Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odpadające łuski !!!  (Przeczytany 4108 razy)
petro.c
Nowy
*

« : Kwiecień 05, 2004, 08:34:01 »

Swoje rybki karmie zywym pokarmem i po pewnym czasie zauwazylem , ze moje rybki ocieraja sie o liscie.
Zapobiegawczo zastosowalem costapur i ocieranie zniknelo , ale pojawil sie inny problem .
Mojej Gupicy zaczely odpadac luski - nie ma zadnych krwawych nalotow na ranach - nie zauwazylem tez zadnych pasozytow na ciele.
Natomiast Molinezji pekla w dwoch miejscach tylna pletwa - wzdluz promieni - nie ma zadnych bialych nalotow na pletwach.
ryby maja normalny apetyt - tylko od czsu do czasu wyginaja sie w nienaturalny sposob.
POMOCY !!!
Z gory Dziekuje

P.C.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 05, 2004, 14:19:46 »

Wyglada mi to na pasożytka jakiegoś, spróbuj zasolić wodę (duża łyzka na 10L wody, solą niejodowaną ).

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
michał
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2004, 18:28:58 »

tak wiele pokarmów żywych nosi na sobie pasożyty(zrób z akwarium tak jak napisał tomlsv)A pokarm żywy rozpuść w wodzie i wrzuć do zamrażarki na godzinę lub dwie w tedy wybije te pasożyty :wink:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2004, 19:03:34 »

Nie wiem jak to jest do końca z tymi pasożytami :/... Temperatura poniżej zera zabija bakterie ale nie zawsze ich przetrwalniki. I szczerze mówiąc diabli wiedzą jak być w 100% pewnym bezpiecznego pokarmu... Pozdr.

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2004, 14:16:53 »

wiesz co Tramal masz rację Cheesy wszystkich nie wybije ale zawsze coś Shocked

Błądzić to rzecz ludzka!?!
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 10, 2004, 00:25:06 »

Głębokie mrożenie zabija 99,9% wszystkich niebezpiecznych pierwotniaków i bakterii. Także taki pokarm można uważać za w zasadzie bezpieczny. Jeśli ktoś przyniusł sobie do akwa choróbsko w mrożonce to tam najprawdopodobniej uległa rozmrożeniu i została ponownie zamrożona. Takie pokarmy nie nadają się już do użytku.

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2004, 10:02:10 »

Też tak myslę lepiej zamrażać samemu raz a dobrze bo po rozmnożeniu a i tuż przed powtórnym zamrożeniem powstają niebezpieczne substancje pochodzenia organicznego ich jednak nie da sie zwalczyć , moga natomiast powodować zatrucia. Pozdr.

112,25
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: