Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Restart i kilka pytań na temat...  (Przeczytany 3229 razy)
splendens
Stały użytkownik

« : Czerwiec 07, 2007, 11:02:29 »

Planuje restart zbiornika wraz ze zmiana miejsca. Aktualnie mam problem z glonami pedzlowatymi i tez z nimi związane jest moje pytanie. Czy korzenie, kemienie itp. ze starego zbiornika nadaja się do nowego? Czy wystarczy je wygotowac w osolonej wodzie by sie ich pozbyc? Czy jesli zadbam o optymalne warunki w nowourządzonym akwa to glony znikna? Docelowo bedzie o wiele wiecej światla, lepsza filtracja i wiecej uwagi poswiece parametrom wody. To samo tyczy się roślin. Kazda roślina jest w zasadzie porazona tymi glonami. Pędzelki sa głownie na starych liściach. Jesli odpowiednio przytne roslinki i posadze mlode, nieobrosniete sadzonki to czy nie zawleczę glonow do świeżego akwa? Czy moze rozglądnac sie za nowymi roslinami?  Bardzo prosze o porady i pozdrawiam Smiley
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2007, 11:07:19 »

przy rozruchu akwarium postaraj się o nawożenie dożwirowe. ogranicz trochę swiatła, nawet do 5 godzin. potem możesz stopniowo wszystko zwiększac. tutaj chodzio to żeby jak najwięcej nawozu ciągnęły rośliny i żeby dla glonów nic nie zostawało. rośliny możesz poddac kąpieli ze środkiem przeciwglonowym w butelkach 5 litrowych z obciętymi szyjkami pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2007, 11:13:52 »

Ja jak miałem te glony to zaciemnilem akwarium na 3 dni.Odstawiłem wszystkie nawozy.Kupilem troche kosiarek(w twoim przypadku potem byś musiał je oddać)Oraz jak najwiecej usówałem je ręcznie(np.sztoteczką do zebów)Po około 4 dni wszystkie glony znikneły.  Cheesy

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2007, 11:22:35 »

Korzenie kamienie iinne ze starego baniaka nadają się jak najbardziej gotowanie wystarczy .
Glonów nie pozbędziesz się na zawsze ,ale możesz znacznie je ograniczyć, zachowanie  równowagi w baniaku to jak ktoś tutaj napisał 65% pracy a 35% satysfakcji , nie ma złotego środka .

Jachu
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2007, 12:05:03 »

Nawozic to niczym nie nawozilem, raz tylko zapodalem CO2 z bimbrowni ale roslinki tylko rozrosly sie, tzn. liscie staly sie nienaturalnie wielkie tak jakby chcialy absorbowac wiecej światla (ktorego jest niewiele). Te krasnorosty o ktorych pisalem wyzej tez sa na podłozu (żwir bazaltowy), wiec jego wymienie calkowicie Tongue Wode regularnie podmienialem, ale glony są wszedzie. Ph mam 7.2, TwO 5 st. Niem. Podejrzewam ze to przez fosforany i azotany, ale stężenia tych nie mierzylem.   A co do roslin to trudno to z nich usunać.  Probowałem na liscu żabienicy - i naprawde ciezko, mozna uszkodzici roslinke.
rośliny możesz poddac kąpieli ze środkiem przeciwglonowym w butelkach 5 litrowych z obciętymi szyjkami pozdro!
Ktorym środkiem, podobno w duzym stezeniu są one szkodliwe dla roslin. Jak dlugo trwa taka kapiel?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 12:07:37 wysłane przez splendens » Zapisane
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2007, 12:53:29 »

ja walczyłem z krasnorostami chemicznym środkiem sery o nazwie algovec w akwarium ogólnym, narazie jest 1:0 dla mnie zwiększyłem oświetlenie i narazie niewidze kontrataku, a jak będzie to czas pokaże:)
Gustaw
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2007, 19:24:29 »

Witam !
W wodzie podmienianej może być dużo azotanów, i innych substancji, zwłaszcza po obfitych deszczach, powodem może być także przegęszczenie rybami ( 10 cm. ryba / 6 L. min. ) lub przekarmianie, pokarm powinien być spożyty w 15 min.
                 Pozdrawiam  -  Gustaw  z Gdańska  07.06.2007r.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2007, 19:48:14 »

A ja mam pytanko chce zrobić ekstra porządek w akwa i mam pytanie, czy jak wsadzę ryby do wiadra dam im tam grzałkę i filtr gąbkowy to ile mogą tam siedzieć? Mogą cały dzień?

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2007, 19:49:07 »

mogą.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2007, 19:49:52 »

Dziękuję za szybką i profesjonalną odpowiedź  Grin Grin

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2007, 22:35:23 »

Podczas przeprowadzki nasze ryby spędziły kilka dni w wiadrze z grzałką, filtrem i kilkoma roślinkami, żeby mogły się gdzieś ukryć. W tym czasie nie karmiliśmy ich ze względu na obawę przed załamaniem się parametrów wody w wiadrze z tak dużą ilością rybek. Wiadro musi być lekko przykryte oczywiście z distępem powietrza, bo przestraszone ryby (jak np ktoś obok przjdzie) mają tendencję do wyskakiwania poza tym są spokojniejsze w zaciemnieniu.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2007, 09:24:09 »

Aha czyli nawet pare dni mogą tam siedzieć? No ja mam nadzieje, że to trochę mniej mi zejdzie, bo takie typowego restaru nie robię, chce tylko pomyć roślinki i dołożyć trochę biogruntu Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: