Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « co jest nie tak w moim akwarium ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co jest nie tak w moim akwarium ?  (Przeczytany 3296 razy)
Ziayek
Nowy
*

« : Lipiec 31, 2007, 08:58:35 »

witam
mam problem (to jasne). Padły mi do tej pory :
- dwa prętniki karłowate (napęczniały, leżały dwa dni na dnie i zdechły)
- molinezja - objawy jak u prętnika
- 4 gupiki, 1 danio, 1 mieczyk - tutaj odwrotnie - brzuch zapadał się, pływały przy powierzchni

Stan na dzień dzisiejszy :
- 112 litrów
- 3 molinezje (stan średni, chyba też mają za duże brzuchy)
- jeden mieczyk (stan ok)
- 4 kosiarki (stan ok)
- 3 danio (stan 2 ok, jeden niestety pływa na boku, jakby miał za duży pęcherz pławny)
- jeden zbrojnik (stan ok)
- 3 rhodostmusy (stan również ok)
- dwa ślimaki, nie znam się, jeden żółty drugi brązowy - stan niestety nie ok, jak na zdjęciu:

poza tym pojawiło się na powierzchni coś takiego :

co to może być?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 31, 2007, 09:02:58 »

Po pierwsze potrzebujemy parametry wody akwariowej, ile akwarium już stoi, kiedy wpuściłeś ryby, jakie częste robisz i w jakich ilościach podmianki wody,  czy lejesz jakąś chemię, jaki masz filtr, ile roslin itp.

Te kulki co pływają to jajeczka ampularii (ślimaków).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Ziayek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2007, 09:43:26 »

Po pierwsze potrzebujemy parametry wody akwariowej, ile akwarium już stoi, kiedy wpuściłeś ryby, jakie częste robisz i w jakich ilościach podmianki wody,  czy lejesz jakąś chemię, jaki masz filtr, ile roslin itp.

Te kulki co pływają to jajeczka ampularii (ślimaków).

ph ok 6.4
KH 0
GH > 16
NO2 0
NO3 pomiędzy 100 a 250

Filtr UNIMAX 150 Plus
podmiany wody - ok 30% co 2-3 tygodnie

akwarium stoi od marca, więc już zdążyło się przegryźć, nie stosuję chemii, nazw roślinek nie pamiętam niestety, ale wygląda tak :

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 31, 2007, 09:51:52 »

Ojej.... NO3 jest strasznie wysokie!

Musiałbyś jak najszybciej wymienić dużą część wody, tak powiedzmy 50% a za 2 dni znów 50%. NO3 nie powinno przekraczać 30-40 mg/l. To może być przyczyna Twoich problemów oraz martwi mnie ten KH=O. Przy takim KH dobowe wahania PH będą tak duże że też mogą dobijać Twoje ryby.

Tłumaczyło by to także rozpuszczanie się muszli ampularii....

Aby podnieść KH możesz włożyć do akwarium kilka małych wapieni - tak doraźnie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2007, 09:54:39 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Ziayek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 31, 2007, 10:05:25 »

Ojej.... NO3 jest strasznie wysokie!

Musiałbyś jak najszybciej wymienić dużą część wody, tak powiedzmy 50% a za 2 dni znów 50%. NO3 nie powinno przekraczać 30-40 mg/l. To może być przyczyna Twoich problemów oraz martwi mnie ten KH=O. Przy takim KH dobowe wahania PH będą tak duże że też mogą dobijać Twoje ryby.

Tłumaczyło by to także rozpuszczanie się muszli ampularii....

Aby podnieść KH możesz włożyć do akwarium kilka małych wapieni - tak doraźnie.

Dziękuję za szybką odpowiedź Smiley

zaraz się wezmę za wymianę wody, kranów ma jednak lepsze parametry (pomijając chlor)

właśnie kolejne pytanie, lać wodę (o temperaturze pokojowej) prosto do akwarium, czy czekać i odstać ją ? a może dolać uzdatniacz?

woda w kranie zabrzańska....
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 31, 2007, 10:10:45 »

Woda z kranu powinna odstać 24h, aby pozbyć się między innymi chloru. Uzdatniacz możesz dodać jeśli nie możesz czekać. Jeśli nalejesz ciut chłodniejszej wody, również nic się nie stanie  Wink

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 31, 2007, 10:21:28 »

Nawet jak zejdziesz z azotanami do poziomu jaki podala Emi to podmiany rob czesciej, a nie raz na dwa-trzy tygodnie. Przy kazdej podmianie odmulaj takze dno. Resztki pokarmu, odchody ryb, zgnile fragmenty roslin takze powoduja wzrost azotanow.

pozdrawiam
asmi
Ziayek
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 31, 2007, 10:28:26 »

Nawet jak zejdziesz z azotanami do poziomu jaki podala Emi to podmiany rob czesciej, a nie raz na dwa-trzy tygodnie. Przy kazdej podmianie odmulaj takze dno. Resztki pokarmu, odchody ryb, zgnile fragmenty roslin takze powoduja wzrost azotanow.

Okej, ale czy to może być powodem śmierci ryb? (w taki sposób jak opisałem)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 31, 2007, 10:33:22 »

Tak. Wysokie stężenie NO3 jest niebezpieczne dla ryb. Poza tym wahania pH do których może dochodzić przy tak niskiej TWW również rybą szkodzi.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 31, 2007, 10:35:07 »

W Zabrzu są różne dziwne parametry wody, ale generalizować nie można. Trzeba zmierzyć. Najlepiej dodaj uzdatniacz bo tu liczy się szybkość w działaniu. Woda do podmian powinna mieć ok 25 st C.

Tak jak A-smi napisał - przy okazji porządnie odmul dno podczas ściągania wody. To bardzo ważne przy żyworódkach (molinezje, mieczyki) i przy zbrojnikach, które bardzo brudzą.

Dłuższe przebywanie ryb w tak dużej ilości NO3 może bardzo osłabić rybę a duże wahnięcia ph tak właśnie mogą wpływać na osłabione ryby, ze puchną, łatwiej łapią choroby, infekcje bakteryjne albo wyglądają jak szkieletory i wiszą przy powierzchni.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2007, 10:36:52 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

lukas_aqua
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 31, 2007, 20:10:16 »

i stąd moje pytanie Smiley moje akwa 200 L ,mam dwa skalary, dwa bystrzyki, bocje wspaniałe również dwie,trzy brzanki rekinie oraz rybki przydenne (kosiarki, kiryski, zbrojniki) dwa tygodnie temu padły mii dwa prętniki jak u kolegi objawy takie same (obrzęk brzucha i okoli przewodu pokarmowego ryby) jedna padła ,drugą ratowałem dławiając ją i przestałem ją karmić stosując ścisłą dietę rybce ze względu na podejrzenie zapalenia układu pokarmowego ryby przy czym jedynym lekarstwem jest głodówka od 3 - 6 dni

stąd moje pytanko dlaczego prętniką ewentualnie zaszkodziła woda bądź pokarm a reszta rybek żyje Huh woda była wymieniana cała w akwa ale jedna była już chora przed wymianą a druga zachorowała po wymianie wody Huh

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 31, 2007, 20:12:37 »

I stad ponowie pytanie - parametry wody pliz Wink
IMHO wymiana calej wody raczej tez nie pomogła ...

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Lipiec 31, 2007, 20:36:15 »

właśnie kolejne pytanie, lać wodę (o temperaturze pokojowej) prosto do akwarium, czy czekać i odstać ją ? a może dolać

Wygląda na to że uzyskujesz wodę o temp pokojowej poprzez mieszanie ciepłej i zimnej kranówki. Nie wiem jaki masz system ogrzewania wody w domu ale jeśli jest to jakiś stary Junkers czy coś takiego to może też być tak, że woda zawiera dużo miedzi z rurownicy grzejnika.

Ja zawsze leje z kranu tylko zimną wodę a ciepłą robie sobie przez dolanie ukropu z czajniczka elektrycznego.

Dolewanie uzdatniacza jak np Sera Aquatan zawsze troche zwiąże takie rzeczy jak miedź/metale ciężkie.

Tak czy siak - NO3 ok 200 jest już toksyczne. Krew ryb przestaje transportować tlen. Przez nieregularne podmiany woda jest jeszcze mocno obciążona bakteryjnie.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Ziayek
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 31, 2007, 20:51:10 »

właśnie kolejne pytanie, lać wodę (o temperaturze pokojowej) prosto do akwarium, czy czekać i odstać ją ? a może dolać

Wygląda na to że uzyskujesz wodę o temp pokojowej poprzez mieszanie ciepłej i zimnej kranówki. Nie wiem jaki masz system ogrzewania wody w domu ale jeśli jest to jakiś stary Junkers czy coś takiego to może też być tak, że woda zawiera dużo miedzi z rurownicy grzejnika.

Ja zawsze leje z kranu tylko zimną wodę a ciepłą robie sobie przez dolanie ukropu z czajniczka elektrycznego.

Dolewanie uzdatniacza jak np Sera Aquatan zawsze troche zwiąże takie rzeczy jak miedź/metale ciężkie.

Tak czy siak - NO3 ok 200 jest już toksyczne. Krew ryb przestaje transportować tlen. Przez nieregularne podmiany woda jest jeszcze mocno obciążona bakteryjnie.

tak robię, ale na szczęście mam dość nową instalację, a ogrzewacz jest elektryczny.

Właśnie wymieniam wodę, odmuliłem już, za parę dni znowu zrobię podmiankę 50%.

i przestanę dbąc o apetyt rybek.... tutaj widzę chyba przyczynę.

pozdrawiam i dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: