Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PH + GH  (Przeczytany 1413 razy)
bartol
Nowy
*

« : Czerwiec 28, 2007, 18:42:10 »

Witam,
Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów.
Od samego początku mam problemy z utrzymaniem stabilnego PH oraz GH. Testy przeprowadzam regularnie 1 raz w tygodniu i za każdym razem te dwa parametry są inne tzn. regularnie spadają (nigdy się nie zwiększają). Przy każdej podmiance do nowej odstanej wody dolewam JBL PH-Plus (PH) oraz African Cichlid Conditioner (GH) i faktycznie na 1 czy 2 dni to pomaga ale to tyle. Przykładowo po podmiance wody i dolaniu wyżej wymienionych specyfików PH = 7,8 a po upływie tygodnia czasu już 7,5. To samo jest z GH (po podmiance 10-11 a po tygodniu 8-9). Wiem, że oba te parametry powinny być w miarę stałe dlatego trochę się martwię a poza tym oba dolewane preparaty nie należą do najtańszych. Woda, którą przywożę do podmianki jest z wodociągu i ma parametry (PH = 7,4 oraz GH = Cool.
Czy możecie mi poradzić co zrobić aby ustabilizować te parametry?
Kilka info: akwarium 160l (demasoni, hongi, red-red); filtr zewnętrzny (JBL Cristal Proofi - 700l/h); filtr wewnętrzny Aquaszut (1000l/h).
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Bartek
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2007, 19:17:39 »

podaj stosunek gh do kh (ile masz kh). no i co masz w akwarium korzeń czy jest itp. co do ph to nie jest tak tragicznie. takie skoki to normalne no i ta twardośc to te zmiany też są małe.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 28, 2007, 20:52:23 »

Każde akwa to skomplikowany ekosystem zawierający poza rybami i roslinami ogromną ilość "mikrobiologii". To wszystko narzuca wodzie pewne parametry do których się "przyzwyczaiło". Zmiana tego "przyzwyczajenia" to dosyć długotrwały proces. Napewno nie załatwi się tego takimi marketingowymi trikami jak Ph+/gH+ preparaty.

Osobiście nie jestem znawcą biotopów afrykańskich jezior, ale polecałbym Ci zastosować takie rzeczy, jak żwir podwyższający twardość, filtrację przez żwir koralowy, usunięcie wszelkich korzeni i dodanie wapniaków i innych dekoracji stwardniających wodę.

Czytałeś już ten wątek?
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.0.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2007, 20:55:08 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: