Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co to za choroba?????  (Przeczytany 3132 razy)
atusia
Stały użytkownik

« : Marzec 17, 2004, 18:12:06 »

Witam gorąco.Mam duży problem z jakąś chorobą w moim akwa.Objawia się w następujący sposób:rybcie mają na pyszczkach jakiś biały nalot a płetwy też wyglądają jakoś inaczej bo są troszkę postrzępione i końcówki mają lekko mleczne. Sad Zauważyłam to wszystko dzisiaj i nie wiem co robić, jaka to choroba i jak się to leczy.Bardzo proszę o pomoc bo już odeszła mi jedna razbora,która miała całe białe skrzela :cry:

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2004, 19:22:44 »

A jak ta "biel" wyglada. Bo jesli wyglada jak strzepek waty to jest to plesniawka.
A co do pletw...  z opisu wyglada mi to na martwice.

Napisz cos wiecej o swoim akwarium zwlaszcza parametry wody, temperature itp.

pozdrawiam
asmi
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2004, 19:45:02 »

wiesz raczej ta biel nie wygląda jak wata poprostu biała plama i pogrubione przy tym "usta" a jeśli chodzi o martwicę to jak się ją leczy?? Pojemność akwa to ok 50l temp 26-27.Nie znam parametrów wody bo nie zakupiłam testów :cry: Ale używam wody z filtra RO z mineralizatorem.Jestem początkująca akwa mam od miesiąca.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2004, 01:47:26 »

Wygląda to na jakąś infekcję pierwotniakową. Czy ryby ocierają się o rośliny lub dekoracje? Zmętnienie ciała i płetw spowodowane jest nadmiernym wydzielaniem śluzu, to reakcja skóry na wwiercone w nią pasożyty. Zastosuj jakiś lek o ogólnym działaniu pierwotniakobójczym,podnieś też temperatureę do ok 28st. Miej świadomość że silnie zainfekowane ryby mogą nie przeżyć.

atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 19, 2004, 15:18:04 »

Tak, ryby ocierają się  :cry: Na roślinkach oraz na wszystkich przedmiotach a także w wodzie mam taki biały nalot.Wygląda to jak kłaczki(białe). Pełno tego pływa w akwarium-co to może być? Wczoraj obserwowałam chorego gupika(niestety odszedł)był bardzo apatyczny i leżał przy dnie, po jakimś czasie podpłynął pod lustro wody i łapczywie łapał powietrze.Nagle w kilka chwil jego ogon postrzępił się bardzo mocno.Jego skrzela poczerwieniały i pływał bardzo chwiejnie-miałam złudzenie,że nic nie widzi,obijał się o szybę,ryby i roślinki.Dzisiaj molinezja zaczyna się podobnie zachowywać do gupika.Z leków stosuję MFC-to mi doradziła w sklepie,ale niewiem czy to pomoże i czy to właściwy lek.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: