splendens
Stały użytkownik

|
 |
« : Czerwiec 07, 2007, 11:02:29 » |
|
Planuje restart zbiornika wraz ze zmiana miejsca. Aktualnie mam problem z glonami pedzlowatymi i tez z nimi związane jest moje pytanie. Czy korzenie, kemienie itp. ze starego zbiornika nadaja się do nowego? Czy wystarczy je wygotowac w osolonej wodzie by sie ich pozbyc? Czy jesli zadbam o optymalne warunki w nowourządzonym akwa to glony znikna? Docelowo bedzie o wiele wiecej światla, lepsza filtracja i wiecej uwagi poswiece parametrom wody. To samo tyczy się roślin. Kazda roślina jest w zasadzie porazona tymi glonami. Pędzelki sa głownie na starych liściach. Jesli odpowiednio przytne roslinki i posadze mlode, nieobrosniete sadzonki to czy nie zawleczę glonow do świeżego akwa? Czy moze rozglądnac sie za nowymi roslinami? Bardzo prosze o porady i pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2007, 11:07:19 » |
|
przy rozruchu akwarium postaraj się o nawożenie dożwirowe. ogranicz trochę swiatła, nawet do 5 godzin. potem możesz stopniowo wszystko zwiększac. tutaj chodzio to żeby jak najwięcej nawozu ciągnęły rośliny i żeby dla glonów nic nie zostawało. rośliny możesz poddac kąpieli ze środkiem przeciwglonowym w butelkach 5 litrowych z obciętymi szyjkami pozdro!
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
rysio
Bywalec

:)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2007, 11:13:52 » |
|
Ja jak miałem te glony to zaciemnilem akwarium na 3 dni.Odstawiłem wszystkie nawozy.Kupilem troche kosiarek(w twoim przypadku potem byś musiał je oddać)Oraz jak najwiecej usówałem je ręcznie(np.sztoteczką do zebów)Po około 4 dni wszystkie glony znikneły. 
|
|
|
|
|
|
25l 3-gupiki x-młode gupiki 6-neony inessa
300l 5-skalary 3-zbrojniki niebieskie 10-żałobniczek 6-kirysków spiżowych 5-pielegniczka remireza
|
|
|
jachu
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2007, 11:22:35 » |
|
Korzenie kamienie iinne ze starego baniaka nadają się jak najbardziej gotowanie wystarczy . Glonów nie pozbędziesz się na zawsze ,ale możesz znacznie je ograniczyć, zachowanie równowagi w baniaku to jak ktoś tutaj napisał 65% pracy a 35% satysfakcji , nie ma złotego środka .
|
|
|
|
|
|
Jachu
|
|
|
splendens
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2007, 12:05:03 » |
|
Nawozic to niczym nie nawozilem, raz tylko zapodalem CO2 z bimbrowni ale roslinki tylko rozrosly sie, tzn. liscie staly sie nienaturalnie wielkie tak jakby chcialy absorbowac wiecej światla (ktorego jest niewiele). Te krasnorosty o ktorych pisalem wyzej tez sa na podłozu (żwir bazaltowy), wiec jego wymienie calkowicie  Wode regularnie podmienialem, ale glony są wszedzie. Ph mam 7.2, TwO 5 st. Niem. Podejrzewam ze to przez fosforany i azotany, ale stężenia tych nie mierzylem. A co do roslin to trudno to z nich usunać. Probowałem na liscu żabienicy - i naprawde ciezko, mozna uszkodzici roslinke. rośliny możesz poddac kąpieli ze środkiem przeciwglonowym w butelkach 5 litrowych z obciętymi szyjkami pozdro!
Ktorym środkiem, podobno w duzym stezeniu są one szkodliwe dla roslin. Jak dlugo trwa taka kapiel?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 12:07:37 wysłane przez splendens »
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2007, 12:53:29 » |
|
ja walczyłem z krasnorostami chemicznym środkiem sery o nazwie algovec w akwarium ogólnym, narazie jest 1:0 dla mnie zwiększyłem oświetlenie i narazie niewidze kontrataku, a jak będzie to czas pokaże:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gustaw
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2007, 19:24:29 » |
|
Witam ! W wodzie podmienianej może być dużo azotanów, i innych substancji, zwłaszcza po obfitych deszczach, powodem może być także przegęszczenie rybami ( 10 cm. ryba / 6 L. min. ) lub przekarmianie, pokarm powinien być spożyty w 15 min. Pozdrawiam - Gustaw z Gdańska 07.06.2007r.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2007, 19:48:14 » |
|
A ja mam pytanko chce zrobić ekstra porządek w akwa i mam pytanie, czy jak wsadzę ryby do wiadra dam im tam grzałkę i filtr gąbkowy to ile mogą tam siedzieć? Mogą cały dzień?
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 07, 2007, 19:49:07 » |
|
mogą.
|
|
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 07, 2007, 19:49:52 » |
|
Dziękuję za szybką i profesjonalną odpowiedź 
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 07, 2007, 22:35:23 » |
|
Podczas przeprowadzki nasze ryby spędziły kilka dni w wiadrze z grzałką, filtrem i kilkoma roślinkami, żeby mogły się gdzieś ukryć. W tym czasie nie karmiliśmy ich ze względu na obawę przed załamaniem się parametrów wody w wiadrze z tak dużą ilością rybek. Wiadro musi być lekko przykryte oczywiście z distępem powietrza, bo przestraszone ryby (jak np ktoś obok przjdzie) mają tendencję do wyskakiwania poza tym są spokojniejsze w zaciemnieniu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2007, 09:24:09 » |
|
Aha czyli nawet pare dni mogą tam siedzieć? No ja mam nadzieje, że to trochę mniej mi zejdzie, bo takie typowego restaru nie robię, chce tylko pomyć roślinki i dołożyć trochę biogruntu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|