, jak już zobaczysz, ze inne rybki mają się dobrze i nie chorują.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2007, 15:17:29 »

Dzięki za radę Wink czytam ,czytam i jak na razie wszystko ok pojmuję Smiley Nigdy nie lubię robić czegoś w ciemno Wink akwarium już stoi i dojżewa Smiley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2007, 21:31:21 wysłane przez Rafisko » Zapisane
Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 15, 2007, 22:15:53 »

Akwarium jak okazało się, kupiłem nieco większe: 150x60x50 czyli ponad 400l
Wszystkie rybki już wpuściłem:
- 15 neonów czerwonych
- 15 neonów czarnych
- 5 świecików kongalskich
- 4 barwience czerwone
- 2 bocje siatkowane
- 1 zbrojnik niebieski
- 6 ramirezek
- 4 tetry cesarskie

Cała kompania ma się znakomicie. Wodę podmieniłem już dwa razy (15%) na wodę z RO. Woda jest miękka (poniżej 6) i kwaśna (6,6) Teraz odczekam jeszcze trochę i zamierzam dokupic Paletki. Planuję zakupic ich 6. Waham się czy dołożyc 2 skalary Undecided boję się, że zapasożyca palecie Embarrassed Jest jakiś sposób by "odrobaczyc" skalary? Czy jest jakaś alternatywa na serce wołowedla Paletek? Z góry dziękuję

Pozdrawiam
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2007, 08:27:12 »

Daj spokój ze skalarami, nie rób sobie problemów. Albo miej skalary, albo dyskowce Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2007, 10:01:29 »

Czy jest jakaś alternatywa na serce wołowedla Paletek?

Serce indycze  Grin .

pozdrawiam
asmi
Rafisko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 16, 2007, 12:39:44 »

Dobra, to skalarów nie dołożę Wink jeszcze dla pewności trochę zaczekam i kupię Palecie Smiley A z tym sercem to ok, przeboleję Cheesy
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2007, 19:26:28 wysłane przez Rafisko » Zapisane
cza_ki99
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 17, 2007, 11:49:20 »

Witam w tym zacnym gronie. Widze że są tu osoby które sie znają na tych ślicznych rybach. Musze sie pochwalić że od jakiegoś miesiąca też jestem posiadaczem tych pięknych ryb, narazie mam tylko dwie ale to sie niedługo zmieni. Właśnie im kupiłem "SAMOPRZYLEPNE TABLETKI DLA PALETEK I INNYCH RYB OZDOBNYCH FIRMY tropical  D-ALLIO TABIN" pierwszy raz widze jak moje paletki jedza suchą karme.  POZDRAWIAM
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: